|
dapat tawaran perniagaan..patutkah aku terima?
[Copy link]
|
|
Originally posted by elle_gogo at 7-1-2009 08:54 AM
banyak benda yang aku belajar semenjak aku bertapak dalam dunia perniagaan.
yang paling utama jangan mudah mempercayai seseorang dalam pengurusan duit.
manusia bila nampak duit mmg boleh ramban ...
Betul tu, mak cik Elle ni dah beruban dah pasal bisnes nih |
|
|
|
|
|
|
|
mama chop papa grill sedap, kenapa tutup seluruh mesia ek?
Saya pun nak tanya soalan sama, apasala plak tutup??
tetapi yang latest sekali ialah 4 cawangan IDEN dah tutup !!
macam tak percaya !! |
|
|
|
|
|
|
|
iden aku tak tau la pulak...tapi MCPG ni salah satu sebabnyerr..
franchaisor
FRANchaisor la..tamak!bersaing dgn francaisi..(ko rang agak2 saper menang?)
produk
setiap produk tu profit marginnya agak rendah..bg cawangan yg kos tetap nya rendah mgkin boleh survive...tp kalau yg tinggi susah sgt... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by indah1401 at 7-1-2009 06:50 PM
iden aku tak tau la pulak...tapi MCPG ni salah satu sebabnyerr..
franchaisor
FRANchaisor la..tamak!bersaing dgn francaisi..(ko rang agak2 saper menang?)
produk
setiap produk tu profit mar ...
Maksud kau, kalau menu yang RM14.90 sebagai contohnya, RM5.00 itu memang masuk poket franchaisor? Dan bakinya baru dapat kat kau. Itu macam kah? |
|
|
|
|
|
|
|
siapa ada baca akta francais...cuba tengok dan baca...ada banyak loopholes..sebab tu franchisor naik minyak... |
|
|
|
|
|
|
|
Old Town Kopitiam demand RM500 ribu untuk franchais
Elle, mintak split topik ini kepda 2 ok tak? |
|
|
|
|
|
|
|
Maaf jika saya katakan bahawa sistem franchais itu lah yang sebenarnya membunuh kamu. Kamu bukan sahaja tidak mempunyai total control ke atas perniagaan kamu, malahan kamu tidak merdeka. Kamu ditekan dan ditikam di setiap penjuru. Kamu telah diperalatkan oleh owner franchaisor. Mereka memeras kamu, mereka menyusahkan kamu dan kamu terikat berkerja untuk mereka. Mereka lebih untung daripada kamu.Nasihat saya, jika kamu masih berminat dan mahu guna pengalaman berniaga western food, kamu bisa teruskan. Tapi kali ini mulakan secara sederhana tapi bagus sistemnya. Kamu boleh menyewa tapak kecil di medan makan yang ramai orang makan. Kamu tak perlu menghabiskan RM250 ribu. Mungkin modal cukup minimum dalam beberapa ribu ringgit sahaja. Pakai sahaja yang second hand. Sewa mungkin cuma RM30-50 sehari. Jika bagus, jualan tetap RM500 sehari mudah sahaja. Saya yakin ada orang sudah jual western food, tapi harus ingat kamu ada pengalaman menyediakan western food yang berkualiti bagus. Dengan promosi dan poster yang besar, orang akan datang kepada kamu. |
|
|
|
|
|
|
|
francaisor yg bagus, patutnya menggunakan keuntungan yg dia dapat utk A&P yang mantap!!!
ini ..... sorilah, menu mungkin best, tapi restoran decoration... dgn signboardnya.... mmmmmmm |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|