CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123
Return to list New
Author: biscotties

Satah terennganu

[Copy link]
Post time 20-7-2008 11:28 PM | Show all posts
rasanya pernah kkliza tuliskan dulu...apapun mehkkliza tuliskan sekali lagi..

SATAR IKAN
bahan-bahannya;
1/2 kilo ikan selayang [ambil isi saja]
1/2 biji kelapa muda [parut]
10 biji cili merah  [cincang halus] boleh juga kalau nak gunakan ciliapi
10 biji bawang merah
1/2 inci halia
sdikit asam jawa
garam
daun pisang

caranya;
1. Iikan dan kelapa ditumbuk.
2. Bawang dan halia ditumbuk halus.
3. Gaul kesemua bahan hingga sebati
4. Masukan garam,gula asam jawa gaul rata.
5. Daun pisang dibentukkan kun [macam buat kelonsong kacang putih] dan masukkan adunan ikan .
6. Tutupkan dan dan cucukkan pada buluh. [boleh juga gunakan pemanggang ikan]
7. Bakarkan/panggangkan sehingga agak masak
.8. Angkat dan buangkan daun pisang dan hidangkan.


ikan selayang yg biasa digunakan untuk buat satar ikan atau keropok lekor [kepok lekor]


sebelum dibakar


setelah dibakar


sedia dimakan..silakannnnn...


[ Last edited by  hanieliza at 20-7-2008 11:34 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2008 11:37 AM | Show all posts

Reply #41 hanieliza's post

kak..agak2 boleh tak dibakar dalam oven...yalah kat bandor ni..susah jugak nak bakar macam gitu...
ke boleh tenggekkan atas dapur gas....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

3-11-2024 08:58 PM GMT+8 , Processed in 1.390962 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list