CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

DARAH TINGGI: bolehkah berhenti ambil ubatnya?

  [Copy link]
 Author| Post time 18-1-2017 03:27 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 16-1-2017 04:27 PM
doktor pnh ckp kat saya, jgn benti ambik ubat darah tinggi.

maknanya, sampai ke mati la jawabn ...

jika Darah Tinggi itu kerana Essential Hypertension (ie yg takde cause lain eg obesity, steroids etc), maka tak turun lah tanpa ubat; jika tak turun, kenalah be on meds life-long.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-1-2017 03:29 AM | Show all posts
cadarblogsot replied at 16-1-2017 10:14 PM
Ye betul... ubat darah tinggi ken a ambik smpi bila2... cuma dos tu ada kala kurang or lebih.. ken ...

Yes, jika diagnosisnya ialah Essential Hypertension; yg ni tak akan turun
yg disebabkan oleh obesity, steroids, kidney diseases etc boleh lah try baiki the underlying causes
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-1-2017 03:31 AM | Show all posts
Rayna90 replied at 17-1-2017 09:51 PM
Kakak sy pernah patah bahu sebab kucing yg beratnya 9kg cuba buat aksi terjunan dari atas almari k ...

ha ha.. kucing kami si archie pon sama..tiap malam kol 2-3pagi bgn mintak nak kuar..bgn lah we all
pastu kacau org wat keje
tapi mujurlah dia hanya 6.7kg je
9kg ni obese sungguh dah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2017 08:05 AM | Show all posts
ipes2 replied at 18-1-2017 03:21 AM
ha ha .. ngape dia gigit?
mesti awak ada kucing sendiri

Dia tak suka kene gomol kat bahagian perut...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2017 03:47 AM | Show all posts
buragazz replied at 18-1-2017 08:05 AM
Dia tak suka kene gomol kat bahagian perut...

oh haha
tapi memang byk gak pendapat pasal kucing dan blood pressure
malah byk nursing homes kat US dan UK ada therapy cats
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
i nk tanya. my dad setahun yg lalu ada buat angiogram. since then doc ada consume him medication dan ada ubat darah tinggi. tapi kan sejak die amik ubatan tu semua kenapa i rs dia makin cepat pemarah dan moody? adakah ubatan tu semua effect his mood swing ya? moreover die slalu rs die ngantuk lepas mkn ubat tu semua.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-1-2017 12:54 PM | Show all posts
ipes2 replied at 18-1-2017 03:27 AM
jika Darah Tinggi itu kerana Essential Hypertension (ie yg takde cause lain eg obesity, steroids e ...


thanks ipes2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 02:14 PM | Show all posts
ipes2 replied at 18-1-2017 03:31 AM
ha ha.. kucing kami si archie pon sama..tiap malam kol 2-3pagi bgn mintak nak kuar..bgn lah we all ...

gebusnya bulus Dr tu
lbh kurang sama rupa cam arwah bulus kaka namanya comot
now kaka ada yg nie aje
anak kaka amik dia dr tepi longkang





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2017 02:18 PM | Show all posts
btw BP kaka pun jap naik dan jap stabil
kaka perasan start hr ahad hr tu
pala start pening bila start msk pkl 11 atau tgh hr
rs nk muntah tu ada
lps keluarkan angin dgn cara urut2 bhg kaki dan bahu br rs pening tu hilang

soalannya adakah kaka perlu ambil ubat darah tinggi
dah byk kali jumpa Dr dan diaorg x suh start lg coz diaorg kata BP kaka x stabil
camner yea
risau gaklah sbb cam kat artikel tu kata tekanan darah ni naik ikut usia kita
dan yup kaka ni terglg obes gak sbb ikut BMI tu dah terlebih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2017 06:19 AM | Show all posts
melinda_kerr replied at 23-1-2017 12:48 AM
i nk tanya. my dad setahun yg lalu ada buat angiogram. since then doc ada consume him medication dan ...

hmmm ubat apa dia amik?i mean nama nya;
yes meds ni mcm mcm small side effects, tetapi mostly ok aje side effects nye pon
also, kita jgn lupa that people do react pscyhologically to their illnesses.
mungkin kah ini reaction dia sendiri, bukan nye meds dia?
many meds can cause sleepiness also eg ubat selsema pun
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2017 06:20 AM | Show all posts

no problemo
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2017 06:21 AM | Show all posts
takayama replied at 24-1-2017 02:18 PM
btw BP kaka pun jap naik dan jap stabil
kaka perasan start hr ahad hr tu
pala start pening bila st ...

jika bp tak stable, biasanya kita mmg start lah meds
..dan tak stop dah, esp if dok meninggi aje
if pening sakit paler, ha kena lah amik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2017 06:22 AM | Show all posts
takayama replied at 24-1-2017 02:14 PM
gebusnya bulus Dr tu
lbh kurang sama rupa cam arwah bulus kaka namanya comot
now kaka ada yg nie ...

ye, mmg gemok
comot dah arwah?
ni comot ke dlm songkok ni
siannya dah arwah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2017 12:02 AM | Show all posts
sya advise my patient utk bli machine sphygmomanometer tu sndiri. check sndiri kat rumah.
klu dtng check d klinik nnti termengah2 sbb naik tangga bacaan tu tak accurate.
skrng bnyk yg murah2.  lagipon tak payah calibrate mcm machine bacaan gula tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-1-2017 04:34 AM | Show all posts
musafir_665 replied at 26-1-2017 12:02 AM
sya advise my patient utk bli machine sphygmomanometer tu sndiri. check sndiri kat rumah.
klu dtng ...

yes, kita sudah mula kena suruh pesakit kita di mesia agar belajar tentang sakit mereka dan agar mereka ambil responsibility tentang treatment mereka. di sini kami selalu kata after meeting you today in our OPD, we go home and so do you, but we do not bring this disease home but you do and you live with it bla bla..

i rasa kita di mesia serah pada doctor tentang sakit mereka. my sister beli sphyg for my mum in 1995 kalau tak silap i. i think she had that vision alot earlier
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2017 03:14 PM | Show all posts
Tumpang lalu, nak tanya ada tak cara2 untuk krg kan BP secara natural ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 29-1-2017 08:58 PM | Show all posts
stilla replied at 29-1-2017 03:14 PM
Tumpang lalu, nak tanya ada tak cara2 untuk krg kan BP secara natural ?

Banyak:
1) jika overweight, kurangkan berat at least 10%
2) exercise eg jalan cepat 30mins perday
3) kurangkan garam
4) avoid high sugar (lambat laung akan jadi DM lalu membawa kpd high BP)
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2017 05:21 AM | Show all posts
ipes2 replied at 29-1-2017 08:58 PM
Banyak:
1) jika overweight, kurangkan berat at least 10%
2) exercise eg jalan cepat 30mins perda ...

Dlm kes nie, berat badan tak over
Garam memang kurang makan,
Exercise tu memang x buat kena buat lah,
Gula intake pulak satu sudu aje satu hari.

Tapi BP masih tinggi selain dari 4 perkara atas tu any suggestion dlm permakanan?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2017 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
adakah sikit sebanyak berkaitan keturunan? doc m dlu pernah cakap kalau selagi boleh kawal, kawal sendiri.. sbb kalau dh makan ubat.. kebiasaanya kena bergantung. kalau bhenti amik ada kebarangkalian naik mendadak betol ke?

so yang belum kena,ada baiknya jalani kehidupan yg sihat.. sebab kalau dah kena susah nak kembali pada normal. kalau sihat skrg masih boleh lari2 bersenam, bila bp dh tinggi..penat sikit senam bacaan naik,bkebun tengah panas bacaan mendadak..last2 tak buat apa aktiviti . kesihatan pun terabai. ni hakikat banyak berlaku.so yg belum kena masuk 30 tahun je dh mula kena jaga.

pesanan m..masuk 30an makan jaga, kurgkan amik daging merah, garam, gula.set dalam otak.. berpuluh tahun aku hidup dh merasa mcm2 makanan.. dh sampai masa tolak tepi semua tu dan amalkan gaya hidup sihat. lagi2 asam dan maggi.. kurangkan.. hihi.. betol x ipes??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2017 12:35 AM | Show all posts
stilla replied at 30-1-2017 05:21 AM
Dlm kes nie, berat badan tak over
Garam memang kurang makan,
Exercise tu memang x buat kena bua ...

really to be honest, tak byk dah yg boleh dibuat. Kemungkinan EH kah?

90% darah tinggi adalah kerana Essential Hypertension (EH).. dan ini hanya boleh diturunkan dgn ubat aje; dalam kes EH ni, kena la amik meds seumur hidup punya.

10% lagi adalah kerana penyakit tertentu ge sesetengah tumor, sesetengah cancers, steroids, sesetengah ubat, dan pelbagai lagi penyakit yg perludiselidiki dgn teliti sebelum dijumpai apakah sebabnya.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 06:00 PM GMT+8 , Processed in 0.088629 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list