View: 3090|Reply: 5
|
Meleleh Air Liur, Mee Kari 'Letop'
[Copy link]
|
|
Oleh Adib ZA
Petang-petang waktu hujan, teringin pula mee kari yang hangat dan juga pedas.
Ditambah dengan sambalnya yang meletop, pasti membuatkan mee kari anda lebih meriah dan sedap.
Jom ikuti resepi yang dipetik dari Blog Moirisaid ini:
Bahan-bahannya:
1 paket mee di celur dan ditoskan
4 biji telur yang di rebus dan dikupaskan kulitnya
Isi ayam yang di potong dadu
5 keping tahu kering di potong kecil
1/2 paket fishball di belah dua
1 biji telur
1 biji cili merah di hiris kasar
1 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Santan pekat
Garam secukup rasa
Bahan untuk menumis
3 biji bawang putih dihiris nipis
3 biji bawang merah kecil dihiris nipis
1/2 inci halia dihiris nipis
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
Bahan yang di kisar
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah kecil
1/2 inci halia
(dikisar kesemua bahan ini sehingga halus)
2 sudu makan serbuk kari ayam
1 sudu makan cili kisar
(satukan serbuk kari, cili kisar bersama bahan yang dikisar tadi)
Cara-caranya:
1. Panaskan periuk atau kuali dan isi kan minyak masak.
2. Tumiskan bahan menumis sehingga terbit bau wangi.
3. Masukkan bahan yang dikisar bersama serbuk kari dan cili kisar tadi.
Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa dan juga air yang secukupnya. Biarkan mendidih.
5. Masukkan isi ayam biarkan seketika. Masukkan tahu kering, fishball, cili hiris dan gaul rata.
Biarkan ianya mendidih seketika.
6. Pecah kan sebiji telur ke dalam kuah. Kacau perlahan dan biarkan mendidih sebentar.
7. Masukkan santan pekat ikut kesukaan kita. Gaul rata dan biarkan mendidih sebentar.
8. Masukkan sayur sawi dan juga garam secukup rasa. Perasakan.
9. Boleh di hidang kan bersama mee yang telah dicelur tadi bersama telur rebus - CARI Infonet
Sumber resipi: Blog Moirisaid |
|
|
|
|
|
|
|
Makan time hujan , nikmat yg tak terhingga dengan Kopi O panas.. |
|
|
|
|
|
|
|
ada kerang lagilah mengancam |
|
|
|
|
|
|
|
tula..ade kerang lagi sedap..mase kecik2 dulu mak buat mee kari x bubuh kerang sekali..kerang tu tumis pedas,bila nk mkn,br masukkan sambal kerang tu,fuhhh terangkat |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya kerang tu saya rebus separuh masak
kopek dan bila nk mkn mee rebus letakkan je dlm mangkok
kerang kalau dicampur dgn kuah karinya nnt jd kecut. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyer. nnt nk suh mak masak. |
|
|
|
|
|
|
| |
|