CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: indah1401

dapat tawaran perniagaan..patutkah aku terima?

[Copy link]
Post time 7-1-2009 06:25 PM | Show all posts
Originally posted by elle_gogo at 7-1-2009 08:54 AM
banyak benda yang aku belajar semenjak aku bertapak dalam dunia perniagaan.
yang paling utama jangan mudah mempercayai seseorang dalam pengurusan duit.
manusia bila nampak duit mmg boleh ramban ...


Betul tu, mak cik Elle ni dah beruban dah pasal bisnes nih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-1-2009 06:26 PM | Show all posts
mama chop papa grill sedap, kenapa tutup seluruh mesia ek?


Saya pun nak tanya soalan sama, apasala plak tutup??


tetapi yang latest sekali ialah 4 cawangan IDEN dah tutup !!
macam tak percaya !!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2009 06:50 PM | Show all posts
iden aku tak tau la pulak...tapi MCPG ni salah satu sebabnyerr..

franchaisor
FRANchaisor la..tamak!bersaing dgn francaisi..(ko rang agak2 saper menang?)

produk
setiap produk tu profit marginnya agak rendah..bg cawangan yg kos tetap nya rendah mgkin boleh survive...tp kalau yg tinggi susah sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 06:58 PM | Show all posts
Originally posted by indah1401 at 7-1-2009 06:50 PM
iden aku tak tau la pulak...tapi MCPG ni salah satu sebabnyerr..

franchaisor
FRANchaisor la..tamak!bersaing dgn francaisi..(ko rang agak2 saper menang?)

produk
setiap produk tu profit mar ...


Maksud kau, kalau menu yang RM14.90 sebagai contohnya, RM5.00 itu memang masuk poket franchaisor? Dan bakinya baru dapat kat kau. Itu macam kah?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 10:01 PM | Show all posts
siapa ada baca akta francais...cuba tengok dan baca...ada banyak loopholes..sebab tu franchisor naik minyak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 10:45 PM | Show all posts
Old Town Kopitiam demand RM500 ribu untuk franchais



Elle, mintak split topik ini kepda 2 ok tak?
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 8-1-2009 01:05 PM | Show all posts
tepat skali bro wonbin...tapi semua stok bahan mentah(yg siap diproses) amek ngan franchaisor la...semua stok tersebut dijual ngan harga cukup tinggi kepada francaisi..cth untuk chiken chop yg dijual RM6.90 direstoran.(harga pada 2005)..
kos chicken chop tersebut ialah..
ayam yg dibekal oleh franchaisor                              RM 3.30
sos untuk satu hidangan (1 scope)                            RM 0.50                                               
setiap hidangan ada kentang goreng,salad,mayonis. . RM 0.80   
3% royalti =                                                             RM 0.09
                                                                                RM 4.69         
RM 6.90-RM 4.69 = RM 2.21         

RM 2.21 milik francaisi , dengan jumlah ini lah francaisi perlu membayar kos tetap yg lain ( buruh,utiliti,sewa)...dan walaupun harga menu direstoran telah dinaikkan tetapi, francaisor juga telah menaikkan bahan mentah yg dibekalkan..jadi margin keuntungan francaisi tidak bertambah yg bertambah margin keuntungan francaisor!:@:@:@
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 05:32 PM | Show all posts
Maaf jika saya katakan bahawa sistem franchais itu lah yang sebenarnya membunuh kamu. Kamu bukan sahaja tidak mempunyai total control ke atas perniagaan kamu, malahan kamu tidak merdeka. Kamu ditekan dan ditikam di setiap penjuru. Kamu telah diperalatkan oleh owner franchaisor. Mereka memeras kamu, mereka menyusahkan kamu dan kamu terikat berkerja untuk mereka. Mereka lebih untung daripada kamu.Nasihat saya, jika kamu masih berminat dan mahu guna pengalaman berniaga western food, kamu bisa teruskan. Tapi kali ini mulakan secara sederhana tapi bagus sistemnya. Kamu boleh menyewa tapak kecil di medan makan yang ramai orang makan. Kamu tak perlu menghabiskan RM250 ribu. Mungkin modal cukup minimum dalam beberapa ribu ringgit sahaja. Pakai sahaja yang second hand. Sewa mungkin cuma RM30-50 sehari. Jika bagus, jualan tetap RM500 sehari mudah sahaja. Saya yakin ada orang sudah jual western food, tapi harus ingat kamu ada pengalaman menyediakan western food yang berkualiti bagus. Dengan promosi dan poster yang besar, orang akan datang kepada kamu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-1-2009 12:54 AM | Show all posts
francaisor yg bagus, patutnya menggunakan keuntungan yg dia dapat utk A&P yang mantap!!!

ini ..... sorilah, menu mungkin best, tapi restoran decoration... dgn signboardnya.... mmmmmmm
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-1-2025 01:48 AM GMT+8 , Processed in 0.041655 second(s), 20 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list