CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: ~infinity~

ANEKA RESEPI SOTO

[Copy link]
Post time 2-10-2009 02:01 PM | Show all posts
byk resepi soto kat kat sini nak buat sup soto tumis yer...
mak dewi buat tak pernah tumis sebab nak kurang kan minyak.. anyway lepas dah rebus lama ayam tu lemak ayam tu akan buat sup tu berminyak juga sikit.

Soto ( mak dewi)

Bahan untuk Sup

1 ekor ayam belah 4
satu bunjut rempah sup
1 btg kulit kayu manis
sedikit bunga lawang & bunga cengkih
halia di ketuk
lengkuas di ketuk
1 ketul kiub ayam ( optional )

Jintan manis ( 2 kecil sudu rendam & blender )
lada hitam ( diblender halus )
sedikit daun sup & daun bawang ( untuk tabur dlm sup yg dah siap)
garam secukup rasa

Semua bahan diatas di renehkan ...kecuali jintan & daun sup
bila dah mendidih br masukkan jintan yg dah blender halus dan juga lada hitam
bila ayam dah masak ..angkat dan sejukkan siat isi ayam
masukkan semula tulang ayam dlm sup
tabur daun sup daun bawang untuk wangi kan sup

Bahan tabur :
Kacang tanah ( digoreng)
isi ayam disiat
suun ( digoreng)
bawang goreng

Bahan pergedil
1 bungkus daging cincang ( ramlee)
1 kilo kentang ( kentang india isi kuning) - rebus dan lecek/ goreng dan lecek
200 gram bawang goreng
sedikit bawang sup & bawang diracik halus - dlm Rm1 je
lada hitam di blender
garam ( secukup rasa)

telur untuk menggoreng ( sikit garam ) pukul sikit je

TIps.. untuk buat pergedil elok guna kentang india yang kuning ( elok sebab pergedil tak pecah) kalau terpaksa guna kentang putih ( russet potato) jgn rebus kentang .. kena gorang sebelum di lecek takut terlalu lembik then pergedil pecah bila di gorang.

for beginners ( mmg tak digalakkan rebus kentang) supaya nanti pergedil anda tak pecah.

satukan semua bahan sampai sebati dah sebati bentuk kan bulat2 kecil

Bahan untuk cili kicap

segenggam cili padi kampung
5-6 ulas bawang putih
kicap
cuka
gula

masukkan cili dan bawang dlm blender
masukkan air separuh tenggelam cli dan bawang
masukkan kicap dan 2-3 sudu cuka
masukkan gula 2-3 sudu
blender halus ...

gula dan cuka leh di tambah ikut rasa.. kalau cili pedas tambah gula lebih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2009 03:34 AM | Show all posts
Soto buat baru-baru ni



maisya Post at 23-12-2008 18:15



Oh saya suka sabgat dgn soto mcm ini (saya ingat makanan ni kita panggil mee rebus ) Suka banget ada sambal itam pedas tu. Dedudlu kalau nak bus ke JB mesti makan soto ni kat kedai berhenti rehat tu.

Boleh lah try kalau cukup bahan bahannya nanti.

Thanks!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2009 03:37 AM | Show all posts
errrkkk mana resepi soto maisya?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2009 02:30 PM | Show all posts
br ni teringin nak makan soto...pi la mkn kt komtar( laa ni pngung dalit dh jadi food court)..so order laa soto..banyak beno menu...soto nasi, soto lontong soto.apa lagi enttahlaa..ana teringin nk makan soto yg nasi impit mkn ngn sup...soto yg ana order at first.(ana ckp soto nasi...sebab tak sure)..dia dtg..sup warna kuning and sepinggan nasi putih..alamak salaah!then pi tukar the nasi putih tu minta nasi impit....dia ckp..kna minta soto lontong...tapi the sup bukan clear kaler,,,mcm kuah lodeh tp tak ada santan...tak best!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2009 11:27 PM | Show all posts
Bihun soto..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2009 11:48 AM | Show all posts
br ni teringin nak makan soto...pi la mkn kt komtar( laa ni pngung dalit dh jadi food court)..so order laa soto..banyak beno menu...soto nasi, soto lontong soto.apa lagi enttahlaa..ana teringin nk mak ...
anasue Post at 3-10-2009 14:30


klu yg tu mmg lontong la kan..bukan soto
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-11-2009 08:48 PM | Show all posts
ini resepi soto yang nenek belajar dari mak.

kuah soto.

tumis bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas
masukkan rempah kurma (yang dibancuh dengan air)
kemudian letak air.
tunggu mendidih
masukkan kacang tanah (lebih kurang 2 genggam) yang telah dikisar halus dengan buah keras).
masukkan ayam separuh or seekor
masukkan garam

tunggu mendidih. ayam pun di angkat. tos
kemudian carikkan2 ayam.

makan bersama, bawang goreng, daun sup, bergedil, kacang tanah, so'hon goreng.

sambal kicap.
goreng bawang putih + cili padi (kalo boleh masuk goreng tu, tutup kuali. kang meletup2 plak cili tu_
dah garing, angkat.
masukkan dalam blender.
letak kicap, gula dan kisar.

boleh dimakan dengan nasik himpit or mee or mihun

sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2011 01:42 PM | Show all posts
salam...
nak tanya, utk buat soto, seekor ayam tu buleh berapa org makan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2011 10:32 AM | Show all posts
mmg best....blh try
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2011 03:11 PM | Show all posts
amboihhhh terliuqnyaaaa slurpppppppppppppp
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2013 12:05 AM | Show all posts


ahan-bahan ( 2-3 org kot )

1 ekor ayam - direbus
Sup Bunjut ADABI
B.merah, b.putih, halia - ditumis
Nasi impit ADABI - rebus je yg plastik
Suhun - digoreng
[Hiasan]
Bawang goreng
Daun Bawang
Daun Sup
[Bahan kicap]
20 batang cili padi
2 ulas b.putih
1/2 cawan kicap manis
Cara-cara

Buka sup bunjut dan kisar/tumbuk isinya. Utk memberikan lebih rasa. Kalau tak suka tak payah le bukak tp nanti rase cam kuah sup ayam je.
Tumis b.merah, b.putih, halia sehingga kuning dan naik bau. Kemudian masukkan le air rebusan/stok ayam yg direbus tadi. Kalau suka masukkan kentang dan tetulang ayam. Kuah soto siap. *Jangan lupa masukkan sup bunjut yg telah ditumbuk td.
Ayam yg direbus td, digoreng dgn sedikit gaulan kunyit/garam.
Selepas goreng, carikkan ayam mcm gambar di atas. Ayam carik siap.
Untuk kicap pula, kisar semua bahan kicap dan ratakan.
Untuk resipi bergedil pula, sila ke sini *Saya menggunakan resipi bergedil yg same cam kat link ni.
Lastly, tuangkanlah kuah ke atas nasi impit, suhun yang telah digoreng dengan bergedilnya.
Dan hiaslah soto dengan carikkan ayam diatasnye bersama-sama bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2013 12:06 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2013 12:44 PM | Show all posts
Sdap nyer...soto msk sndri lg best kan...tngk dah trliur dah nie....
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 11:47 AM | Show all posts
kene pandai buat..........ade org wat cair sgt kuah dia,,,xsodappp




Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 07:26 PM | Show all posts
sesetengah orang suka kuah pekat letak serbuk sup la apa.. sesetengah orang suka kuah jernih..

AbgBenzo suka kuah jernih rebusan ayam tua.. rebus lama sikit untuk extract rasa ayam..
Then makan soto dengan ayam hainan dipotong potong.. barula puas makan ayam.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2014 09:20 AM | Show all posts
Tq for the resipi~~
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2014 10:30 PM | Show all posts
Kalau malas buat soto, pi makan kat R&R  hentian Serdang hala ke Seremban sedap  terbaik. Cuba try
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 12:29 AM GMT+8 , Processed in 0.360225 second(s), 35 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list