CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3569|Reply: 1

SANTAN VS SUSU

[Copy link]
Post time 19-7-2016 11:47 AM | Show all posts |Read mode
                                                                                               
                Santan dan susu adalah bahan-bahan yang sering digunakan dalam masakan harian. Kedua-dua bahan ini hampir sama namun mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri.

SANTAN
Kelebihan
  • Santan memberikan lebih rasa lemak berbanding susu dalam masakan.
  • Santan juga sesuai digunakan untuk menggantikan susu dalam masakan untuk mereka yang alahan susu dan tidak toleran laktosa.
  • Santan boleh menjadi alternatif terbaik untuk mereka yang vegetarian kerana ia adalah produk yang dihasilkan daripada tumbuhan.
  • Selain santan segar yang diperah daripada parutan kelapa, santan kotak dan santan serbuk juga boleh didapati dengan mudah dipasaran. Kedua-dua santan ‘segera’ ini bukan saja senang diperolehi malah memudahkan anda dalam masakan.
  • Kandungan tembaga, zat besi dan niasin dalam nutrisi santan lebih tinggi berbanding susu.
Kekurangan
  • Santan segar tidak tahan lama dan mudah basi.
  • Mengandungi kandungan kalori, lemak dan kolesterol yang tinggi. Santan juga mengandungi lemak tepu yang tidak elok untuk kesihatan.
  • Kalsium dalam santan kelapa lebih rendah berbanding susu dan ia tidak dapat membantu menguatkan tulang kita seperti susu.

SUSU
Kelebihan
  • Susu lengkap dengan pelbagai nutrisi penting yang diperlukan oleh badan kita. Ia mengandungi pelbagai vitamin, kalsium, karbohidrat, magnesium, fosforus, kalium, dan protein.
  • Susu juga boleh digunakan untuk menggantikan santan dalam masakan kerana rasanya yang berlemak tetapi kandungan lemaknya jauh lebih rendah daripada santan.
  • Baik untuk mereka yang ingin mengawal berat badan dengan menggunakan susu jenis rendah lemak.
Kekurangan
  • Susu tidak tahan lama dan mudah rosak. Bagi menghalang susu rosak, ia perlu disimpan di tempat dingin.
  • Susu mengandungi kuantiti laktosa yang tinggi. Tidak sesuai untuk orang yang tidak toleran laktosa.
  • Susu juga tidak boleh digunakan oleh orang yang mempunyai alahan susu kerana mereka akan mengalami ruam dan masalah penghadaman jika terambil susu.

SUMBER: SAJIONLINE

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-8-2016 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk jenis masakan. Ade mknn xseswai guna santan or susu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 11:30 PM GMT+8 , Processed in 0.528818 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list