CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 17421|Reply: 18

RAHSIA SATAY

[Copy link]
Post time 22-2-2010 10:17 AM | Show all posts |Read mode
Salam..

saya nak bertanya kepada kawan2 usahawan tentang rahsia menghasilkan satay yang lazat dan kuahnya.
saya baru nak start bisnes satay ni..

buat sendiri di rumah sekali-sekala agak berbeza dengan buat untuk jualan yang perlu maintain rasanya setiap hari.
jadi, saya nak belajar dari kawan-kawan yang berpengalaman atau berpengetahuan tentang cara buat satay, kuahnya, cara bakar dan sebagainya.

Terima kasih.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2010 11:05 AM | Show all posts
minta tolong klik link dibawah
http://jutawanklik.com?a_aid=9420077a
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 11:18 AM | Show all posts
kene tanye haji samuri ni......
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 12:21 PM | Show all posts
rempahnya macam serai dll tu kena banyak ataupun sekurang2nya terasa. kebanyakan satay sekarang terasa mcm daging diperap dgn kunyit je. lebih kepada terasa mcm daging bakar dr rasa satay. lagi satu kuahnya jgn cair. kacang tu jgn dikisar halus sgt.kalau cair mmng tak sedap. aku ni tau sikit2 sebab dulu2 family aku meniaga makanan.aku dulu selalu nolong cucuk satay dan bakar satay tu masa time cuti sekolah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-2-2010 12:32 PM | Show all posts
4# demimasa

demimasa..

share le sikit resepi nyer. cmna nak buat rasa sate ayam tu jd cam lemak2 manis gitu? kome buat dok jadi ler..
kalo tokleh publish resepi kat public.. pm le kome..

moga murah rezeki deme..

TQSM
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 12:39 PM | Show all posts
suke satay perut tembusu kat kajang tu...
prefer yg tak kering sangat..... lembut jer...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-2-2010 01:30 PM | Show all posts
4# demimasa  

demimasa..

share le sikit resepi nyer. cmna nak buat rasa sate ayam tu jd cam lemak2 manis gitu? kome buat dok jadi ler..
kalo tokleh publish resepi kat public.. pm le kome..

...
mylow Post at 22-2-2010 12:32


resepi tak tau ler sbb sendiri tak pernah buat dan masa tu masih kecil lagi. tau cucuk dan bakar je. lagi pun dah stop lama dah business satay ni agak2nya dah 25 tahun selepas ayah meninggal dunia. lepas tu terus stop sbb mak tak berapa tau pasal satay . dia incharge nasi dan lauk pauk je. tak pe nanti cuba tanya bonda kalau2 dia masih ingat lagi apa2 pasal satay ni. tapi rasanyalah kenapa satay arwah dulu laku mungkin kerana :

1) sataynya besar. dia ambik untung sikit tp dapat volume sbb ramai yg beli. bayangkanlah masa tu ada 3 tempat pembakar yg jenis panjang tu. orang order pun berbaris dan order kena tulis dalam buku kalau terlupa.
2) terasa rempah ratus serai dan sebagainya. sebelum bakar pun nampak ketara rempah2 dan serai tu menyeliputi satay tu. kebanyakan satay sekarang kita tengok warna kuning je sbb diperap dgn kunyit je.
3) kuahnya pekat. yang ini rasanya sebab kacang tu tak diblend halus2. patutnya ada 2 jenis kisar. satu kisar halus dan satu lagi kisar kasar.
4) pasal daging lembut tu rasanya dulu arwah akan tabur gula atas satay tu lepas tu diperap semalaman dalam peti sejuk jenis besar tu. Lagi satu sebelum cucuk, daging dan ramuan2 tu hendaklah diperap kurang2 3 jam sebelum dicucuk. lagi lama lagi elok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 01:54 PM | Show all posts
satay guna byk gula kan, penah tgk org buat satay..
takut tgk dia main bubuh2 cenggitu jer gula.. itu yg rasa manis2 tuh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2010 03:20 PM | Show all posts
nenek aku lain lak ramauan dia. dia akan tumbuk gula melaka, cili padi, serai, kunyit sket, garam, bawang merah.. tumbuk sampai bnd tu jafdi gelap sebab kaler gula melaka tu..

pastu kalo daging lembu dia akan potong bahagian daging yg lembut pastu dia masuk dalam plastik pastu dia ketuk dengan hammer sebab nak kasih daging tu lembut.. pastu baru dia potong.. macam tu lebih kurang.

kuah kacang tu gn pekat sgt.. kisar kasar supaaya dapat rasa dia punya kacang tu.. masak pekat. untuk nasi impit pulak nenek aku x beli yg paket tapi dia buat sendiri.


dia masak nasi dala rice cooker dengan air yg lebis sket tapi jgn byk sgt, dia tambah garam.. agak2 nasi tu da nak masak dalam 10min dia kuarkan dan masukkan dalam tuperware.. dia pakai sarung tangan plastik pastu tekan atas permukaan nasi tu sampai mendap..letak awah kipas sampai sejuk pastu leh la potong dadu...

ini biasa time kenduri la salu buat. rasa dia lagi sedap dr yg paket.

cubela

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 05:54 PM | Show all posts
setau juita rempah satay ketumbar(ni yg buat bau satay), jintan manis, jintan putih, serai,halia,bwg merah,bwg putih,kunyit,garam, gula extra

smbl kacang kacang dia sangrai dulu..bagi wangi...kalau Hj Samuri dia rebus sbb byk.... smbal kacang masak lama sket smpi  kacang tu kuar minyak dia......

nasi impit satu nasi , 3 air......slalu kat umah amik alu lesung tu balut ngan plastik tumbuk2kan kat nasik dlm loyang pastu ratakan.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2010 08:23 AM | Show all posts
tima kasih la..kawan2,

kalau ada idea dan sukatan lg.. buh le sini ye. aku wat satay ayam ni..rasa cam makan tak puas. tak tau apa yg kurang.
for sure rempah nye tak cukup..
tapi, tak reti lak nak nambah yang mana 1..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 08:14 PM | Show all posts
buat satay susah ,buat anak senang.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 10:59 PM | Show all posts
Rahsia daging sate jadi lembut dan empuk ialah diperap dengan AJINOMOTO ... betul ker?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2010 02:18 AM | Show all posts
satay kajang skrg dah rasa kurenggg..........
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2010 02:32 AM | Show all posts
Rahsia daging sate jadi lembut dan empuk ialah diperap dengan AJINOMOTO ... betul ker?
cmf_WonBin Post at 23-2-2010 22:59


utk melembutkan daging : -
daging itu kena direndam dengan air nenas, jg terlalu lama... nanti daging akan hancur... cuba dulu dlm 10 minit.. kalau masih tak lembut.. cuba pula rendam selama 15 minit... dan seterusnya

utk tidak membuatkan lidi satay tidak terbakar semasa membakar satay :-
lidi satay itu hendaklah direndam dlm air semalaman... lepas tu baru cucuk daging pd lidi itu....

utk menambah aroma bau cili kering :-
cili kering yg telah digunting dan dibuang kulit hendaklah digoreng dahulu sehingga berubah warna dan wangi... kemudiannya barulah dikisar dan ditumis...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2010 03:10 AM | Show all posts
salam TT mylow ni siapa ek..mcm pnh knl offline kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2010 12:12 AM | Show all posts
kuah kacang sate perlu dimasak  bersama 2,3 ketol ayam mentah untuk menaikan aroma dan kelazatan kuah tue.kacang kene buh banyak bagik kuah tu pekat.sekian..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-3-2010 03:50 PM | Show all posts
salam TT mylow ni siapa ek..mcm pnh knl offline kan?
ctredzuan Post at 27-2-2010 03:10


Kak CT..

mmg pun..

dulu2..(4-5 tahun lepas), saya dealer tudung k.CT.
masa tu kat kL..
patu tukar ke temerloh..
la ni dah pndah ktn.

k.CT ada secret recipe satay dak?
lama tak sgh kedai k.CT
msti dah byk kemajuan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2010 06:05 PM | Show all posts
ko buat sikit dulu dan bagi kawan-kawan torai raso .... lepas tu ko tanya dorang ok ke tak. lama2 ko akan dapatlah rasa yg dikehendaki tu nanti ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-1-2025 02:25 PM GMT+8 , Processed in 0.814503 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list