manjaredd posted on 15-1-2013 12:46 PM
alahai mamajiah niiiii..... kecur air liur ingat pulut ikan masinnnnn....
...kadang2 mamajiah tanak pulut kat opis..pakai slow cooker....
dah penah kena warning...sbb masak nasi dan lauk pauk dlm opis......
bila pulut tu dah masak..mamajiah kepal2 dan gaul kelapa (kelapa ni gaul plak ngan sket garam)..
air gula dia..masakkan gula kabung ngan air..biar hancur..tuang atas pulut kepal tadi..
dan pulut kepal tersebut berjalan keliling opis..sorang sekepal......
tapi...tulahkan...ada plak yg sakit mata tgk..terus jadi issue...skang rice cooker dah bwk balik umah..
terbiar sepi...
Ayu61279 posted on 15-1-2013 03:55 AM
hehehee....nnti ayu boh resepi ye mamajijah
ada masa tu ayu guna rencah ready made tu je
tp alter ...
mi bangdung yang saya suka makan kat jalan ampang /pandan....area kfc dekat dgn club apatah..
pekat kuah sebab byk udang kering..
kadang2 makan kat warong..mereka pecah telur..tak best sgt...
tak tahu kenapa saya suka mintak kacang panjang dalam mi bandung saya..bestt!! hheeehehhe
manjaredd posted on 15-1-2013 12:49 PM
yang macam ni kot...
[/img]
sumber:google.
hah...yg inilah...tu dia...dia letak sambal ngan ikan masin skali...
kelapa parut pun ada...
pedih dah pewot ni...tak tau g nak makan apa..
tak selera nak makan kat kedai...
ehh... manjaredd... rasenye betol la cam dlm gambo yg awak tepek kan tu... sebab teringat husband penah cakap, ada kelapa sikit... cam tu la kot rupenye...
ehh, xnak la... malu nak tepek kan gambo makanan resepi mamajiah tersebut.... takut xjadi....
5 biji telur
3 1/2 cwn gula halus
1 tin susu cair ideal
2 cwn serbuk koko (van houten sedap)
1 cwn air panas
1 1/2 cwn minyak masak (mamajiah pakai mazola)
3 1/2 cwn tepung blue key (naik sendiri)
1 sudu kecil baking powder (taknak letak pun tak apa)
1 sudu kecil soda bikabonat (taknak letak pun tak apa)
secubit garam
cara.
pukul telur ngan gula halus bagi kembang
masuk susu cair..pukul kejap..masuk lain2 (kecuali tepung) pukul rata2 dan sebati..
tpg gaul sekali ngan soda dan baking tadi..masuk sket2..dlm adunan di atas..masuk secubit garam..
kaup balik ngan senduk kayu..
dah bley kukus atau bakar..mamajiah suka kukus..guna bekas muffin..cepat siap..
bley dpt dlm 55 biji kek..kalau wat sebiji besar..lmbt nak masak...selamat mencuba...
hah..baru teringat...mamajiah pun pernah buat sambal kelapa..
blender cili kering ngan bwg..
goreng ikan bilis bagi garing dan angkat..
goreng cili tadi..sampai masak..dan pecah minyak..
masukkan ikan bilis tadi dan masukkan kelapa parut..letak sket garam..
kalau ada terung rembang..(terung bulat2 kecik tu)..goreng dan campur skali pun sedap..
kacau rata dan kelapa sebati ngan bahan lain..bley la makan ngan nasi ke roti ke..
mamajiah bagi resepi yg tak yah pikir panjang2 pye...senang dan mudah dan murah...
mamajiah posted on 16-1-2013 12:58 AM
tak pandailah manja...agak2nya sama mcm sambal kelapa tu
cuma dia blender cili campur udang kerin ...
saya google jumpa yang ni..
saya pandai makan serunding kelapa ni bila kecik2 dulu berjiran dgn org jawa ijok
mbah (nenek) tu rajin buatkan saya serunding ni..