CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1437|Reply: 0

Tako

[Copy link]
Post time 1-9-2015 11:20 AM | Show all posts |Read mode
Kuih Tako amat enak dimakan setelahdisejukkan.

                                                                           
                                        Oleh: Editorial RASA
                            Tarikh:                        4 April 2014            

   
                                BAHAN-BAHAN:
  •                 500 gm sengkuang Cina-dipotong dadu
  •                 2 sudu makan tepung jagung
  •                 750 ml santan
  •                 750 ml air
  •                 240 gm gula
  •                 Garam secukup rasa
  •                 Daun pandan secukupnya untuk dijadikan bekas kuih tako


        CARA MEMASAK:
        1. Panaskan air sehingga mendidih dan kemudian masukkan sengkuang Cina dan gula. Kacau lima minit dan kemudian masukkan satu sudu tepung jagung. Biarkan seketika. Ketepikan.
        2. Masukkan santan di dalam periuk lain dan letak sedikit garam. Masak sehingga mendidih dan kemudian masukkan tepung jagung. Biarkan seketika.
        3. Sediakan bekas tako yang diperbuat daripada daun padan. Tuangkan adunan 1 sehingga separuh bahagian bekas. Biarkan sehingga keras.
        4. Kemudian tuangkan adunan 2 dan biarkan sehingga suhu bilik.
        5. Masukkan ke dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

majalahrasa

               

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:19 PM GMT+8 , Processed in 0.163765 second(s), 11 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list