|
jom kongsi petua cokodok ranggup di luar lembut di dalam..
[Copy link]
|
|
kalau wat cekodok memang tepung tu bubuh last. cara itu lah nak agak adunan tu ok ke tak. cuma cekodok dulu2 kalau dah sejuk dia leper, berminyak dan tak 'ensem'.. kalau cekodok yg buh baking powder.. simpan sampai esoknyer pun masih gebu, tak berminyak dan comel.. cuma dah tak rangup je lah. xpernah try pulak nak buh dlm air tight container.
kalau balik kampung.. cekodok turun temurun vs cekodok baking powder.. laju je cekodok baking powder nih abih. |
|
|
|
|
|
|
|
ira79 posted on 31-10-2012 12:48 PM
kalau wat cekodok memang tepung tu bubuh last. cara itu lah nak agak adunan tu ok ke tak. cuma cekod ...
letak baking powder lagi hensem eh? nnti nk try lak la.. biasa buat taruk soda and sedikit tepung beras. mmg krap krupla dalam mulut.. rupa.. bulat2 kembung masa dalam kuali, kt luar dia kedut2 gak tak bulat, tapi tk lembikla... sedap..
nnti bole cuba tukar pkai baking powder lak. tgk tahap kehenseman dia.
kalau cucur ikan bilis, biasa tambah marjerin sket utk kasi rangup..
|
|
|
|
|
|
|
|
aku suke wat cekodok kentang... tepung, gula, garam skit, udang yg kecik tuh, bilis, kentang..
gaul seme bahan.. last skali masuk ubi kentang.. parut biaq halus nipis gitu.. biar kentang lg byk dr tepung..
pastu goreng garing.. biar kentang dah hanggus skit baru angkat..
masak air cili kisar, letak asam keping skit jer, bawang putih 1 ulas, letak gula last nissang (gula melaka) biaq pekat..
|
|
|
|
|
|
|
|
saya suka buat cekodok roti. dah sejuk pun tetap garing. tp biasanya tak sempat sejuk, dah habis. saya tahu dah sejuk tetap garing sbb saya goreng pastu tinggalkan utk anak balik skolah, mmg masih garing. |
|
|
|
|
|
|
|
nak share jugak...
mak sya pesan suruh letak tpg beras skit dlm adunan, pastu biar jap dlm setgh jam ka bru goreng..Mmg dlm lembut luar garing..
Tpg gandum jgn byk sgt..nnti liat..agak2 tekstur dia bleh dijemput.
mak mertua sya plak...letak teloq...
|
|
|
|
|
|
|
|
argghhh... xreti wat cekodok pisang.. selalu melekat 1 same lain |
|
|
|
|
|
|
|
hari tu my mom ada buat cekodok mabeles
makan dgn susu
sedapnye
nanti i tanya apa dia letak |
|
|
|
|
|
|
|
ada helper i dulu
buat cekodok ni memang dia kira advance
aku nampak dia main campak2 jer bahan2
tepung beras + tepung gandum dia guna
pastu siap buh sikit air kapur
|
|
|
|
|
|
|
|
dapnya... nak2 time hujan buat cekodok or jejemput or cucur.... beshhh mcm2 petua nak sedapkan cekodok...
ptg nie balik nak try buh tepung beras skit dlm jejemput crabstick... |
|
|
|
|
|
|
|
Tgok kwn dlm fb buat cekodok sardin. Tgok mcm sedap jee... |
|
|
|
|
|
|
|
ada sorang kwn ni suka sgt buat cekodok labu..
aku pulak, suka makan aje.. takde kisah nak ambik resepi...
skrg, dia dah pindah.. |
|
|
|
|
|
|
|
saya punya cekodok pon leper je |
|
|
|
|
|
|
|
tintin22 posted on 12-12-2012 11:09 AM
saya punya cekodok pon leper je
kurang tepung |
|
|
|
|
|
|
|
bbalik posted on 18-12-2012 04:09 PM
kurang tepung
moral of the story jgn kedekut tepung
terima kasih,hihihi
|
|
|
|
|
|
|
|
sy punye cekodok pisang cenggini, pisang kecik (pisang emas kot) dlm 7-8 biji dilenyek2 bersama gula 3sudu bsr, pastu bubuh telur sebijik, garam secubit, last skali masuk tepung gandum secukupnya (xsampai 1 cawan). goreng hingga kecoklatan. Nyum2, mmg rasa pisang semata sbb bynk pisang kan. |
|
|
|
|
|
|
|
Banyak ya petua utk cokodok yang ranggup. Cekodok pisang saya sukatan agak2 aje, pisang dilenyek dengan gula, bubur kelapa parut putih aje. Tepung gandum 1 portion dan tepung naik sendiri 1/2 portion dari tepung gandum. Gaul rata kalau pekat sangat letak sikit air. |
|
|
|
|
|
|
|
sy buat cekodok pisang, tak letak air langsung. letak sikit garam n gula, pisang lenyek dan tepung.
kalau buat cekodok bawang lak, susu pekat manis campur dgn air mendidih kacau-kacau , pastu masukkan dalam tepung cepat-cepat kacau sampai tepung nyer gluten hampir masak, pastu letak bawang n bilis, serbuk kunyit dan garam sikit. dah rata, terus goreng. nak cekodok yg cantik jgn pakai tepung cap sauh, pakai tepung murah 1 malaysia tu.
selamat mencuba ! |
|
|
|
|
|
|
| |
|