CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3235|Reply: 1

4 Rahsia Air Tangan Orang Negeri Sembilan

[Copy link]
Post time 25-8-2015 11:38 PM | Show all posts |Read mode

        Pedas berlemak, ini adalah dua ciri unik masakan tradisi Negeri Sembilan. Namun biarpun pedas berapi, keenakannya yang tersendiri menjadikan kegemaran keluarga. Anda ingin mencuba? MW kongsikan 3 rahsia resepi tradisional masakan terkenal Negeri Sembilan.
                 SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU       
       
        Bahan-bahan:
        1 ikat pucuk ubi             ]
        1 ikat pucuk labu           ]
        1 ikat daun kaduk          ] dihiris halus
        2 helai daun kunyit        ]
        3 batang serai                ]
        1 papan petai
        15 biji cili padi
        1 inci kunyit hidup
        4 sudu besar tempoyak
        ½ biji kelapa – ambil santan

        Cara membuat:
  •                 Satukan semua bahan dalam kuali. Gaul rata-rata.
  •                 Masak atas api perlahan hingga pekat. Sesuaikan rasa garamnya.


        ASAM REBUS KELADI IKAN BILIS        
                 Bahan-bahan:
        500 batang keladi dan ubi

        Segenggam ikan bilis

        3 tangkai daun kesum

        5 keping asam gelugur

        5 cawan air

        Garam secukup rasa



        Bahan kisar
        5 ulas bawang merah

        ½ inci belacan

        5 biji cili merah


        Cara-cara membuat:
  •                 Buang kulit batang dan ubi keladi.  Potong kecil kemudian basuh dan toskan.
  •                 Masukkan batang dan ubi keladi,juga air ke  dalam periuk.  Tambahkan garam dan rebus sehingga ubi dan batang keladi empuk.  Buang air dan toskan,
  •                 Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar, keladi dan lain lain bahan ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.


        GULAI DAGING SALAI BELIMBING BULUH        
       
        Bahan-bahan:
        1 kilo daging – disalai & dihiris nipis
        1 biji kelapa – ambil santan
        15-20 biji cili padi
        1 inci kunyit hidup
        20 biji belimbing buluh – belah dua

        Cara-cara membuat:
  •                 Tumbuk cili padi dan kunyit hingga lumat.
  •                 Satukan cili dan daging dalam periuk. Tambah satu cawan air dan rebus daging hingga lembut.
  •                 Masukkan santan dan biarkan kuahnya mendidih.
  •                 Akhir sekali masukkan belimbing buluh. Sesuaikan rasa garamnya sebelum dihidangkan.


        RENDANG MAMAN       
        Bahan-bahan:        3 ikat daun maman – asingkan daun dari batang keras
        2 inci ikan kurau  ]
        10 gm ikan bilis    ] ditumbuk halus
        20 biji cili padi
        1 inci kunyit
        2 biji kelapa – ambil santan

        Cara-cara membuat:
  •                 Daun maman direndam dalam air garam untuk menghilangkan rasa pahitnya. Kemudian tos.
  •                 Cili pada dan kunyit ditumbuk lumat.
  •                 Satukan cili, ikan kurau, ikan bilis dan santan. Kemudian masak hingga pecah minyak.
  •                 Masukkan maman dan biarkan santan kering.

        Ya, inilah beberapa sajian kesukaan 'Nogoghi'. Kalau orang tersayang suka, anda boleh belajar sebab resepi ni memang lengkap! Selamat mencuba...

mingguanwanita




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-8-2015 12:23 AM | Show all posts
maman is my favorite
klu makan lauk ni..bole tambah 3 pinggan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-1-2025 10:44 PM GMT+8 , Processed in 0.047804 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list