CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

DARAH TINGGI: bolehkah berhenti ambil ubatnya?

  [Copy link]
 Author| Post time 3-2-2017 12:42 AM | Show all posts
Super-M replied at 31-1-2017 06:25 PM
adakah sikit sebanyak berkaitan keturunan? doc m dlu pernah cakap kalau selagi boleh kawal, kawal se ...

ha ha sy semalam makan mempelam putik beli kat Lidl cicah petis penuh belacan..dan lunch ari ni: maggi asam laksa!!

ok ok ok..nnt sy (try) ubah

ye, EH (tgk jawapan saya kat atas) adalah berketurunan.

Ye, jika berhenti ubats gitu gitu aje, maka mendadaklah naiknya BP
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2017 06:27 AM | Show all posts
ipes2 replied at 3-2-2017 12:35 AM
really to be honest, tak byk dah yg boleh dibuat. Kemungkinan EH kah?

90% darah tinggi adalah k ...

Baru perasan bila bernafas, my bp turun. Bila bernafas properly BP turun ke 118/86
So ada kah selama nie tak cukup oxygen? Rasa macam soalan bodoh aje.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 09:33 AM | Show all posts
saya memang dah ambil ubat darah tinggi selama setahun. Adakah ubat darah tinggi ini boleh menyebabkan insonmia (gangguan tidur)? Saya mmg ada mesin check darah tinggi dekat rumah. Sy check kat rumah ok aje bacaannya tp bila pakai mesin dekat klinik naik pulak sbb sy nervous bila kat klinik.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-2-2017 12:42 AM
ha ha sy semalam makan mempelam putik beli kat Lidl cicah petis penuh belacan..dan lunch ari ni: m ...

amboi, amboi, amboi... sedap betol eh..maggi tu dah berkurun makan. sila kurangkan.  hired mak jemah dr malaysia jd pembantu rumah. supaya masak makanan fresh.bukan panaskan je hentam makan walau dh xelok.. xpun kejam bg si kambin makan makanan yg dah basi.sian si kambin jd mangsa.

ada tukang masak boleh bawak bekal hari2..pastikan mak jemah 55years and above k. kihkihkih...   kan.. free2 dapat bebelan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2017 08:19 PM | Show all posts
Super-M replied at 3-2-2017 01:33 PM
amboi, amboi, amboi... sedap betol eh..maggi tu dah berkurun makan. sila kurangkan.  hired mak jem ...

ari ni gi mkn warung wak for breakfast: roti canai telor; jumpa geng geng
also order nasik kerabu 6 bungkus dari sorang Kakak tuh.. malangnye order jugak kuih amende dan yg berlapis dan kat atas ada lapisan santan
tentu cholesterolnya beribu.. rasanya lapisan bawah ada ubi kayu tapi manis danmelekit

tinggi la BP kalau camni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2017 09:23 PM | Show all posts
surideena replied at 3-2-2017 09:33 AM
saya memang dah ambil ubat darah tinggi selama setahun. Adakah ubat darah tinggi ini boleh menyebabk ...

some can; cek la nama ubat tu kat internet dan tgk side effects nyaeg drugs.com

besar kemeungkinan bahawa BP u ok kat umah sebab u r on the medications

kat clinic ianya lebih tinggi sebab u tgh jumapa a doctor; come see me, your BP will go up too; and when i see my GP (yes, everyone has a GP), my BP goes up too. This is White Coat Syndrome.
Kep taking your meds



Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 4-2-2017 09:45 PM | Show all posts
stilla replied at 3-2-2017 06:27 AM
Baru perasan bila bernafas, my bp turun. Bila bernafas properly BP turun ke 118/86
So ada kah sel ...

that variation with breathing tu is expected dan tidak lah membantu penurunan BP awak pada keseluruhannya.
No, sy tak yakin ianya ada hubungan dgn kekurangan Oxygen dalam darah ie hypoxia.
Hubungannya bukan begitu.
So, apa plan awak?

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 03:31 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-2-2017 09:45 PM
that variation with breathing tu is expected dan tidak lah membantu penurunan BP awak pada keselur ...

Plan nak tukar diet , exercise so will go from there lah.
Tukar healthy life style dan keep monitoring the BP
Kena tengok in 2 months dan tengok apa perbezaan.
Will update nanti pagi tadi reading 128/86
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-2-2017 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 4-2-2017 08:19 PM
ari ni gi mkn warung wak for breakfast: roti canai telor; jumpa geng geng
also order nasik kerabu ...

patutlah senyap je eh.. dia berjimba ternak segala lemak dgn kawan2. makan boleh dicari,kesihatan dah hilang tiada ganti.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-2-2017 11:30 PM | Show all posts
Super-M replied at 5-2-2017 07:32 AM
patutlah senyap je eh.. dia berjimba ternak segala lemak dgn kawan2.  makan boleh dicari,kesi ...

keh keh keh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-2-2017 11:30 PM | Show all posts
stilla replied at 5-2-2017 03:31 AM
Plan nak tukar diet , exercise so will go from there lah.
Tukar healthy life style dan keep monit ...

OK tu BP awak.
Yes kita perlu bertanggungjawab pada kesihatan kita sendiri.
Live a hea;thy lifestyle then u will be fine InsyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 04:59 AM | Show all posts
ipes2 replied at 5-2-2017 11:30 PM
OK tu BP awak.
Yes kita perlu bertanggungjawab pada kesihatan kita sendiri.
Live a hea;thy lifes ...

Thank you BP use to hike up really high , since change diet sometime normal sometime naik ke 132/96 jugak
But with consistently eating healthy diet and exercise insyaallah .
But will keep update .
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak exercise yang malas tu...jaga makan boleh try tapi nak start exercise selalu miss ada je alasan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2017 06:30 AM | Show all posts
stilla replied at 6-2-2017 04:59 AM
Thank you BP use to hike up really high , since change diet sometime normal sometime naik ke 132/9 ...

coolonce, buat lah 24-BP monitor
baru u bleh tahu for sure
BP yg kita amik sendiri turun naik every minute, so, susah nak make any conclusion based on them
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2017 07:43 AM | Show all posts
me12345 replied at 7-2-2017 10:37 PM
Nak exercise yang malas tu...jaga makan boleh try tapi nak start exercise selalu miss ada je alasan. ...

buat sebagai rutin dan buat kejap je; 10minit je tapi tiap ari tnpa missbuat lama lama nnt bkar kalori byk sgt, jadi lapar, terus mkn pulak nnt



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2017 08:41 AM | Show all posts
Super-M replied at 5-2-2017 07:32 AM
patutlah senyap je eh.. dia berjimba ternak segala lemak dgn kawan2.  makan boleh dicari,kesi ...

hmmm sy ragu ragu la dgn kata kata ''jimba'' ni..apa makna nye ek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-2-2017 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 11-2-2017 08:41 AM
hmmm sy ragu ragu la dgn kata kata ''jimba'' ni..apa makna nye ek

ipesss.. m dh beritahu kn sblum ni. no, no, no... nnti m bg clorox bersihkn fikiran.  
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2017 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
2 thn lps BP sy naik 150/100..terkejut sgt..baca mcm2 suggestion..last2 sy amalkan makan garlic dan green tea...setakat ni BP ok..ok ka mkn garlic tu..sy ambk capsul selain setiap kali masak letak byk2 garlic
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-2-2017 05:11 AM | Show all posts
xaxixuxexo replied at 11-2-2017 04:02 PM
2 thn lps BP sy naik 150/100..terkejut sgt..baca mcm2 suggestion..last2 sy amalkan makan garlic dan  ...

garlic ok je..mmg byk khasiat garlic tu..cuma jgn la mkn mentah (yg RSAW kata makruh itu ialah dizaman Baginda depa makan mentah dalam dish mereka..dan baunya memang mengganggu).

sy pon minum green tea salu..siap ada set teko china hi hi

apa apa pun, panatu selalu..suatu ketika nnt , BP maybe naik lagi tau
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-2-2017 05:21 AM | Show all posts
Super-M replied at 11-2-2017 12:46 PM
ipesss.. m dh beritahu kn sblum ni. no, no, no... nnti m bg clorox bersihkn fikiran.

clorox -mlorox
bok bek bok bek
baik sy gosok si busuk ni..turun BP

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 06:35 PM GMT+8 , Processed in 0.076208 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list