CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3337|Reply: 0

Cara Membuat Cucur Udang Rangup

[Copy link]
Post time 9-9-2015 12:11 PM | Show all posts |Read mode



Soalan:
        Keluarga saya begitu meminati cucur udang rangup dimakan bersama mi rebus ataupun pasembor. Tetapi, bila saya cuba membuatnya, pasti cucur udang saya tidak rangup seperti di restoran mamak. Bagaimanakah caranya untuk menghasilkan cucur udang supaya menjadi lebih rangup? Harap puan dapat memberikan saya resipinya.

        Kiriman:
        Nor Safiena Abd Aziz,
        Alor Star, Kedah.

        Jawapan:
                        Ada dua cara untuk membuat cucur udang yang puan maksudkan. Pertama, puan boleh membuat adunan yang kental dan bentukkan bujur dan goreng garing. Kedua, puan boleh membuat adunan seperti jemputjemput bawang dan goreng sedikit hingga garing. Selepas itu potong nipis dan tabur ke atas mi rebus atau rojak sebelum disiram dengan kuah atau sos. Di sini saya berikan resipi asas dan puan boleh tambah ikan bilis, udang, cili hijau, bawang hiris atau kucai.



                        Dikendalikan oleh:
                        Pakar Masakan Terkenal
                        Puan Noraini Adnan

RASA


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 10:36 AM GMT+8 , Processed in 0.062805 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list