CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: Claudia_Lestat

Resepi SizzlinG

[Copy link]
Post time 10-8-2006 11:37 AM | Show all posts
Originally posted by sue at 10-8-2006 11:31 AM



murah le tu... ari tu kirim dgn shida 19.90...tu pun belum pakai lagi... hehe


mungkin kualiti yg berlainan kot...

barang murah nie.. kadang-kadang di ragui jugak tahap kelasakkkannya
but kadang-kadang ok
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


sue This user has been deleted
Post time 10-8-2006 11:43 AM | Show all posts
Originally posted by crystal_biru at 10-8-2006 11:37 AM


mungkin kualiti yg berlainan kot...

barang murah nie.. kadang-kadang di ragui jugak tahap kelasakkkannya
but kadang-kadang ok




mungkin kot. sbb yg shida belikan ari tu memang berat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2006 04:57 PM | Show all posts


hemmm..menarik tak?

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 12-8-2006 07:11 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2006 07:12 PM | Show all posts
wahh..Claudia..
yg nie guna resepi dari crystal ker?!
nampak sedappp sgt!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-8-2006 12:28 AM | Show all posts
hehehehhe..ni senaqnya gambaq pinjam. blom buat lagik. nanti dah buat baru kita tempek gambaq.:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 04:23 PM | Show all posts
kalau ikut resipi akak GH camnie..sukatan tak reti nak tulis le..heheh kalau depan mata boleh le main campak2 jerk

Memula cendawan hitam ngan ayam dipotong (ikut selera)
pastu hiriskan halia nipis2, kalau dapat halia muda lagi sedap.
bawang putih cincang sket
rebuskan ayam ngan halia n bawang putih tu sampai ayam separuh empuk
pastu masukkan cendawan n masakkan sampai ayam n cendawan empuk n masak
pastu kalau dah masak semua masukkan kicap pekat n kicap manis/masin sket
pastu masukkan cili kering yang dipotong 2/3 sikit utk rasa pedas2 sket
last skali masukkan tepung jagung yang dibancuh ngan air..
kacau sampai pekat, kalau kurang pekat tambahkan lagi tepung jagung tu
then rasalah, kalau kurang masin leh tambahkan garam sket.

Untuk mi nyer, kakak GH suka guna mee yang leper yang beli kering kat supermarket n kena celur tu entah apa nama mee tu.. kalau pakai yee mee pon boleh, mee kuning pon boleh gak.. suka hatilah nak pakai mee apa.
makan ngan sawi yang dicelur n kalau suka cili jeruk atau cili blend+kicap cair.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 16-8-2006 11:12 AM | Show all posts
waaaaaaaaaaaa...nampak senang tu. esok nak buat. nak test dulu...

mekaseh Hawa... :love:
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 12:32 PM | Show all posts
[ARCHIVED]

[ Last edited by  nhuda at 10-4-2007 12:33 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2007 01:17 PM | Show all posts
Last weekend baru je buat sizzling fetuccine(maleh nak beli mee, ini je yg ada) ni...Ini my version:

Bahan2 saya xde sukatan, semua ikut agak2...

Minyak untuk menumis
cili kering kisar (saya dan hubby suka pedas, kalau x boleh ganti dgn cili kering yg dipotong2)
bawang putih di tumbuk
halia dihiris halus2 (saya suka letak lebih, lagi umph!)
ayam yg dipotong kecil2
daging yg dipotong nipis2-optional (ni version saya)
#ake mushroom di potong 2- optional (bole letak cendawan cina kering)
kicap pekat
kicap masin
oyster sauce
air
kiub ayam
garam
air bancuhan tpg jagung

bhn hiasan:
fetuccine
daun sawi yg dicelur
daun bwg hiris

-panaskan minyak, masukkan cili kering kisar, tumis hingga agak nak garing , masukkan bwg putih tumbuk, tumis hingga pecah minyak.
-masukkan ayam dan daging, tumis hingga tergaul rata
-masukkan air diikuti halia hiris, masak hingga mendidih (time ni saya masak lama sbb nak sebatikan halia dan ayam, daging-dlm 30 min)
-masukkan kicap pekat, kicap masin dan oyster sauce
-masukkan cendawan #ake, kiub ayam, biar hingga  mendidih- masa ni pon saya masak agak lama sbb nak bau cendawan tu meresap skit dlm kuah
-perasakan garam, gula
-masukkan air bancuhan tepung jagung
-masak hingga kuah pekat @ kepekatan yg dikehendaki
-sedia di hidang bersama bahan lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 10:36 AM | Show all posts
Claypot Yee Mee....takyah claypot2 bagai.... masak jer kuah tu n tuang jer dlm mangkuk...siap...



[ Last edited by  nhuda at 16-7-2007 07:50 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 02:53 AM | Show all posts
Masih mencari Resepi Sizzling Tau Foo ngan telur dan daging ayam cincang..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 07:49 AM | Show all posts
Originally posted by MAKLANG at 4-5-2007 10:36 AM
Claypot Yee Mee....takyah claypot2 bagai.... masak jer kuah tu n tuang jer dlm mangkuk...siap...



kena tukar nama maklang....bowl yee mee
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2007 04:20 PM | Show all posts
Net punya resepi sizling cincai jer..time tak de mood nak masak berbagai net masak ni j er..

bhn2 main campak2 je ek, net tak reti sukat2 ni. main ikut budget untuk brapa ramai yg nak mkn jer. yg net bg ni untuk 1-2 org je lah

ayam
cendawan hitam - 2-3 keping
cili kering 2-3 biji - potong2
bawang putih 3- cincang halus@ketuk jer
halia mayang halus panjang2
sos tiram
kicap
lada hitam -tumbuk halus

cara buat:
panaskan minyak skit, pas tu tumis bawang putih, halia dan cili kering sampai garing. pas tu masukkan ayam. bila ayam dah masak, masukkan air skit lam 3/4 cawan, kicap , cendawan, sos tiram, ngan lada hitam. dah sekali didih, masukan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan. tunggu sampai dia didih lg sekali.
dah siap untuk dimakan bersama yee mee...

simple tak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2007 06:31 PM | Show all posts


Ni mee sizling dk ... ikut resepi kak liza ... ikut mane bhn yg ade je

MEE SIZZLING

Bahan-Bahan:
500 gm mee kuning (dicelur) ... dk pakai mi sanggul cintan
100 gm daging ayam (dipotong kecil-kecil)
100 gm udang [buang kulit] ... dk xde udang
1 s/b lada hitam (tumbuk) ... dk pakai yg serbuk je
3 cm halia (diketuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk])
300 gm sawi(dipotong)
100 gm kobis [potong kecil] ... xde
1 batang carrot [potong kecil ...xde ... dk gantikan dgn putik jagung dlm 5,6 btg
4 s/b cili sos
5 s/b kicap manis ... x ingat la rasenya dk pakai je kicap masin dlm 3 sudu kot
5 s/b sos tiram
2 cawan air
1 s/b tepung jagung
2 biji telur
Minyak secukupnya untuk menumis
cili merah atau ciliapi = bawang putih [tumbuk]
limau kasturi atau limau nipis
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan halia dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
3. Masukkan air, sos tiram, kicap dan cili sos. Biarkan mendideh.
4. Masukkan kobis dan carrot.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan sawi.
6. Bila mendideh masukkan telur.
7. Biarkan masak tuangkan atas mee yang telah dicelur.
8. Hidangkan dengan cili merah atau ciliapi tumbuk + bawang putih dan jus limau.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 01:18 PM | Show all posts

Reply #29 eloysh's post

waaahhh eloysh.. haku dah cuba resepi mu itew.. coz asben haku dah kepingin makan sizling nih.. tapi aku wat cili yg kerat2 dah dia tak suka mushroom.. aku pun lupa nak taruk sawi dan taruk carot jer.. oye.. kami tarak sos tiram pakai hoisen sos aje.. alhamdulillah menjadi gok

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 01:19 PM | Show all posts

Reply #30 MAKLANG's post

syedapsssssssssssssssssssssss nyah mak langsss weiii...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-11-2007 01:20 PM | Show all posts

Reply #35 meowlin's post

nampak sedap...
menguji kesabaran ku yang sedang berpantang...
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

8-9-2024 08:55 AM GMT+8 , Processed in 0.072199 second(s), 36 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list