CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1686|Reply: 2

Daging Lebih Cepat Empuk Dengan 4 Cara

[Copy link]
Post time 1-9-2015 11:22 AM | Show all posts |Read mode

                    Daging merupakan salah satu menu pilihan masakan yang tinggi protein, zat besi dan kalsium. Tetapi tahukah anda jika tidak tahu cara yang betul sewaktu memasak, daging akan jadi keras dan kurang sedap.

        Bajet kalau rebus lama, daging jadi empuk tetapi sebenarnya cara ini akan buat daging mudah hancur. Anda boleh guna dua cara untuk melembutkan daging iaitu satu cara tradisional dan kedua cara moden. Jom kita lihat satu persatu...


        1. Letak daging yang bersih dalam peti        Biarkan daging lembut dan simpan di dalam peti. Mungkin anda rasa susah untuk masak jika daging masih beku, tetapi daging yang sudah disimpan di dalam peti lebih empuk dan mudah dipotong berbanding segar.

        Langkah-langkah:
  •                 Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.
  •                 Rebus daging, simpan di dalam bekas tertutup rapat dan masukkan di dalam peti dan guna jika perlu.

        2. Guna daun betik        Daun betik mengandungi enzim yang boleh empukkan daging. Caranya mudah, ramas daun betik muda hingga keluar getahnya, kemudian gunakan untuk membungkus daging.

        Langkah-langkah:
  •                 Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.
  •                 Rebus daging (bergantung menu masakan).
  •                 Bungkus dengan daun betik muda yang sudah diramas, kemudian biarkan lebih kurang 1 jam sebelum dimasak.
  •                 Apabila daging sudah direbus, maka proses ini sekali gus membantu penyerapan rempah.

        3. Cuci dengan nenas        Anda boleh menggunakan parutan nenas muda.Nenas mengandungi enzim yang boleh meleraikan serat-serat daging sehingga menjadi lebih empuk ketika dipotong.

        Langkah-langkah:
  •                 Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.
  •                 Biarkan selama 30 minit sebelum dimasak.

        4. Rebus dengan rempah        Cara menggunakannya mudah, setelah daging dicuci bersih, tabur daging cukup dengan rempah dan ramas. Biarkan beberapa saat, daging akan jauh lebih empuk.

        Langkah-langkah:
  •                 Cuci bersih daging setelah dibeli dari pasar di bawah air yang mengalir.
  •                 Tabur daging dengan rempah sambil ramas tapi jangan sampai terlebih rempah, ya.


        Semua cara yang kongsi ini dapat membantu melembutkan daging, anda boleh pilih salah satu cara yang paling praktis dan mudah.

mingguanwanita

               



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-9-2015 12:27 PM | Show all posts
rebus gune pressure cooker.. cepat daging lembut..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2015 12:41 PM | Show all posts
heheh pressure cooker je uols, 10 menet settle empuk sampai ke tulang hihihih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 10:37 AM GMT+8 , Processed in 0.038549 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list