View: 2869|Reply: 4
|
Jem Nenas Home Made, Enaknya Disapu Pada Roti Dan Biskut
[Copy link]
|
|
oleh Adib Za
Semakin dekat raya, rasanya buah nenas makin laris di pasaran.
Apa tidaknya, ia merupakan bahan utama dalam kuih raya paling popular iaitu tat nenas. Namun, ramai lagi yang masih tak tahu penyediaan jem nenas yang bukan sahaja dijadikan bahan dalam kuih tersebut.
Jem nenas ini juga boleh anda simpan untuk disapu pada roti atau biskut. Memang lazat. Jimat dan lebih terjamin kebersihannya. Jom cuba resipi jem nenas seperti yang dipetik dari blog Hazila ini:
Sumber foto: carian google
Bahan bahan
2 biji buah nenas
200 gm gula pasir
1 batang kulit kayu manis
1 sudu tepung ubi
Cara cara
1. Kisar buah nenas hingga hancur.
2. Masukkan ke dalam kuali bersama sama dengan kulit kayu manis. Biarkan ia di atas api hingga jusnya hampir kering.
3. Masukkan gula dan gaul rata. Masak di atas api kecil hingga hampir kering dan pekat.
4. Boleh masukkan tepung ubi untuk memekatkan lagi jem.
5. Bila masak, sejukkan dulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. - CARI
Sumber resipi: Blog Hazila |
|
|
|
|
|
|
|
boleh try ni..nmpk mcm sng |
|
|
|
|
|
|
|
Thanks for the info |
|
|
|
|
|
|
|
Thanks for the info |
|
|
|
|
|
|
|
Thanks for the info |
|
|
|
|
|
|
| |
|