CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: WonBin

Tahun Kejatuhan Rangkaian Kopitiam Di Kuala Lumpur

[Copy link]
Post time 26-4-2009 04:54 PM | Show all posts

Reply #17 kirawang's post

pastu ramai peniaga kopitiam ni sah2 akan buat loan bank kan, buka 5 bulan bungkus cemana ek derang nak bayar balik loan tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-4-2009 05:06 PM | Show all posts

Reply #18 hazel23's post

nilah kerja org melayu kebanyakkannya, nak buka kedai, tp serah kat mamat indon , tp kita kena kaji kenapa kedai mamak boss dia sentiasa ada, pastu pelayan bangla memang hormatkan pelanggan dan servis derang cekap dan tangkas
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 05:19 PM | Show all posts
mana ada benda naik x jatuh...
dan mana ada benda jatuh x naik...
so jatuh bangun ni bnda biasa...
yg x biasanya ialah kaji mcm mana bnda ni boleh berlaku....

maka jadilah...
bila dah jatuh..terus bungkusss..
bila dah naik...terus x hingat punya...

ini konsepnya...pandai2 lah kita adjust pd diri kita betul ke idak...
kalo aku jual konsep ni boleh kaya...tapi aku kasi free...wakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2009 05:57 PM | Show all posts
kopitiam ni mahal sikit harganya...kopi pun ada yang tak sedap sangat...service ada yang slow motion..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2009 10:04 PM | Show all posts
Investment dalam kopitiam ni mahal sangat lah jika yang franchais tu ...... Tokey franchais yang untung besar..... pemegang lesen ni punyalah tersepit .... teringat kes Papa Chop Mama Gril ke hapa nama itu ....


Menu not very strong. Banyak kopitiam jual nasi lemah bodoh tak sedap pada harga amat mahal. Itu aja lah menu utama. Takkan orang nak order nasi lemak aja kots? Mahal ..... menu lain termasuk kuih pon mahal. So orang pi sana cuma untuk minum. Itu pasal tak boleh untung. Banyak sangat yang nak dicover .....
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2009 09:23 AM | Show all posts
Originally posted by ctredzuan at 26-4-2009 16:54
pastu ramai peniaga kopitiam ni sah2 akan buat loan bank kan, buka 5 bulan bungkus cemana ek derang nak bayar balik loan tu


dekat batu pahat ada 2 tempat makan dia buat ala2 style kopitiam ni. 1001 MALAM nama tempat tu.
org mmg sangat2 ramai serta operasi kopitiam ni dapat sambutan yang hangat.
tapi dengar citer perniagaan dah bungkus sebab pinjaman ALONG.
sayang sungguh perniagaan tu....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-4-2009 12:00 PM | Show all posts
Kopitiam melayu yg masih bertahan ialah Bangi Kopitiam...ada branch baru kat Bukit Rahman Putra ..sg buluh
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2009 12:10 PM | Show all posts
eloklah terutamanya yg non bumi tu sebab kadangkala was-was tengok makanan yg diaorang serve kat premis diaorang...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2009 05:12 PM | Show all posts
Bagi Kopitiam tu owner dia bukan Melayu tapi Cina.
Peringkat awal pembukaannya di Bangi dia ambil Kid n Pak Man untuk manage restoran.
Bila dah maju, Pak Man diberhentikan n Kid dikekalkan sebab dengan adanya kid, ramai orang datang makan.
Tapi lepas pak man tak der, servis bangi kopitiam teruk sangat.
Sekarang aku tak tahu sama ada kid masih dengan Bangi Koptiam atau sebaliknya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-4-2009 08:40 PM | Show all posts
Orang Melayu tak perlu buat kopitiam Cina. Buat sahaja Tom Yam tetapi konsep tu cantik macam Starbucks .... atau macam Nasi Lemak Antarabangsa di Taman Melati ... lagi cantik daripada Chinese Kopitiam
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2009 11:18 PM | Show all posts
KID SEARCH ada 5 cawangan kopitiam.. tak tau mcmana skrng?.. dengar citer makin maju.. pastu ajar music pun dekat rm10k sebulan student bayar...

nampak penting kepada kepakaran... sepatutnya kita semua ( terutama aku ) mesti pakar dalam satu2 bidang.. baru bleh nampak maju dan maju..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2009 11:22 PM | Show all posts
ambik franchais risiko besar..
kos kita bertambah...beberapa peratus keuntungan kita kena diberi kepada mereka..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 10:04 AM | Show all posts
Originally posted by ayamkatik at 27-4-2009 17:12
Bagi Kopitiam tu owner dia bukan Melayu tapi Cina.
Peringkat awal pembukaannya di Bangi dia ambil Kid n Pak Man untuk manage restoran.
Bila dah maju, Pak Man diberhentikan n Kid dikekalkan seba ...


aku pun rasa food kat Bangi Kopitiam ni dah tak best macam awal2 dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 10:24 AM | Show all posts
dulu masa pak man jaga aku rajin pergi sebab Pak Man memang jaga betul kualiti dan pelanggan tapi sekarang sebab dengar macam-macam komplen aku pun dah tak pergi lagipun kat situ banyak lagi kedai lain yang makanan ok dan lagi murah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 04:02 PM | Show all posts
aku rasa restoran ni yang penting ialah mutu makanan, kebersihan, rasa dan layanan.

pasal harga aku rasa dia berdasarkan range......

http://iglootots.blogspot.com
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-1-2025 04:48 AM GMT+8 , Processed in 0.075572 second(s), 27 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list