|
Oleh : Dean BZ
Bosan asyik makan nasi? Apa kata cuba Hokkien Mee pula, senang dan amat mudah disediakan.
Sebelum itu, sedikit pengenalan tentang Hokkien Mee. Asal-usul Hokkien Mee dikatakan dari Fujian (Hokkien) wilayah China. Hidangan mee ini terdiri daripada mee kuning, ikan, sayur dan macam-macam lagi.
Mari kita cuba resepi ini, dipetik dari hungrygowhere :
Ramuan:
1 paket mee kuning, dibilas dengan air panas sehingga masak
1 paket kek ikan, dihiris
300g udang bersaiz sederhana, kulit dikupas dan urat dikeluarkan
Segenggam kecil sayur sawi, dibilas dan dipotong kepada 2-inci setiap potongan
1 sudu besar cincangan bawang putih
2 sudu besar sos pekat soya hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh serbuk ikan sebelah kering (boleh diganti dengan serbuk stok ayam)
1 sudu teh tepung jagung, digaul dengan sedikit air
½ cawan air
Sedikit serbuk lada
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan gorengkan bawang putih sehingga warna keemasan. Masukkan sawi dan masak sehingga sayur mula lembut. Tambahkan udang dan kek ikan sehingga ianya masak dengan sempurna. Ketepikannya.
2. Tuangkan air ke dalam kuali dan tambahkan sos pekat soya hitam, sos soya cair, sos tiram, dan biarkan kesemuanya mendidih. Masukkan gabungan tepung jagung untuk memekatkannya secara sederhana.
3. Secara perlahan, campurkan mee kuning yang sudah dimasak ke dalam sos dan kacaukannya bersama-sama. Perisakan dengan serbuk ikan sebelah kering dan serbuk lada. Masukkan sayur, udang, dan kek ikan. Kacau bersama-sama dan hidangkan.
P/S : Hidangkan bersama telur mata dan hirisan limau kasturi sebagai penambah rasa. Selamat mencuba. - CARI Infonet. |
|