View: 1833|Reply: 2
|
Jantung Pisang Goreng Pedas
[Copy link]
|
|
Resepi Oleh : Adnan Ibrahim
1 biji jantung pisang nipah ~ kupas kulit luarnya hingga jumpa bahagian cerah yang lembut, rendam
1 genggam ikan bilis ~ rendam 10 mnit, dan toskan dan bagi dua
1 biji bawang besar ~ hiris
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bahan Tumbuk
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
10 biji cili padi
1/2 inci belacan
1 bahagian ikan bilis tadi
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum
Masukkan sos tiram dan kacau rata.
Tuang air.
Sementara itu jantung pisang dibelah dua, belah lagi dan hiris sederhana halus.
Masukkan dalam kuali.
Kacau rata.
Masukkan ikan baki ikan bilis, kacau dan masak hingga jantung pisang lembut, masak dengan api perlahan.
Masukkan garam secukup rasa.
Akhir sekali tambah hirisan bawang besar, masak sekejap dan angkat.
Hidangkan segera.
kredit:azlita masam manis
|
|
|
|
|
|
|
|
Jantung rebus mkn ngn sambal belacan pun sedap giloo |
|
|
|
|
|
|
|
hypersalivation tengok.
Nak cuba buat nanti. Makan dengan ikan temakang goreng dan sambal belacan. |
|
|
|
|
|
|
| |
|