|
pernah dengar kedai advanco - kat melawati and wangsa maju
20 years ago, kedai dia hanyalah 9 x 15 kaki. 2 photostat recon yg selalu rosak. nak letak kertas a4 kena kipas2 dulu supaya tak melekat. pastu drum asyik lah kena bukak sebab paper tersangkut, belum citer toner asyik kena goncang sebab nak pastikan inknya betul2 habis. nak photostat depan belakang, fuhh mana ada teknologi mcm tu masa tu, so photostat satu buku kat depan pastu terbalikan kertas dan photostat page sebelah.
owner - seorang bangsa cina bekerja dgn incometax - kedai dibuka dari pukul 8am-8pm dan dijaga oleh adik kandungnya sendiri.owner dtg kerja pukul 7.30am, lepas tolong bukak shutter yg ketat, owner akan pegi kerja dan dtg semula pukul 5pm sampai tutup kedai.
service - photostat dan upah binding
mktg - target group budak tar kolej, walaupun kolej tu jauh, kawasan kedai dekat dgn kediaman student, adalah 2-3 ofis, selebihnya owner bukak meja kecik kat tar kolej sendiri, kutip buku dan bawak balik kedai photostat.
upsale/crossale - jual hard paper & upah punch hole utk paper tebal
labour - diri sendiri (part time) adik dan seorang fresh graduate yg digunakan utk menarik org melayu / ofis / bisnes people yg boleh berkomunikasi dlm bahasa melayu dan inggeris krn owner & adik cuma bole ckp cina sajer.
sekarang - owner tu ada 2 outlet, di melawati ni jer, kedai dia 2 lot, 2 tingkat. staf pun ada lebih 10 orang, mesin2 dia adus, lepas photostat boleh terus staple sendiri.
bila jumpa owner tu, aku sape dia "hi bos, how's bisnes?" dan bos tu balas depan staf dia sambil tunjuk kat aku "dia ni dulu staf saya masa fisrt bukak kedai, dulu saya bos dia, tapi sekrang dia customer saya jadi dia sekarang bos saya" .... dan aku pun tersenyum bangga sebab pernah kerja dgn advanco yg kecik 20 tahun yang lalu....
korang percaya tak? |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Balas #21 hazel23\ catat
Aku memang cukup kagum cara cina2 berbisnes. |
|
|
|
|
|
|
|
apa yg boleh kita belajar-
kalau bisnes tu tak stabil lagi - jgn berhenti dulu - unless keter dan rumah dah habis bayar - bisnes saya sendiri start tahun 2000 - husband yg all out, saya masih bekerja makan gaji - lepas 5 tahun - bila dah stabil - baru saya berhenti kerja dan concentrate bisnes ni.
bisnes kena kasi org yg kita percaya bole pegang amanah.
tiap2 hari kena pegi kat tempat bisnes tu sendiri.
tak semestinya kedai kena bukak kat tempat trafic tinggi. macam kes ni market dia budak kolej, dia tak bukak kat kolej, tapi dekat kediaman student.
jgn setakat duduk dlm kedai tunggu customer - kena jugak keluar buat extra mile -
cari segala facilities - kalau mesin bole sewa, jgn beli, kalau mesin 2 bijik tak yah kedai besar2
hargai staf - dan betul LETAKKAN seseorang yang senang mata memandang
dan paling penting - nak berjaya bukan ambik 2-3 tahun - bisnes mlm pun kena 3 tahun siang malam kacau orang.
argg... dah habis semnggu ker... adus macam tak cukup hari lak minggu nii. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hazel23 at 28-11-2008 01:08 AM
pernah dengar kedai advanco - kat melawati and wangsa maju
20 years ago, kedai dia hanyalah 9 x 15 kaki. 2 photostat recon yg selalu rosak. nak letak kertas a4 kena kipas2 dulu supaya tak mele ...
hazel,
suka baca kisah u...
n berbangga dgn hazel... dr situ je.. lihat sendir peningkatan hazel.. yg dulu kuli kepada bos tu.. sekarang.. bos kepada bos tadi...
alhamdullilah...
kalau boleh.. Nani pun nak mcm usahawan cina ni.. bermula dgn penyewa kedai org... upgrade kepada kedai yg lebih besar.. n boleh own kedai sendiri.. insyaAllah.. |
|
|
|
|
|
|
|
Ni nak share cite kedai dobi sebelah kedai Nani... sebelum dia jual n tukar new management..
kedai ni ok.. actually.. tapi masalahnya.. owner dok harapkan pekerja... owner dok bangi n kedai dkt cheras.. owner masih lagi bekerja.. full time keje..
Nak jumpa owner punya le susah seminggu sekali pun tak nampak.. so setiap hari.. pekerja dia akan masukkan duit dlm acc... dr bil api & air n lain2.. semua pekerja akan ambil dr duit kedai n bayar...
mmg le.. setiap kali customer bayar ada resit.. tapi kita mana nak tahu kalau pekerja tipu kan..
n lagi satu.. mentality pekerja tak sama dgn kita.. pekerja ni.. janji.. gaji masyuk.. kita untung ke rugi ke.. or duit gaji sendiri kena cover overhead cost.. dia apa tahu n peduli...
Walaupun kita tak buat fulltime.. tapi kita kena ambil tahu gak urusan kedai.. kalau boleh dtg setiap hari n check... sekali sekala.. ambil cuti n duduk dkt kedai tu sehari suntuk... tengok traffic flow mcm mana...
Nani rasa.. kalau betul2 nak business.. kita kena buat full time.. or kena ambil some1 yg kita percaya.. isteri, suami, adik beradik.. utk jaga kedai full time.. sbb itu pinjaman PUNB pun.. kalau kita pekerja.. dia suruh kita berhenti.. or kita kena buat loan atas nama org yg boleh jaga kedai tu full time.. contoh kalau suami bekerja.. so loan tu atas nama isteri.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #7 hazel23's post
biasalah kan...tauke kan makan gaji...o memang jrg jer ah pegi kat kedai...just pegi order brg...then ambik duit pada ptg...tu jer ah...dari segi promosi tu..dah macam2 dia buat...tapi tak jalan jugak...heranya 2 lagi kedai buku dekat2 situ...maju jer...tapi maybe sebab dah lama kan...dah ada nama...tak tau ah nak buat camana....dari segi lokasi...kira ok dah... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #27 myahakeem\ catat
tak bleh nak gmbrkan mcmana.... situasinya... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by myahakeem at 28-11-2008 10:27 PM
biasalah kan...tauke kan makan gaji...o memang jrg jer ah pegi kat kedai...just pegi order brg...then ambik duit pada ptg...tu jer ah...dari segi promosi tu..dah macam2 dia buat...tapi tak jalan ...
myahakeem,
berbalik pd cite kedai dobi sebelah kedai Nani tu... lupa nak cite..
Masa memula kedai tu beroperasi.. owner siap ambil cuti tanpa gaji for few months.. sbb masa tu tak de pekerja lain.. n order nak train org.. masa dia jaga tu.. dia ckp mmg ok.. diorg siap dpt projek.. cuci alas meja n peralatan kanopi catering, ada hotel le.. so dkt situ je.. dia ckp.. at least few thousand dah tentu dlm tangan.. so bila dia rasa pekerja dah ok.. dia pun sambung keje semula.. masa tu le bermula era kejatuhan tu.. dia ckp.. kekadang dia terpaksa guna gaji sendir utk cover gaji pekerja.. sbb pendapatan dr kedai tak cukup..
Start last year.. dia pun jual kedai tu pd sorang uncle ni.. uncle ni dah pencen.. so business ni dia bagi SIL dia run.. kekadang bila i borak2 dgn uncle n auntie kedai dobi ni.. dia ckp business ok.. so dia pun mcm heran le kenapa org tu jual dulu.. so dkt sini i nampak.. bila kita full time run business tu.. mmg boleh menampakkan hasilnya...
May be.. sedara u tu.. boleh ambil cuti tanpa gaji dlm 1 - 2 months.. modal pun dah kuar banyakkan.. dlm masa dikedai sepunuh masa tu.. study apa yg tak kena.. harap2 dgn cara ni dpt memulihkan kembali perniagaan dia.. |
|
|
|
|
|
|
|
setuju dgn Kak Nani, kalau nak amek risiko, biar la berpada,
cuba apply cuti tanpa gaji dulu, run business for 3-6months dan tengok hasilnya,
kalau memberangsangkan, boleh la resign trus.... |
|
|
|
|
|
|
|
saya juga setuju jika owner tu cuti tanpa gaji dalam sebulan untuk jaga sendiri kedainya. Lihat aa kelemahan dan cuba fahami apa yang berlaku dari pagi sapai petang |
|
|
|
|
|
|
|
betul betul..... itu lah caranya kalau dia berani.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sinar_inspirasi at 29-11-2008 09:33 AM
betul betul..... itu lah caranya kalau dia berani..
kalo betul sayangkan bisnes dia..mmg kena berani lah
tu jln terbaik dlm situasi skrang.. |
|
|
|
|
|
|
|
atau suruh tauke tu
MAKAN GAJI KAT KEDAI DIA SENDIRI... |
|
|
|
|
|
|
|
semua cadangan kat atas adalah bagus... kalau tak nak buat juga cadangan tu.... tutup je lah.. jgn sekali2 lagi nak buka kedai akan datang...
nak buka gak..soh orng lain.. bagi modal... |
|
|
|
|
|
|
|
aku selalu terfikir....
daripada aku 'running' the business
baik aku 'manage; the business
boleh dpt makan gaji + makan duit bisnes...best nyer...
hmmm masih berfikir smpi skang... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #36 khai149\ catat
dah lama ke gitu?................huhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
hehe masih berfikir la nie...
apa2hal....kita hanya merancang...Allah yang menentukan...
apa pandangan kalian? |
|
|
|
|
|
|
|
cerita yang memberikan sumber inspirasi kpd usahawan di luar sana. |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|