|
dik...nasi lemak kan...
ikut jenis beras yg kita masak
akk guna faiza diabetes, so air 3x ganda....
dah cuci beras, simpul daun pandan sehelai, letak dalam tu
hiris halia, letak garam sikit
letak santan - air ikut kesesuaian beras tu....
n.lmk akk simple je, akk xde letak hirisan bawang semua tu...
yang akk suka bau dia...memang jual bau satu rumah |
|
|
|
|
|
|
|
Knp kita serupa? masak cili api je menjadi..
Pelik kan?? |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by Naatasha at 30-9-2015 10:51 PM
Akak..halalkan lah kalo sy guna resepi akak nanti..
Kalo nk wat sambal tu sendiri kena blend bwg besar, bwg putih, cili kering, belacan sket kan..jrg jgk la mnjadi sedap..kalo guna rsepi fmly sm je hasilnya..tp bl org lain wat sdap je...xde talent ke apa sy ni....
|
|
|
|
|
|
|
|
Pelik...hehe
Awk mask cili api cmana?
|
|
|
|
|
|
|
|
Akk tq lg skali bg resipi dan tips
Sy rs sy dpt kenal pasti sikit mslh sy msk jd x sedap ni..sy slalu over kot..nk letak santan sket takut x ckup rs lemak..sy letak bnyk dh jd lembik n x sdap..masak smbal pun saje nk letak lebih2 cili kering tp bwg kurang..msk kari pun nak letak bnyk2 pes kari tp trlebih bnyk rs mcm x sdap plak..tu mngkn pnyebab mskan sy jd x sdap..bahan x balance kot? |
|
|
|
|
|
|
|
dik...
kekadang kita aje rasa xsedap...bila orang lain makan....sedap aje
mcm adik ipar akk...da 7ys kawen, xde anak...husb dia suka suh dia masak
tapi dia memang x brape nak rajin...balik keje smpai umah kul 7lebih trus oder makanan kt kedai
kekadang aje masak nya...tapi aritu dia masak ns lemak....
sedap dik...jadi aje sambal dia...yg penting kena garing kot...
akak tgk je dia masak, da gunting lada xde pon dia rebus lada tu...cuci2 trus msuk skali dengan b.besa n b.putih, i.bilis....
blend...dah lama sket, msuk kan bawang hiris...i.bilis goreng...da siap...
kita selalu rasa kita masak xsedap, tapi orang yang makan tu ok je dik
|
|
|
|
|
|
|
| |
|