CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1935|Reply: 0

Sekaya Pulut Hitam

[Copy link]
Post time 14-9-2015 01:32 PM | Show all posts |Read mode
Beras pulut dan pulut hitam sebaiknya direndam dengan daun pandan selama lebih kurang enam jam.

                                                                                    

   
   
                                BAHAN-BAHAN:

        BAHAN A:
  •                 200gm beras pulut
  •                 100gm pulut hitam
  •                 150ml santan pekat
  •                 150ml air
  •                 1 helai daun pandan | diikat
  •                 Garam secukup rasa

        BAHAN B:
  •                 200ml air
  •                 200ml santan pekat
  •                 140gm gula
  •                 40gm tepung jagung
  •                 40gm tepung gandum
  •                 ½ sudu teh garam
  •                 Pewarna hijau secukupnya
  •                 Perasa pandan secukupnya

        CARA MEMASAK:
        1. Untuk bahan A, masukkan santan, air garam dan daun pandan ke dalam beras pulut. Kacau rata dan kukus sehingga masak. Keluarkan pulut dan tekan sehingga mampat. Kukus lagi selama lima minit. Ketepikan.
        2. Seterusnya untuk bahan B, satukan kesemua bahan di dalam periuk dan didihkan sehingga menjadi pekat.
        3. Akhir sekali, tuangkan di atas lapisan pulut tadi. Kukus semula sehingga pulut dan sekaya masak sempurna.
        4. Sejukkan sebelum dipotong. Sedia dimakan
rasa

               

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-1-2025 10:10 PM GMT+8 , Processed in 0.050895 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list