Sapuan minyak pada acuan penting bagi memastikan kuih tidak melekat pada acuan apabila masak.
Oleh: Editorial RASA
Tarikh: 24 Oktober 2014
BAHAN-BAHAN:
- 120gm tepung gandum
- 1 biji telur
- 375ml santan
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
BAHAN INTI:
- 2 biji bawang besar | ditumbuk
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk
- 150gm udang
- 20gm daun sup
- 20gm daun bawang
- 2 sudu makan serbuk kari
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama bawang putih hingga naik baunya.
2. Masukkan rempah kari daging dan biarkan hingga garing.
3. Masukkan udang dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4. Taburkan daun sup dan daun bawang. Angkat dan ketepikan.
5. Campurkan tepung gandum, santan, telur, garam dan serbuk kunyit kemudian kisar hingga halus.
6. Tapis bahan kisar dan kacau rata.
7. Panaskan acuan kuih cara dan sapukan minyak.
8. Tuangkan bancuhan tepung ke dalamnya dan letakkan bahan inti di tengahnya.
9. Biarkan hingga masak, angkat dan hiaskan dengan udang di atasnya.
rasa
|