CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234
Return to list New
Author: blackmore

KEK TAPAK/LADAM KUDA

[Copy link]
 Author| Post time 10-9-2009 02:16 AM | Show all posts
red..sy belum pernah buat....baru terjumpa resipi ni..
gayanya kena bakar sekali..

"...isi adunan coklat kedalam piping bag dan picit ke dalam loyang2 yangdisediakan...buat yang sama dengan adun ...
amadeus Post at 9-9-2009 09:54
...reason kenapa perlu sediakan 2-3 loyang adalah sangat mudah...iaitu...agar ko tidak waste your time dan electricity...kalau ko menggunakan hanya satu loyang...then u have to wait until this kek is rather cool before ko bley keluarkannya daripada loyang...kemudian baru nak do your piping...tidakkah ini membuang masa dan karen??...

...kalau ko sediakan 2 atau 3 loyang...u can start piping your adonan ke dalam loyang2 yang dah ko sediakan itu...bila adonan pertama dah keluar from oven...u can immediately masukkan loyang kedua...

...ada faham??...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-9-2009 02:22 AM | Show all posts
...with regards to the use of piping bag nie...actually...u can just use it for the coklat mixture jer...yang plain mixture nie korang bley gunakan senduk saja dan ratakan adonan nie didalam loyang...bila nak lapiskan adonan coklat nie barulah digunakan piping bag...sebabnya...kalau korang nak gunakan senduk jugak...adalah sukar tuk korang lakukan...cos...these 2 adonan akan bercampur aduk...hasilnya nanti u wont get 2 different layers of color for your cake...kalau korang menggunakan piping bag dan picitkan adonan coklat nie sebaris2 diatas adonan plain nie...ianya takkan bercampur aduk...dan hasilnya lebih cantik dan memuaskan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2009 11:22 AM | Show all posts
kak black.. smlm dah buat lagi, hasil kurang memuaskn, sbb kek patah,
mungkin kering, tp susah la nak agak2 masak ni,
red dah try masak 8 minit jer, tu pun boleh jd patah..

pasal guna tuala tu, tuala tu basah or kering?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-9-2009 01:48 AM | Show all posts
kak black.. smlm dah buat lagi, hasil kurang memuaskn, sbb kek patah,
mungkin kering, tp susah la nak agak2 masak ni,
red dah try masak 8 minit jer, tu pun boleh jd patah..

pasal guna tuala tu,  ...
reddots Post at 10-9-2009 11:22
...gunakan tuala kering...bila nak fold...u have to do it gently and slowly...tak bley fold dua begitu saja...lihat gambar kat page 2 camna my mom fold it...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 02:49 PM | Show all posts
...reason kenapa perlu sediakan 2-3 loyang adalah sangat mudah...iaitu...agar ko tidak waste your time dan electricity...kalau ko menggunakan hanya satu loyang...then u have to wait until this kek is  ...
blackmore Post at 10-9-2009 02:16


alamak..jgn mare sifu..amatur nih...hehe...nak try buat kek ini..tuh kena faham sefahamnya..thanks yer..selamat hari raya....puding rainbow dah selalu buat..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2009 01:58 AM | Show all posts
alamak..jgn mare sifu..amatur nih...hehe...nak try buat kek ini..tuh kena faham sefahamnya..thanks yer..selamat hari raya....puding rainbow dah selalu buat..
amadeus Post at 29-9-2009 14:49

...sapa plaklah yang marah??...huhuhu...slamat hari raya to u too...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-9-2009 10:47 PM | Show all posts
kakak2 sume nape rin try buat xjd
betol ke telur kuning dia 10 biji and putih 5 biji
pastu tepung dia btol ke sukatannye
nape rin buat die xkembang and warna hitam and warna putih tu bile dh masak die mcm bercampur?
memg adunan die lembik ke mcm air je?
rin buat memg hancur habis
sape leh terangkan kat rin buat die step-by-step?secara detail coz rin ni memg xpndi langsung buat kek ni,baru nk blajar
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2009 11:00 PM | Show all posts
kakak2 sume nape rin try buat xjd
betol ke telur kuning dia 10 biji and putih 5 biji
pastu tepung dia btol ke sukatannye
nape rin buat die xkembang and warna hitam and warna putih tu bile dh mas ...
rinie87 Post at 30-9-2009 22:47
...resepi yang diberikan semuanya betul sukatannya...dan dalam resepi tu dah diberi aturan2nya..step by step...adunan nie tidak cair...konsistensinya macam kek gulung jugak...bakar ngan suhu 180 degrees cel...bila permukaannya tidak basah dah bley angkatlah kek nie...

...dik rinie pi baca balik aturan2 membuat kek nie and try to find kat mana adik tersilap...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2013 11:54 AM | Show all posts
na try buatla kek ni...mcm sedap jekkk
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2013 12:19 PM | Show all posts
adekjeli posted on 20-8-2013 11:54 AM
na try buatla kek ni...mcm sedap jekkk

sama. tapi banyak penggunaan telur. takut x jadi sesia je rugi. sobs
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2013 11:22 AM | Show all posts
cHuebie posted on 20-8-2013 12:19 PM
sama. tapi banyak penggunaan telur. takut x jadi sesia je rugi. sobs

kan...huhuhuhu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 01:03 AM GMT+8 , Processed in 0.078700 second(s), 23 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list