Kentang hendaklah dimasukkan ke dalam periuk sebelum air mendidih untuk memudahkan ia empuk dengan cepat.
SUP CENDAWAN CUMI – CUMI
BAHAN-BAHAN:
- 250gm cendawan tiram | dicarik-carik
- 50gm isi ayam |dipotong dadu
- 500ml air
- 2 biji kentang |dipotong dadu
- 1 biji tomato | dibelah empat
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 batang serai | dititik
- 1 sudu makan rempah sup
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- Jus limau kasturi secukupnya
- Garam dan serbuk lada sulah
- secukup rasa
- Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai, lada hitam dan rempah sup. Tumis dengan api kecil sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan air dan kentang. Biarkan mendidih.
- Seterusnya masukkan ayam dan reneh sup sehingga kentang empuk.
- Perasakan secukupnya dan masukkan jus limau.
- Setelah itu, masukkan cendawan dan tomato. Kacau dan didihkan seketika.
- Akhir sekali, hidangkan sup di dalam mangkuk sementara masih panas. Sedia untuk dinikmati.
RASA
|