|
Resepi Oleh : Adnan Ibrahim
1 ekor ayam saiz sederhana
3/4 cawan tepung beras
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng terendam
Bahan Kisar
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 batang serai, hiris halus
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
1 genggam bawang goreng
Ayam dibuang kulit, bersihkan dan cucuk2 dengan garfu pada semua bahagian berdaging. Masukkan ke dalam mangkuk. Tuang bahan2 kisar halus, tambah garam secukup rasa dan gaul rata. Letak dalam bekas bertutup dan perap semalam dalam peti sejuk (atau sekurang2nya 5 jam).
* rempah ni ambil sedikit dan gaulkan bersama udang, perap juga udang bersama rempah semalaman dalam peti ais
Panaskan minyak untuk goreng terendam. Ambil beberapa bahagian ayam tadi bersama bahan2 pemerap, tabur 3 - 4 camca besar tepung beras dan gaul rata2 (jika kurang tambah sedikit lagi tepung).
Kemudian goreng hingga keemasan dan ayam masak, gunakan api sederhana. Angkat dan toskan. Buat kaedah sama untuk baki ayam tadi.
Serdak goreng ayam ambil dan toskan, ini di gunakan untuk mengoreng nasi lemak
Ambil sedikit minyak larikan untuk mengoreng nasi.
Baki minyak, gorengkan udang pula hingga kuning keemasan
Angkat dan ketepikan.
NASI LEMAK
3 cawan beras ~ cuci bersih dan toskan
4 cawan santan segar
1 helai daun pandan di simpul
1 batang serai di ketuk
1 inc halia ~ di hiris
1 ulas bawang putih ~ di mayang
2 ulas bawang merah ~ di mayang
1 sudu teh halba ~ jika suka tak letak pun tak apa
* menurut Chef Fauzey dia tak letak halia sebaliknya di letakkan daun bay leaf
Satukan semua bahan dalam periuk nasi. Tambahkan garam secukup rasa
Tanak nasi hingga masak.
Bila nasi dah masak, tutup api
Panaskan kukusan, alas daun pisang dan kukus nasi 20 minit.
Angkat dan sejukkan
REMPAH NASI LEMAK GORENG
2 sudu besar cili kering ~ di kisar
6 ulas cili api ~ bergantung pada kepedasan masing-masing
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan jika suka
Satukan semua bahan dalam mesin pengisar dan kisar halus
Kalau nak tumbuk pun boleh
Panaskan kuali, ambil 1 senduk kecil minyak bekas goreng ayam dan tumiskan bahan rempah hingga harum dan garing
Setelah masak angkat dan ketepikan
KAEDAH PENTEDIAAN NASI LEMAK GORENG
Panaskan kuali, ambil sedikit minyak goreng ayam, anggaran 1 sudu besar dan panaskan.
Masukkan sekai serdak ayam goreng tadi.
Kemudian masukkan nasi lemak 2 cawan
Gaul rata
Kemudian masukkan rempah nasi lemak anggaran 1 sudu hingga 2 sudu bergantung pada banyak mana nasi dan kepedasan
Gaul dan masak hingga rata
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Akhir sekali masukkan udang anggaran 3 atau 4 ekor ikut kesukaan
gaul rata
Angkat nasi dan hidangkan dalam pinggan bersama sambal tumis, ayam goreng berempah, timun, telur rebus, ikan bilis dan kacang goreng.
* nasi lemak ni dia tak boleh masak sekali gus banyak tau, kira bila nak makan baru goreng untuk sekali makan seorang atau 2 orang. Rempah tu kalau nak buat banyak pun boleh. Ia boleh di simpan.
Resepi sambal tumis boleh rujuk di SINI
Tak kisahlah nak hidang dengan sambal udang atau sambal ikan bilis.
Menurut Chef, dia hidangkan nasi lemak goreng bersama udang goreng berempah, telur rebus, timun dan ayam goreng berempah. Tapi ita tak buat udang goreng berempah tu.. ita buat ayam goreng aje.. Banyak sangat makan goreng-goreng takut kolestrol... beb!
Nasi lemak goreng ni sedap! tapi tak boleh makan selalu.. kandungan kolestrolnya cukup tinggi. Adoii... dengan nasi lemak yang dah lemak.. di tambah lagi ayam goreng berempah.. udang yang telah sedia makhlum kolestrolnya tinggi.. tambah di goreng lagi.. telur rebus lagi.. sambal tumis yang tersedia dengan minyaknya lagi.. dan nasi lemak di goreng pula dengan minyak goreng ayam.. fuh!..
kredit:azlita masam manis
|
|
|
|
|
|
|
|
unik... Heaven dekat mulut, tapi bertambah2 lemak dekat perut den |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by Tengusu_Yan at 6-12-2015 05:50 PM
Nampak macam sedap. Nasi lemak tinggi Kalori. Top up pulak dengan menggoreng. |
|
|
|
|
|
|
|
macam pelik ... rasa mcm lagi suka yg original |
|
|
|
|
|
|
| |
|