|
BAHAN-BAHAN:
- 300gm spagheti
- 1 sudu makan minyak
- 1 sudu teh garam
- Air mendidih secukupnya
BAHAN SOS:
- 1 sudu teh minyak masak
- 300gm daging | dihiris nipis dan kecil
- 3 biji bawang merah | dikisar halus
- 2 ulas bawang putih |dikisar halus
- 2sm halia | dikisar halus
- 1 sudu makan rempah beriani
- 2 sudu makan dadih
- 150ml stok daging
- Sedikit garam dan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air bersama garam dan minyak. Kemudian masukkan pasta dan biar hingga pasta lembut.
2. Untuk sosnya, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik baunya.
3. Masukkan daging dan biarkan hingga garing,
4. Masukkan rempah beriani bersama dadih dan kacau rata.
5. Kemudian masukkan stok dan perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnya.
6. Biarkan pekat dan angkat.
7. Letakkan pasta di dalam pinggan dan tuangkan sos ke atasnya dan hidangkan.
rasa
|
|
|
|
|
|
|
| |
|