CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dealova_fan

KEK BATIK

[Copy link]
Post time 9-4-2012 09:58 AM | Show all posts
barubaru ni dilla buat kek batek ni
letak Cokelat bar tambah tambah sikit ngan coklat serbuk tu
not bad rasanya...tapi x dan nak shoot gambar kek batek tu...
ada setengah urang dia urg letak kacang almond yang di blend
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-4-2012 01:25 PM | Show all posts
sedap gak kan letak cOklat bar?ummm...
my sil plak letak kacang tanah dlm kek batik...
katanya sedap cuma me x leh makan kacang tanah..
allergic la pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2012 03:19 PM | Show all posts

NI DILLA BUA SEMALAM GUNA milO. TAPI BILA TENGOK DILLA LEBEH SUKA GUNA koko powder van hauten tu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 04:30 PM | Show all posts
NI DILLA BUA SEMALAM GUNA milO. TAPI BILA TENGOK DILLA LEBEH SUKA GUNA koko powder van hauten tu. ...
dilaOHdila Post at 2-5-2012 15:19


cntik plk tgk bila marie tu trsusun..
nmpk kemas..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 01:42 PM | Show all posts
Dila...rasanya mmg lebih sedap bila letak serbuk kOkO+milO dari letak milO jer kan??
rasa cOklat benar dlm mulut...sedappp!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 06:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by mulberi at 7-5-2012 18:54

Haihhhh dh lame sungguh saya tak membatik.. Saya buat kek batik guna koko powder je.. mmg tk pernah guna milo.. sbb bg saya, kalo guna milo ni rase kek tu manisnye lain macam jekk (dlm milo tu sendiri dh ade gula) Tp tu bergantung pada tekak/ selera masing2 laaa..

Sini saya kongsikan resepi kek batik yg mmg jadi resepi kami sekeluarga.. mula2 kawen dulu, kek ni je laa yg slalu saya buat sbb umah tkde oven lg heheh.. resepi paling simple in the world (ecehhh)

RESEPI KEK BATIK
Bahan2:
1/2 buku butter
600 g biskut marie (dipatah empat)
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula
4 biji telur(dipukul sedikit)
1 gelas air (atau lebihkan sikit, kalau nak kek batik yang lebih basah)

Cara:
1. Campurkan gula, koko, air & telur dalam satu bekas. Kacau rata.
2. Panaskan kuali dengan api kecil, masukkan butter.
3. Bila butter cair, segera masukkan campuran koko tadi. Tak perlu tunggu menggelegak, sekadar pastikan butter & campuran koko bercampurl sebati
4. Masukkan biskut, gaul rata.
5. Tutup api. Angkat, dan masukkan dalam acuan & tekan kuat2 supaya jadi padat.
Sejukkan, dan simpan dalam peti sejuk.

Kalo anak2 sedare saya buat, sometimes derang tabur kacang/ badam atas kek ni sblm simpan dlm peti sejuk.. yummieee
http://notamasakan.blogspot.com/search/label/kek%20batik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-5-2012 11:37 AM | Show all posts



ni kek batik saye... hahaha
x kemas betul la.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2012 07:23 AM | Show all posts
antara kek yang sgt senang dibuat.. sedapp
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-5-2012 08:58 AM | Show all posts
Post Last Edit by yiyinlahni at 18-5-2012 09:01

salam....kalau nakkan kek batik yg pejal dan tak lembik walau letak lama kat luar..boleh cuba resepi ni...
sy jumpa kat web gak...
dah try dan mmg menjadi...
suka sangat sbb pejal dan padat je...
nak potong pun senang...

BAHAN2NYA:

½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
1½ cwn tepung gandum
3  biji telur
½ cwn gula
1 cwn serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut marie
sedikit esen vanilla

CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api &biarkan sejuk sekejap..kemudian patah2 kan dua biskut marie dan digaul rata.
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2012 08:27 PM | Show all posts
biskut marie tu masuk kan sekali masa gaul dgn bahan bahan lain atau letak dalam loyang, pastu tuangkan coklat atas biskut tu?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2012 11:15 AM | Show all posts
baru2 ni 1st time sy cuba buat kek batik...tp tak menjadi...bila keluarkan dr peti ais nak potong...bawahnya lembik & bertali2..atas dah ok...kenapa jd macam tu ye? boleh share pandangan...tq..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2012 02:07 PM | Show all posts
lama dh tak buat ni.sy suka campur bhn2 lain.penah letak kcng tnh hncur,kismis,ceri..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 04:28 PM | Show all posts
sedap lak nengoknye kek batik ni...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 01:47 PM | Show all posts
uwaa tinginn gilaa nk mkn kek batikk nihh nk try gak laa
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 02:20 PM | Show all posts
dh buat dh...erm brpa lma yaa kena smpan dlm peti ais
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

5-11-2024 06:10 AM GMT+8 , Processed in 0.309458 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list