CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: travel-lover

Produk dah ada tapi tak jalan (Bisness Makan)

[Copy link]
Post time 18-2-2010 11:27 PM | Show all posts
18# travel-lover

saya rasa dah okay dah apa yang u dh buat tapi bagi saya selain semua perkara di atas...ada satu benda kat sini yang terlepas pandang..hanya peniaga sama peniaga jer perasan benda nie...iaitu bagaimana u handle stok barang basah, pembelian macam mana,penyimpanan..sebenarnya jikalau u manage betul2 benda nie...ianya akan reduce kos operasi dan memaksimakan profit bersih jualan nasi tu sendiri....saya tak cakap pakai air liur tapi saya cakap nie dari pengalaman sendiri......setahun lepas sales saya di pasar malam agak tinggi tapi saya kira2 kenapa asyik macam tak untung jer....tapi bila kaji faktor di atas baru saya sedar yang saya punya profit banyak lari kerana modal operasi yang tak efisyen....bila semua benda nie saya aturkan satu persatu..alhamdulilah sekarang...kalau nak menyimpan bersih dalam bank rm1000 seminggu(profit bersih) pun boleh lepas dah....jadi walaupun kecil dan baru bermula...kena belajar manage benda2 nie..
*kalau rasa masih jugak tak boleh tahan....pm saya insyallah saya akan tunjuk jalannya...lagi pun basic memasak u dah adakan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-2-2010 11:46 PM | Show all posts
18# travel-lover

saya rasa dah okay dah apa yang u dh buat tapi bagi saya selain semua perkara di atas...ada satu benda kat sini yang terlepas pandang..hanya peniaga sama peniaga jer perasan bend ...
tamingSari Post at 18-2-2010 23:27


tq taming.. mg sgt2 dialukan2 nasihat yg berguna.. diakiui barang basah mg selalu kena beli dah kadang makan modal .. sebb pulangan takde lagi so dah nak kea beli yg lain . takkan la makanan tak habis nak simpan berhari2 juga danjual balikkan .. tak elok cam tu .. btw saya dah pm cik taming ,,, ;)
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 11:14 AM | Show all posts
Post Last Edit by Lordraziel at 19-2-2010 11:21

as a customer this is my opinion,

if u already decided to do business in a location.. u have to stick to that location for a few months.. as a customer i always forget/ignore unreliable stall/gerai... i.e yang jenis.. kejap ade kejap takde.. now u c, now u dont.. kedai/stall yang cenggini bila kita lapo kita tak ingat nak gi sana sebab mungkin ade mungkin takde dia jual.. tak kira le sedap mana... sebab tu aku kata stick to 1 location untuk kumpul regular customer.
contohnya, kalau ko nak bukak stall every morning jual nasi lemak.. do it everyday.. same location same time.. consistently.. lagi satu kalau nak regular customer bertambah kena layan baik dengan customer la.. kalau muka masam, bahasa kasar, sejemput je makanan bila beli,  harga plak mahal.. lingkup la. orang beli sekali jer pastu tak datang lagi..

aku pernah kena makan nasi campur RM7 ringgit di satu gerai ni.. makan biasa jer.. owner dia yang bagi harga hari tu. selalunya bila pekerja dia bagi harga.. berpatutan la.. itu lah kali terakhir aku makan di situ.. lebih kurang 4 tahun lepas.. sekarang almost everyday aku makan kat gerai sebelah dia jer..  aku tgk sekarang makan dia jual makin sikit mungkin sebab orang datang beli pon makin sikit. ramai serik.

ni pandangan aku sebagai pembeli le..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 10:34 PM | Show all posts
Menarik perbincangan nie..bleh dijadikan panduan utk org yg berniaga cam saya..balik dr pasar besar td..byk brg dah naik harga terutama timun..adoiii..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 12:26 AM | Show all posts
jualan makanan memang bagus.. turn over sume cash...
tapi byk cabarannya...

yang penting banner / signboard.. biar besar... biar dari jauh org dah boleh nampak apa yg kita jualkan...
kalau di KL ni.. masakan yg sedap bukan kemestian tetapi kita mesti ramah dan kalau bole ramai kenalan... agar kenalan dpt tolong promote gerai / stall kita
promosi dari mulut ke mulut paling berkesan.. dan biar org tahu kita dan mula berniaga / bertapak...
kalau kita mempunyai tempat menyimpan barang yg luas itu lebih bagus.... kita dpt membeli brg mentah yg banyak dan dapat harga borong... ini penting kerana harga borong adakalanya 40% lebih murah dari harga runcit.. ini dpt meningkatkan keuntungan kita..
lokasi juga menjadi penentu... jgn kerap ubah lokasi perniagaan... dan pastikan org tahu bila kita cuti... letakkan hari cuti kita pd signboard / banner...
service kena pantas..... dan pastikan kita sediakan wang kecil utk tukaran
eg. duit syiling yg byk... kalau musim gaji kita kena sediakan duit utk tukaran RM50 yg byk..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 07:26 AM | Show all posts
pengalaman aku dalam bsnes makakan...

1.Buat yg trbaik,contoh sambal nasi lemak...mesti taruk gula melaka,jgn guna gula...pasti kaww..jk makanan kaww
pasti pelanggan boom!

2.Buat sales brgerak.Masa bsnes pakaian aku slow down..aku buat part time bsnes makanan /minuman brgerak..ALhamdulillah dapat jg 4,5 k sebulan.Lokasi kawasan pelancongan,tapak projek,taman2 dll.

3.Persaingan mmg banyak...so kn kreatif sikit...if pelanggan beli 4,5 bungkus nasi lemak,bagila karipap 1 biji.....

4.Pelanggan adalah promoter terbaik n iklan percuma.Jika anda memuaskan hati pelanggan,mereka akan mengiklankan percuma bsne s anda.Tak payah bersusah2 pi tv3 iklankan....

5.Jual pelbagai.Contoh pagi makanan sarapan.ptg buahan,pisag gorg etc...

6.Belajar buat kicap rojak yg sedapp utk buah2 rojak.Belajar dan belajar...Ada 1 kwn buka restoran ,famous Charkuetiwo di Buttrworth...ada datang dr Perak semata2 nak makan charkuwtiau dia...ni la kelebihan menu special!

semoga berjaya!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-1-2025 01:45 PM GMT+8 , Processed in 1.359190 second(s), 18 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list