|
Bisnes Jual Masakan Panas Dan Lauk Pauk Nasi Campur
[Copy link]
|
|
ada satu gerai bawah payung baru bukak kat kilang2 tmn bukit serdang..byk nya lauk2 dia..terlior haku..aku beli 2 jenis masakan sotong bungkus(banyak lauk tu lebih kurang setengah mangkuk percuma daia ...
insyiqisti Post at 6-2-2010 14:04
skg ni musim majlis kacau.tgk kat area my house, byk gerai2 makanan takde dah kena tutup.kesian tgk mereka.
penat2 seharian masak.duit sudah keluar.rupa rupanya majlis dah tunggu dengan lori nak angkut meja and payung.
ape pun susah nak komen benda ni. pihak berkuasa menjalan kan tanggungjawab masing2.
"mereka hanya menurut perintah"
kata kata menurut perintah ni mengigatkan aku pada seorang anggota polis yang sering menggunakan ayat ni {:2_70:} |
|
|
|
|
|
|
|
Elle, mereka tak bayar kat 'taiko' itu pasal kena punggah naik lori. |
|
|
|
|
|
|
|
skg ni musim majlis kacau.tgk kat area my house, byk gerai2 makanan takde dah kena tutup.kesian tgk mereka.
penat2 seharian masak.duit sudah keluar.rupa rupanya majlis dah tunggu dengan lori nak ...
elle_gogo Post at 7-2-2010 01:52 AM
memang betul...sekarang memang musim dia orang sebab kebanyakan PBT sedang menjalankan proses renew lesen bagi pasar malam dan juga yang lain..sampai hujung bulan 2 nie..so dia orang nie buat la kerja sket..tunjuk ada kerja...sat lagi tgk dalam bulan 3-4 ke atas..kurang le kacaunya... |
|
|
|
|
|
|
|
Sama juga dgn polis dan imigeresen, abis Indon berlori kena tangkap |
|
|
|
|
|
|
|
memang betul...sekarang memang musim dia orang sebab kebanyakan PBT sedang menjalankan proses renew lesen bagi pasar malam dan juga yang lain..sampai hujung bulan 2 nie..so dia orang nie buat la k ...
tamingSari Post at 8-2-2010 00:13
hehe.. sama gak dengan kes tali pinggan kete belakang dulu.
kan kecoh kejap hal ni.. after 3 - 4 mth, dah senyap.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sama juga dgn polis dan imigeresen, abis Indon berlori kena tangkap
cmf_WonBin Post at 8-2-2010 00:44
aikk.. mcm terkena je dengan elle ..
huhhhh menyusahkan la diaorg ni..
diaorg yang tak terjebak dalam industri ni boleh la cakap..
mana ada org melayu nak kerja. cleaner, pemotong rumput and tanaman..
betul2 menyusahkan kami....
cepat2 la kes ni berlalu.. harap2 3 or 4 bulan lagi reda... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau ada perasan masa 999 operasi di putrajaya...tauke ngan pekerja kat pasar tani pun kena angkut...kalau niaga di bdr seri putra...dia selang 2/3 dari aku jer.....
*aku pun baru amik pekerja part-timer..nasib baik org kelate..budok UKM...baguih budaknya hehehehe |
|
|
|
|
|
|
|
aku nak cari makanan melayu yang wat delivery ker opis. tapi lauk mesti kena sedap.
foxnike Post at 5-2-2010 12:35
hehe..iklan sat.hubby rina mmg buat biz nie..dia selalu anto dalam polisterine / tupperware yg transparent tuh...
ada yg mintak utk special occassion cm meeting.. ada yg utk hari2 ..ada gak client yg nk stail mangkuk tingkat..yg mangkuk tingkat nie..area bdr sunway / jln klang lama / subang je kami buat..ini khas utk family kecik2 yg tak sempat masak..selalu husband rina anta utk lunch or dinner..idea nie dtg masa sembang2 dgn mak sbb dulu masa kecik2..mmg ada system mangkuk tingkat.Tp system nie ada had dia..klo umah apartment, susah sikit sbb selalunya kami tinggalkan kt pagar..klo apartment yg ada ruang antara pintu ngn grill pun senang.
tp utk mcm opis...selalunya kami letak dlm polisterine / tupperware transparent tuh.
kitorg bukan tak nak bukak kedai, tp buat masa nie, husband rina prefer buat dari rumah.mmg terjamin halal and customer puas hati.kadang2 tuh rina tgk dia ada ngn package skali ngn buah2 siap letak dlm tuperware kecik sekali set.lgpun order kek kami dtg tak tentu masa..klo bukak kedai..susah nk entertain customer kek.sbb tuh dia buat homebased je.anytime org order, boleh anta anytime..klo bukak kdai..risau kan kdai laa..itu laa.ini laa.. |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by pnut at 8-2-2010 16:06
aikk.. mcm terkena je dengan elle ..
huhhhh menyusahkan la diaorg ni..
diaorg yang tak terjebak dalam industri ni boleh la cakap..
mana ada org melayu nak kerja. cleaner, pemotong rumput a ...
elle_gogo Post at 8-2-2010 01:51
jangankan industri, nak amek bibik pun payah dah..
saya ada prob ngan maid ni, bercadang nak tukar bibik...
tp my fren kat konsul kita dia indon cakap agen sana susah dah nk bawak masuk bibik-bibik ni..
terpaksalah haku bersabar dengan bibik tak sedar diri aku ni...
lagi eksen dia, sebab dia tau aku susah nk dpt maid baru,
huwaaaaaaaaaaaaa
bab berniaga makan ni saya amat setuju..
kat KL ni masak cam apa pun laku je..
abeh juga..
kat food court presint 9 tu, ada satu gerai nasi campur, lauk pauk dia..alahai..
kalau orang perak kata, gulai dia semua mancah.. (cayooo=cair)
tapikan ramai juga beratur beli lauk kat situ..
cuma saya notice pakcik ni pr dia bagus..dia berdiri tepi lauk pauk, dia promote...
lauk ni sedap, makan ngan kuah tu, kuah ni, sayur ni sedap dengan ikan tu..bla.bla..bla..
tetiba orang yang tengok-tengok terus jadi..
emak saya dari Kedah kalau mai sini, beli bihun sup ka..laksa ka... lauk ka..
ayat dia mesti "dia ni kalau berniaga kat sungai petani, seminggu bungkuih la..tadak orang beli, tak sedap" ahhaha
tp kat kl, untung berganda orang yang jual tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by pnut at 8-2-2010 16:06
jangankan industri, nak amek bibik pun payah dah..
saya ada prob ngan maid ni, bercadang nak tukar bibik...
tp my fren kat konsul kita dia indon cakap ...
pnut Post at 8-2-2010 16:02
betul tuh kak..kt sini...nasik lemak yg rasa mcm nasik putih + sambal tak cukup sifat pun laku...hubby rina mmg hangin klo dpt cm nie...baik mkn fast food..gerenti rasa nye sama..kekekke...
pnh teringin sgt nk mkn laksa....dpt kuah cair ...tak rasa mcm laksa pun..dh laa mahal..rm4.50!!!!!!klo kt kg, byk tuh baru rm 1.50..isk..isk |
|
|
|
|
|
|
|
Saya sekarang dok mendalamkan ilmu pasal masak-masak, plan nak buka kedai makan tapi tak tau lagi bila. Dok geram tengok jenis makanan yang jual. Berharapan nak memberikan servis yang baik dikalangan orang kita ni. |
|
|
|
|
|
|
|
aku ade idea.sok aku post! |
|
|
|
|
|
|
|
Saya sekarang dok mendalamkan ilmu pasal masak-masak, plan nak buka kedai makan tapi tak tau lagi bila. Dok geram tengok jenis makanan yang jual. Berharapan nak memberikan servis yang baik dikalangan ...
Zielah Post at 9-2-2010 15:24
Aku pun sama...aku dah malas betul kerja makan gaji .tambah pulak nak mengejar masa..antar ank sekolah ..jalan jam ..nak mengajar ank.tengok itu ini....kadang-kadang rasa nak stopkan masa tu bagi aku rehat sekejap...
Hati ni begitu kuat utk membuka kedai makan..sebab aku mmg suka masak...dan bila pegi kedai makan ..jarang dapat yg sedap...kadang-kadang tu bila pegi kedai makan tu...tengok ramai customer...rasa x lah sedap mana....
Tapi masalhnya..takut nak meniggalkan bidang makan gaji ni... dah biasa senang dan tak pening kepala....
Kawan-kawan bole tak motivate aku utk meneruskan cita-cita aku ni....walaupun aku x de kedai makan...alatan masak memasak byk yg aku dah ada....tapi perasaan takut tu menebal...ditambah lagi ahli-ahli keluarga yg menurunkan semangat utk berniaga.... |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|