|
sambal nie mana2 negeri kat pantai timur sama ke? ke ada sytle lain? nhuda...mana lagi sedap? ikan kembung or ikan sardin selayang tu? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #7 veriton77's post
sama ler resepi kita nhuda... trg punya sambal memang cam tuh..normally memang guna ikan selayang/sardin..
bestnyer lame dok makang nih... ishhhh... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by veriton77 at 6-6-2008 01:37 PM
sambal nie mana2 negeri kat pantai timur sama ke? ke ada sytle lain? nhuda...mana lagi sedap? ikan kembung or ikan sardin selayang tu?
kalau tak silap kelantan jarang ada nasi impit sambal ni...(org klate tolong btolkan klau salah )
kalau org trg, ikan selayang lagi sedap...even klau buat kuah laksa mmg guna ikan selayang |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 nhuda's post
huda..
mcm serunding kelapa kita lerrr
cuma kita taruk kunyit hidup sket
kalau tak de ikan kita taruk udang kering byk2
anak suka bawak bekal nasik impit dgn serunding kelapa nih gi skolah
mcm raya katanya
|
|
|
|
|
|
|
|
nhuda kalu kat kelantan punya kalu tak silap dia tak buh nisang... nyior tuh dia goreng pastu tak tumbuk klu tak silap.. lumbuk lada hitam, serai, bawang merah dan ikan rebus. gaul2. letak gula skit n garam.. |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya kelapa tu tumbuk smpai btol2 halus...cuma jgn sampai berair mcm kerisik... |
|
|
|
|
|
|
|
lupa nak tanyalah huda....lepas gaul2 ikan tu dgn kelapa tu kan..tak payah masak balik semula ya? boleh terus makan ya? sowie ekk tanya banyak2..takut tak jadi.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by veriton77 at 6-6-2008 08:57 PM
lupa nak tanyalah huda....lepas gaul2 ikan tu dgn kelapa tu kan..tak payah masak balik semula ya? boleh terus makan ya? sowie ekk tanya banyak2..takut tak jadi..
tak payah dah cuma tumbuk je skit lagi nak bagi ikan tu halus |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nanasarrah at 6-6-2008 04:10 PM
nhuda kalu kat kelantan punya kalu tak silap dia tak buh nisang... nyior tuh dia goreng pastu tak tumbuk klu tak silap.. lumbuk lada hitam, serai, bawang merah dan ikan rebus. gaul2. letak gula ...
nana..
kalau kat kb, mmg cam yg huda bg cuma takboh nisae.jumaat lepas baru beli di pasar kubang pasu, nasi kapit sambal dgn nasi kapit kawin
sambal ni jugak dimakan dgn nasi kerabu kuning.sesetgh tempat, dia org makan dgn nasi dagang |
|
|
|
|
|
|
|
kat ganu pun ada gak camtu zaiima, hok hitam pun ada gak...yang hitam ni lagi sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hajari at 9-6-2008 03:52 PM
kat ganu pun ada gak camtu zaiima, hok hitam pun ada gak...yang hitam ni lagi sedap.
hajari..
ikut logik pon,letak nisae lagi sedak dok?nanti bila2 buleh terai |
|
|
|
|
|
|
|
memang tak ada cili yer...rasa dia manis,lemak lah...
saya tak pernah makang... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hajari at 9-6-2008 03:52 PM
kat ganu pun ada gak camtu zaiima, hok hitam pun ada gak...yang hitam ni lagi sedap.
hok itam guane pulok? ada resepi dok? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by veriton77 at 10-6-2008 07:23 AM
hok itam guane pulok? ada resepi dok?
hitam tu sbb guna nise/nisang tu instead of gula |
|
|
|
|
|
|
|
kat kg mertua diaorang jual nasi himpit bersama kuah dan sambal hitam tu le ...sebab anak selalu makan............... |
|
|
|
|
|
|
|
Tak ada lagi ke resepi serunding kelapa.. yang biasa buat pulut udang... please kalau sesiapa tau resepi tu... |
|
|
|
|
|
|
|
salam
ada sesapa yg tahu mcmana nak buat serunding ikan bilis yg mcm org nogori selalu buat tu tak? blh bagi resepi? ni yg takde letak kelapa tu... santan ada kot..
TQVM
|
|
|
|
|
|
|
|
nak tanya...mcm mana nak buat serunding ayam tu tak liat bila makan....nak kena goreng lagi ke...terima kasih pada sapa2 yg sudi jawab |
|
|
|
|
|
|
| |
|