|
Rujukkan : Warisan Nenek
4 ekor ikan kembung ~ bersihkan, belah belakang
200 gm kelapa parut ~ yg putih sahaja
6 ulas bawang merah ~ kisar / tumbuk
4 ulas bawang putih ~ kisar / tumbuk
5 tangkai cili api ~ kisar / tumbuk
2 inc halia ~ kisar / tumbuk
sedikit daun kesum ~ hiris halus
1 biji telur
garam secukup rasa
Minyak masak
Ikan cuci bersih dan belah belakang, gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit
Satukan bahan tumbuk bersama kelapa parut dan telur, gaul rata
Kemudian masukkan daun kesum dan garam secukup rasa, gaul rata
Sumbatkan adunan ini ke dalam ikan yang telah di belah belakang tadi hingga penuh
Buat sampai habis semua ikan
Panaskan minyak dalam kuali
Goreng ikan dengan api perlahan hingga masak
Angkat dan hidangkan
kredit:azlita masam manis
|
|
|
|
|
|
|
| |
|