CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1321|Reply: 0

Spaetzle

[Copy link]
Post time 13-9-2015 11:35 AM | Show all posts |Read mode

        BAHAN-BAHAN:
  •                 300gm tepung gandum
  •                 3 biji telur
  •                 1 sudu makan mentega tanpa
  •                 garam
  •                 Secubit garam
  •                 Secubit serbuk buah pala
  •                 Air secukupnya
  •                 Pemotong Spaetzle atau bekas berlubang seperti pelecek kentang

        CARA MEMASAK:
        1. Campurkan tepung gandum, telur, garam, serbuk buah pala dan sedikit air di dalam mangkuk bersesuaian. Kacau menggunakan sudu kayu selama lima minit atau sehingga doh menjadi pekat dan mengeluarkan sedikit buih.
        2. Kemudian panaskan air di dalam periuk dan masukkan garam secukup rasa.
        3. Letakkan doh di atas bekas berlubang supaya doh jatuh ke dalam air yang sedang mendidih. Biarkan sehingga doh terapung. Angkat dan bilas dengan air bersih. Tos sehingga kering.
        4. Akhir sekali, panaskan mentega tanpa garam di dalam periuk dan masukkan spaetzle. Kacau rata dan tos.
        5. Sedia dihidangkan.
rasa




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-1-2025 01:16 AM GMT+8 , Processed in 0.053124 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list