CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

DARAH TINGGI: bolehkah berhenti ambil ubatnya?

  [Copy link]
 Author| Post time 8-9-2023 04:21 AM | Show all posts
elzy replied at 7-9-2023 08:36 AM
Bela laa miaw.. Cuba dulu seekor.. Tak yah miaw beli harga kayangan, ambil stray cat yang cantik,  ...

ha ye benar
betul advice itu ie jgn lah beli cats
harapnay org2 kita adopt saja kitten2 tepi jalan
dan adopt sepasang agar mereka dapat main dan besar bersama

dah 9 ekor ye
jenuh nk ingat nam mereka nnt ha ha

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2023 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Super-M replied at 3-2-2017 12:33 PM
amboi, amboi, amboi... sedap betol eh..maggi tu dah berkurun makan. sila kurangkan.  hired mak jem ...

Makcik saya setiap tahun 6 bulan dia duduk UK nun sbb jd 'org tua' kat rumah2 org Msia sana. Tugas dia tolong tengok anak2 balik sekolah (makpaknya balik lambat dari anak kan), masak dan buat kerja2 rumah yg ringan2. Bukan bibik semua benda buatlah tapinya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2023 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Quite an interesting thread. I am here coz my Mom was just diagnosed with hpt, dm as well as hyperlipidemia. Poor thing.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2024 07:30 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 29-12-2023 11:05 PM
Makcik saya setiap tahun 6 bulan dia duduk UK nun sbb jd 'org tua' kat rumah2 org Msia sana. Tugas ...

Seronok routine itu.
Sekurang2 nya tak dok diam dan byk travel.
Pulaknya, UK lagih; tentu pernah terserempak dgn sy somewhere in London ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2024 07:35 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 29-12-2023 11:14 PM
Quite an interesting thread. I am here coz my Mom was just diagnosed with hpt, dm as well as hyperli ...

Aww sorry to hear that. But as you know, we treat all these everyday, and successfully too.
Jadi, ambil je lah ubat Hypertension itu every morning; for life unless bila tua BP jadi rendah ke apa. Hypercholesterolaemia tu ditreat dgn Statins, so ambillah tiap2 petang.
Diabetes Mellitus ni kene tgk diet dan your Mom will need totake at least Metformin and maybe more. Mkn kene teratur dan kurangkan Carb esp nasik, mee dan kuih2, dan jika duduk2 depan TV ke lepas mkn ke, buatlah light exercise eg angkat berat guna 1L water bottle or heavy phone books.
She will be fine insyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2024 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-1-2024 06:30 PM
Seronok routine itu.
Sekurang2 nya tak dok diam dan byk travel.
Pulaknya, UK lagih; tentu pernah t ...

Maybe. Nanti saya bagi dia gambar doktor hebat nama Ipes. Hehe
Weekend cuti dia jalan², kdg tu pi tidur rumah kawan or our relative. Ni ada org Msia kat Aussie pulak offer dia.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-1-2024 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-1-2024 06:35 PM
Aww sorry to hear that. But as you know, we treat all these everyday, and successfully too.
Jadi,  ...

Thank you, doc. I think that's what the dietician or is it nutritionist bagitau dia. Mula2 ni kena record makan apa and after 2hrs kena ambil bacaan gula. I wonder juga if it's genetics sbb dia tak obese or ada any supposedly the symptoms of hpt or dm.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2024 06:16 AM | Show all posts
LadyCarefree replied at 6-1-2024 07:38 PM
Maybe. Nanti saya bagi dia gambar doktor hebat nama Ipes. Hehe
Weekend cuti dia jalan², kdg tu p ...

koh koh hebat apa nyeh
tapi alhamdulillah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-1-2024 06:19 AM | Show all posts
LadyCarefree replied at 6-1-2024 07:48 PM
Thank you, doc. I think that's what the dietician or is it nutritionist bagitau dia. Mula2 ni kena ...

Asians lebih banyak internal fat compared to Caucasians.
Juga, kita ada issues dengan food kita yang banyak Carb
So, Carb loads kita sehariannya, adalah besar.
You tahulah how different diet kta dgn diet Caucasians.
Apa2 pun, do tell your Mom that we treat all these 3 illnesses dengan mudah dan berjaya dalam majority of cases.
Dan sy yakin dia pun akan begitu juga
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2024 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-1-2024 05:19 AM
Asians lebih banyak internal fat compared to Caucasians.
Juga, kita ada issues dengan food kita ya ...

Thanks for yr comment.

True. Dia suka carbs alright. Rice, breads, pasta, potatoes (fav dia) and all that. Also, she has a very sweet tooth. But yeah now I tukar dah semua to those yg low GI and cut her sugar intake.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2024 04:45 AM | Show all posts
LadyCarefree replied at 9-1-2024 12:35 PM
Thanks for yr comment.

True. Dia suka carbs alright. Rice, breads, pasta, potatoes (fav dia) and ...

bagi org kita, major issues hanyalah:
nasi, kuih2, lauk berkari dan berlemak

seriously ini sahaja masaalah org kita tetapi sgt susah utk di tangani
itu sebab kita beri Cheat Days sehari seminggu utk really enjoy the no-no food
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2024 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-1-2024 03:45 AM
bagi org kita, major issues hanyalah:
nasi, kuih2, lauk berkari dan berlemak


True. Dahlah org Johor kan? Breakfast lontong tu fav dia. Me too.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2024 12:16 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 16-1-2024 12:56 PM
True. Dahlah org Johor kan? Breakfast lontong tu fav dia. Me too.

dikelantan ni masyaAllah, teruk sgt kadar pengambilan gula kita
pegi pasar malam mcm2 kuih dan semua nya menarik dan manis2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 10:11 PM GMT+8 , Processed in 0.068787 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list