|
Originally posted by puansri at 10-4-2006 08:11 AM
Saya cuba resepi dalam majalah saji keluaran April 2006 resepi ni sedap lain sikit dari yang lain.Resepi nie dari Cape town Melayu.Penggunaan tomato dalam masakan ni memang banyak.
Bahan-bahanny ...
puansri sedapnya.....siap dgn hiasan lagi.....nk kena try ni, rasa dia masam2 ke.... |
|
|
|
|
|
|
|
masam -masam sedap sebab ada rempah |
|
|
|
|
|
|
|
nampak sedap ayam tu puan sri....buleh try nih... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MAKLANG at 10-4-2006 09:23 AM
nampak sedap ayam tu puan sri....buleh try nih...
memang sedap cuba jangan tak cuba |
|
|
|
|
|
|
|
akan maklang cuba tapi kena tunggu ayam sihat dulu..heh..heh...dah sebulan tak makan ayam... |
|
|
|
|
|
|
orgkaya This user has been deleted
|
Originally posted by puansri at 10-4-2006 08:11 AM
Saya cuba resepi dalam majalah saji keluaran April 2006 resepi ni sedap lain sikit dari yang lain.Resepi nie dari Cape town Melayu.Penggunaan tomato dalam masakan ni memang banyak.
Bahan-bahanny ...
Saya ingat resepi tomato special tak tahu pulak ayam masak tomato |
|
|
|
|
|
|
|
saya pun ingat sup tomato ke...rupanya ayam....thanks Puansri |
|
|
|
|
|
|
|
bahan2 resepi tu pun senang nak dapat....boleh la cuba nanti nih.
Tapi kan...jintan hitam????tak pernah dengar la...
sorry yek...rupa dia macam jintan putih,jintan manis ke??? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sunshine05 at 10-4-2006 07:14 PM
bahan2 resepi tu pun senang nak dapat....boleh la cuba nanti nih.
Tapi kan...jintan hitam????tak pernah dengar la...
sorry yek...rupa dia macam jintan putih,jintan manis ke???
Masa saya masak pun teragak-agak jintam hitam tu ape.Saya guna jintan putih sebab rupa dia hitam .jintan manis rupa dia putih. |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza pernah cuba buat..
makan ngan roti jala..memang sedap..
GULAI AYAM JUS TOMATO
Bahan
500 ayam
2 s/b rempah kari ayam [bancuh dgn sikit air]
3 biji buah tomato ]
1 cawan air ] mesinkan
2 biji kentang [potong kecil]
sedikit carrot [ potong kecil]
3 s/b minyak
garam
gula
Bahan Hiris
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Bahan tumis
1 pelepah daun kari
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan bahan hiris sehingga wangi dan garing.
3, Masukkan rempah kari dan kacau rata.
4. Bila sudah naik minyak amsukkan tomato yg dimesinkan. Kacau rata dan biarkan mendideh dan pekat.
5. Masukkan garam dan gula sikit. Perlahankan api dan bairkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi atau roti.
[archived]
[ Last edited by NoorMasri at 3-11-2006 06:01 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 11-4-2006 05:29 PM
kak liza pernah cuba buat..
makan ngan roti jala..memang sedap..
GULAI AYAM JUS TOMATO
Bahan
500 ayam
2 s ...
Saya lupa nak tempek gambar buat cara Kak Liza makan dgn Roti Naan sedap.... |
|
|
|
|
|
|
|
sy buat tomato bredie ni tuk abiskan stok fresh tomatoes.
rasanya boleh lah tahan.
sy guna ikan bawal, saje tukar selera.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
dah copy kat word ni...
nnti print...nak try la... |
|
|
|
|
|
|
|
ingat nak cuba sekarang tomato murah |
|
|
|
|
|
|
| |
|