CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

DARAH TINGGI: bolehkah berhenti ambil ubatnya?

  [Copy link]
Post time 17-2-2017 10:24 AM | Show all posts
moi dah 11 tahun makan ubat darah tinggi...x pernah miss...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2017 10:36 AM | Show all posts
antenolol 100mg
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-2-2017 08:17 PM | Show all posts

moimed amik atenolo 100mg OD ek..
ha, ok la tu
jgn stop selagi docs kata tak leh stop
slow je lah pulse moimed kan?
mesti org ingat cool, nmpk tak kalut, bersahaja
padahal slow sebab meds

beta blockers ni di ban kat snooker games tau
sebab depa abuse utk cool dan tak gementar dan tak shake
also students abuse them masa oral exams or interviews
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 09:35 AM | Show all posts
heheh...dah belas tahun makan...dulu 50mg je tapi since makan yasmin doc suggest naikkan dos sket..so far alhamdulillah moi ok je...moi ni bukan jenis cool...jenis kalut heheh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
My emak ambil amlodipine 5mg...
Dh 4 bln ambil ubat tu..
Gov hosp n private ubat hi blood dia lain ke....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2017 10:15 PM | Show all posts
moimed replied at 20-2-2017 09:35 AM
heheh...dah belas tahun makan...dulu 50mg je tapi since makan yasmin doc suggest naikkan dos sket..s ...

ha depa naikkan atenolol to 100mg maybe utk counter the effect of yasmin tu.
yasmin ada oestrogen, jadi kena hati hati dgn BP, naik jugak kekadang.

lama dah ke on yasmin. make sure after few years u take a break tau.
kekadang doc u boleh lupa berapa lama dah u amik yasmin.

selamat je, tapi kena lah pantau kan, sebab ianya hormones
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 26-2-2017 10:24 PM | Show all posts
jerukkedondong replied at 20-2-2017 10:15 PM
My emak ambil amlodipine 5mg...
Dh 4 bln ambil ubat tu..
Gov hosp n private ubat hi blood dia lain ...

jenis ubat pon lain, dan nama pon lain lain.
Contoh: @moimed  amik Atenolol. Ini adalah beta-blocker punya family. dalam family ni ada metoprolol, bisoprolol, sotalol etc)
Atenolol ni, kat kedai, namanya berbeza, walaupun kandungannya sama je, iaitu atenolol. Apakah nama lain atenolol di kedai kedai? = 'atenolol', 'atenomel', 'tenormin', 'anetol' dan byk sgt lagi.

Yg mak awak amik ialah Amlodipine, ini adalah  Calcium-Channel Blocker (CCB). Contoh lain CCD ialah Verapamil, Nicardipine, Lercanadipine, Nifedipine etc etc. Kat kedai, Amlodipine yg mak awak amik tu dijual atas nama: 'amlodipine', 'amlode', 'Istin', Istolde' dan byk sgt lagi.

Doctors akan decide, mana satu ubat yg sesuai utk darah tinggi seseorang itu. Amlode 5mg tu standard la. Jika tak turun BP nya, depa boleh naikkan jadi 10mg atau tambah ubat lain eg atenolol etc
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2017 01:09 PM | Show all posts
huuuuu lama kot moi amik yasmin...mmg betoi kdg2 mmg mencanak naiknya walaupon makan ubat without fail....bulan 4 last kot amik yasmin just nak habiskan stok yg ada...kang membazir amalan syaitonnnnn....hehehehe...

@ipes2 nak tanya suntikan depo ni ok x....ada effect x kalo hbp mcm moi ni? doc dah suggest moi amik suntikan depo (betoi ke dak xtau)....cuma takut terlekat jugek hehehhe...anak dah 3 cukup kot. lagipon bukan menolak rezeki cuma moi ni masa preggy high risk bersalin awai (semua anak kot awal)  lps tu anak bongsu moi ni Diplegic Cerebral Palsy skrg dh 5 tahun umurnya...so moi nak focus membesarkan anak2 dan beri tumpuan apa yg ada...lg pon ekonomi x menentu skrg...
moi mintak nak ikat mati2 doc x bagi alasan nya moi muda lagi. walhal rekod semua x cantik masa bersalin...letih tggu di NICU almost sebulan kot...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-3-2017 08:00 PM | Show all posts
moimed replied at 27-2-2017 01:09 PM
huuuuu lama kot moi amik yasmin...mmg betoi kdg2 mmg mencanak naiknya walaupon makan ubat without fa ...

moi ada CP child ye? Innalillah, semoga dia selalu sehat dan Moi selalu sabar; ingatlah, semuanya Allah yg beri rezeki, rezeki child Moi tu di tangan Allah, bukan dari Moi sendiri. Bertabahlah, Allah tahu ketabahan awak. Apa apa pun apakah sebabnya? CP ni rata rata masaalah semasa kelahiran. Di EU ni, CP akan diberi pampasan beberapa juta EU utk tanggung baby itu sehingga besar.

Depo-Provera ke? OK aje, cuma side effects nye samalah dgn yg lain nyer..juga risk nya.

Jika Moi dah sure taknak baby lagi, buat lah Tubal Ligation. lebih selamat. Tetapi irreversible lah
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2017 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi ipes2...
Kaka nak tanya ni...2mgu sudah kaka asyik sakit2 pala..bahu..belikat.mata pun pedih2 kabur
Jumaat lps saja2 suh nurse amik bp...150/100
Bahaya x ek..kaka x pi jmpa doc lg sbb bz x dan ..lg pun kunun2 xmo la start makan ubat...so adakah kenaikan bp kaka ni disebabkn keturunan ( mak amik amlo 5mg n atenolol abah lak amik losartan 50mg n glucovance.t depa pun x compliance makan ubat.apatah nnt anaknya ni pun lebey kurang sama jek.huhu ) atau pun disebabkan kaka ni stress keje ke ek....
Mohon nasihattttt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2017 05:33 AM | Show all posts
suatumasa replied at 5-3-2017 12:23 PM
Hi ipes2...
Kaka nak tanya ni...2mgu sudah kaka asyik sakit2 pala..bahu..belikat.mata pun pedih2 ka ...

kita kena amik BP tu 3 kali dlm 3 hari berbeza dlm keadaan duduk dan rehat di ambil ditempat yg sama. Jika still > 140/90, maka kena lah mkn ubat sebab ada BP. Di sini kami guna Ambulatory 24hr BP Monitor (ABPM); pakai 24jam.. ini sgt tepat.
Awak kena gesa parents tu mkn ubat BP tu..stroke karang (nauzubillah) awak jugak yg susah, kena menjaga. soh depa mkn ubat tu. Sgt penting. maaf kena sebut..tak sebut kang kita tak terasa takutnya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-3-2017 05:33 AM
kita kena amik BP tu 3 kali dlm 3 hari berbeza dlm keadaan duduk dan rehat di ambil ditempat yg sa ...

Dr ipes2....bukan parents...tp akak la yg bp 150/100 tu...lastweek...mgkn stress sgt2 keje kot
Parents pun mmg ada bp...depa ada amik ubt gak tp celam celup gak
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 03:59 PM | Show all posts
Salam.

Nak tanya lagi ni.

Kenapa ya...kalau duduk bangkit atau duduk kendian diri...
contoh dlm solat, lepas rakaat kedua, nak naik rakaat ketiga tu...terasa pening
rasa tak stabil...berapa minit baru ilang...

knp jadi mcm tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2017 04:34 AM | Show all posts
suatumasa replied at 9-3-2017 08:56 AM
Dr ipes2....bukan parents...tp akak la yg bp 150/100 tu...lastweek...mgkn stress sgt2 keje kot
Pa ...

oh awak sendiri ek yg BP lagu tu?
jika awak BP camtu dan parents dua dua ada BP, beli lah sphygmomanometer tu..

awak sendiri tu jika cek 2 kali lagi, masih >150/100, memang kena amik ubat lah.
ambil everyday.. jika tak, pecah la urat urat darah awak yg halus dalm otak, kidney etc tu...tgk gambar dlm tred nih:
https://mforum2.cari.com.my/foru ... ead&tid=1017895

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2017 04:56 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 11-3-2017 04:57 AM
iznanaziz replied at 9-3-2017 03:59 PM
Salam.

Nak tanya lagi ni.

oh, ini postural symptoms
disebabkan oleh postural hypotension
bila kita bangun dari keadaan duduk, jantung kita naik ketinggiannya 2-3kaki jugak tau vertically
so, kekadang, tak sempatla darah ''nak naik ke kepala'' (lebih kurang)
so, masa ni pinar pinar n nak jatuh / pitam la
sebab tu kita kena bgn slow slow
org tua lagi lah
bgn dari sujud tu lagi lah
if on BP meds, maka kena bgnsgt slow slow

izna ni bgn cepat cepat2 eh? ish, org pompuan tak elok gopoh gopoh, slow slow la
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 11:21 AM | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2017 04:56 AM
oh, ini postural symptoms
disebabkan oleh postural hypotension
bila kita bangun dari keadaan dud ...

Salam.  Dr., malu la saya doktor.

Tapi camana ya kalau dlm keadaan diri pun...
contoh, nak tunduk..menggosok tu pun pening

lagi satu bila berjalan...tak le hentak2 kaki jalan tu
tapi mcm rasa kepala tu tak selesa la....

Sori ya, penat doktor nak jawab masalah saya ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-3-2017 01:51 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 13-3-2017 11:21 AM
Salam.  Dr.,  malu la saya doktor.

Tapi camana ya kalau dlm keadaan diri pun.. ...

..jika simptoms awak selalu ada, eg dlm buat activity mudah, kena la cek BP awak
ni sure BP rendah
jika BP rendah kena juga diubati
dah penah cek?
beli la sphygmo satu..seluruh faili boleh guna
sy pon ada satu..dulu anak sy penah guna nak amik BP kucing sy
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 11:31 AM | Show all posts
ipes2 replied at 21-3-2017 01:51 AM
..jika simptoms awak selalu ada, eg dlm buat activity mudah, kena la cek BP awak
ni sure BP ...

Salam, doktor.

Skrg mmg dah makan ubat darah tinggi
dan mmg ada follow-up appointment dengan doktor
last two weeks pergi, dah ada penurunan sedikit

tapi tu la confuse
ni bp rendah ke bp tinggi....

pasal pemakanan ubat darah tinggi ni doktor....
kan makan sekali sehari, pagi sahaja, dan selepas breakfast
seeloknya pukul brp tu kita kena makan ubat?
katalah kita breakfast kul 9, lepas tu terus mkn ubat
atau kul 11 lebih pun kita leh makan...

pasal alat yg cek bp tu, insyaAllah akan diusahakan.
utk kucing, leh guna gak ke?


Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 01:36 PM | Show all posts
baguslaa doctor ipes ni.. bukak tered cmni.. byk info yang bagus2 dikongsi.. tq doctor ipes..

iols keliru doc ipes ni lelaki ke perempuan? hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2017 01:51 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 21-3-2017 11:31 AM
Salam, doktor.

Skrg mmg dah makan ubat darah tinggi

ha ha mana boleh guna utk kucing
beli la satu, berguna..tak mahal

if u ada Sx camni while taking meds, maksudnya kena kurangkan dose meds tu lah.
apa dah nama ubat? and dose nye? lupa.. maaf ye, sy ni dah tua dah Inaz
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 10:29 PM GMT+8 , Processed in 0.100259 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list