|
saya ada soalan pasal pajeri, betul ke pajeri ni sebenarnye kari vegetarian? so kalo resipi pajeri letak daging jadi kari la ye??
n selain nenas and terung, ape lagi yg buley dijadikan pajeri ye?? |
|
|
|
|
|
|
|
buah kedondong.. rebung mentah...
dulu2 arwah my mum suka buat pajeri nie..
setahu saya pajeri guna udang kering yg di kisar
my hubby cukup suka kalo i buat pajeri nie.. dia punya paberet |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 2# kintan
sya tgk dlm myresipi, ada yg pakai rempah pajeri yg dh siap,.. tp sya tak pernah tau pulak ada, so tak pernah la terjumpe n beli kat supermarket.. kirenye, nk dijadikan pajeri tu, pakai rempah kari n taruk udang kering kisar, jadi la rase pajeri ye?? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply kintan
sya tgk dlm myresipi, ada yg pakai rempah pajeri yg dh siap,.. tp sya tak per ...
syasyafina Post at 25-1-2012 16:22
rempah kari + udang kering + kerisik + kulit kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih + santan |
|
|
|
|
|
|
|
aduhaiiii kecur kwn wen...tak saba tunggu besok beli pajeri terung kat pasar tani presint 2...sedapppp sgt, goreng plak ikan kering, lazarrr |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 4# annadellia
great, ari ni nk buat la =) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply annadellia
great, ari ni nk buat la =)
syasyafina Post at 26-1-2012 15:56
pajeri terung is my fav... selamat memasak yer... |
|
|
|
|
|
|
|
aduhaiiii kecur kwn wen...tak saba tunggu besok beli pajeri terung kat pasar tani presint 2...sedapp ...
choclatemousse Post at 26-1-2012 15:50
terliur la plak... huhu... x sabar tgu weekend.. rasa nak masak pajeri terung lak.. |
|
|
|
|
|
|
|
lain lain yang boleh dibuat pajeri :
epal hijau
rambutan
tomato
sayur squash yg kecik tu
nenas
rebung
terung
mangga
dan lain lain yang dirasakan wajar
konsep masakannya sama aja mcm kita buat chutney india tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 9# ninoZ
owh wow, tak sangka pulak epal n rambutan buley dibuat pajeri.... |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by ninoZ at 29-1-2012 01:53
Reply 10# syasyafina
pajeri rambutan sangat sedap!!
tp guna yg jenis tak berapa manis sangat n jgn terlalu masak
yg jenis gading besar besar tu lagi cantik
even pajeri pun ada 2 jenis...satu jenis yg masak berempah kari n kerisik tu...satu lagi yang kuahnya sedikit jernih, juga dikenali sebagai pajeri air atau pajeri bombay
boleh tanya kat incik gugel kalau nak tengok rupanya macamana... |
|
|
|
|
|
|
|
PAJERI MANGGA
1 biji mangga muda (anggaran 1kg) - buang kulit, potong setebal 1 cm
4 biji cili merah - belah dua
1 biji bawang besar - dimayang
5 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - hiris halus
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar udang kering - rendam sekejap dan toskan
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar gula perang
rempah tumis - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukup rasa
Air secukupnya untuk melembutkan mangga
Minyak untuk menumis
air asam jawa/cuka - jika perlu
Panaskan minyak, masukkan rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia. Tumis hingga wangi dan bawang layu. Tambahkan cili kisar, biar hingga terbit minyak, masukkan udang kering dan kerisik.
Tambahkan bahan serbuk: ketumbar, jintan, kunyit, garam dan gula.
Masukkan mangga dan cili merah, gaul sebati dan tambahkan air secukupnya. Masak hingga mangga lembut. Kalau air kering mangga masih keras, tambahkan air lagi.
Sesuaikan rasa garam dan gulanya, tambahkan air asam jawa atau cuka jika suka lebih masam. |
|
|
|
|
|
|
|
biase mkn pajeri nenas..mmg sdap.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|