CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

DARAH TINGGI: bolehkah berhenti ambil ubatnya?

  [Copy link]
 Author| Post time 22-3-2017 01:54 AM | Show all posts
bunga_lestari replied at 21-3-2017 01:36 PM
baguslaa doctor ipes ni.. bukak tered cmni.. byk info yang bagus2 dikongsi.. tq doctor ipes..

iol ...

lelaki la, tgk Avatar tu ha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2017 09:45 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-3-2017 01:54 AM
lelaki la, tgk Avatar tu ha

haha.. mana ler tau.. kdg2 ada je yg guna avatar lelaki tp dia seorg perempuan and vice versa..

now saya dah baca bab kanser tu.. satu pendedahan yg menarik dan informative sgt doctor.. tq..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:22 AM | Show all posts
good info doc...

Comments

no problemo  Post time 2-4-2017 11:59 PM
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 11:06 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-3-2017 01:51 AM
ha ha mana boleh guna utk kucing
beli la satu, berguna..tak mahal

doktor,
skrg izna ambil atacand plus 16mg.


la..mana tau...kut kucing pun boleh guna.
rupanya doktor melawak....
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 12:23 PM | Show all posts
Edited by bronches at 29-3-2017 12:27 PM

Salam Doc, nak tanya tentang bacaan blood preassure meter.

Pagi tadi saya buat test pakai blood press. meter tu reading yang pertama 13+/91 (tak ingat actual figure systolic). Immediately lps tu saya tekan lagi sekali button 'on' kat meter tu dan readingnya dah turun jadi 125/82.  Bacaan manakah yang bole kita rely?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-3-2017 04:00 PM | Show all posts
bunga_lestari replied at 22-3-2017 09:45 AM
haha.. mana ler tau.. kdg2 ada je yg guna avatar lelaki tp dia seorg perempuan and vice versa.. :l ...

no problemo..hope u learnt something insyaAllah
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 30-3-2017 04:02 PM | Show all posts
iznanaziz replied at 22-3-2017 11:06 AM
doktor,
skrg izna ambil atacand plus 16mg.

oh, candersartan; hmm maybe boleh la awak half the dose je.

anak bongsu sy yg nak amik BP kat kucing tu..
ni ha benda nye

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-4-2017 07:45 PM | Show all posts
bronches replied at 29-3-2017 12:23 PM
Salam Doc, nak tanya tentang bacaan blood preassure meter.

Pagi tadi saya buat test pakai blood p ...

BP kita bergerak setiap saat.
Cek BP sendiri in the same place dan same condition.
Bilik tu biar tenang, eg kat umah semasa rehat eg hari minggu
duduk atas kerusi dan bersandar
rehat begini 2-3minit
tenangkan fikiran
lipat sleeve
amik BP lengan kiri
amik pagi pagi, same time tiap kali cek

jgn merokok, rushing, bladder penuh etc sebab tu semua naikkan BP

BP awak tu OK je lah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-4-2017 12:33 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 21-3-2017 11:31 AM
Salam, doktor.

Skrg mmg dah makan ubat darah tinggi

lupa nak jawab betul betul:
amik ubat BP same time setiap pagi
eg kol 8 gitu
bol;eh je amik lepas makan bekfes
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 04:22 PM | Show all posts
ipes2 replied at 2-4-2017 07:45 PM
BP kita bergerak setiap saat.
Cek BP sendiri in the same place dan same condition.
Bilik tu biar ...

Ok doc, tima kasih atas consultation

Comments

wei ingat free ke..bak sini RM150  Post time 11-4-2017 03:49 AM
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-4-2017 07:45 PM
BP kita bergerak setiap saat.
Cek BP sendiri in the same place dan same condition.
Bilik tu biar ...

Slm doc. Sy baru je dpt tau ada darah tinggi ni. Dh 3 Kali check di klinik tinggi dlm 150++/90++ tapi doktor masih x bg ubat. Masih nk monitor lg. Esk sy ingat nk check di hsptl terus la.

Pasal alat nk check blood pressure ni ada brand apa2 tak yg ok sbb sy baca Ada yg x accurate dgn doktor punya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-4-2017 05:02 AM | Show all posts
Mama3 replied at 4-4-2017 09:05 PM
Slm doc. Sy baru je dpt tau ada darah tinggi ni. Dh 3 Kali check di klinik tinggi dlm 150++/90++ t ...

ya, yg paling accurate ialah yg kita dengar dgn stethoscope tu, kita dgr Korotkoff's sounds nya. alah beli yg biasa aje..sy dah biasa, jadi sy mmg tak pakai yg digital, pakai yg manual dan dengar sendiri. awak beli yg digital dan amik BP ssebagaimana sy tulis kat atas tu.

hmmm, kurangkan garam, bykkan minum air, bykkan exercise, kuruskan badan, cukupkan tido, selalu tenagn tenang..

if 2-3 bulan still tinggi, kenalah amik amlodipine 5mg ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Mama3 at 6-4-2017 09:20 PM
ipes2 replied at 6-4-2017 05:02 AM
ya, yg paling accurate ialah yg kita dengar dgn stethoscope tu, kita dgr Korotkoff's sounds nya. a ...


Tq dr. Lg satu sy nk tanya pasal senaman yg sesuai dgn org yg ada darah tinggi ni & bila waktu yg sesuai nk brsenam. Sblm @ selepas mkn ubat.
Baru ni pagi sy joging & dlm pukul 11am  mcm tu  check bp punya la tinggi.

Dr, nk tnya juga betul ke mkn celery dpt kurangkn bp & betul ke mkn dgg kambing blh naikkan lg tekanan darah.

Tq dr. Sori bnyk sgt soalan
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 02:23 PM | Show all posts
Wah i like part gosok kucing tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 02:40 PM | Show all posts
Ada satu video kat whatsapp orang share pasal darah tinggi ni, a talk dari pakar jantung, Dr Safari Elis. Tapi i tak reti tepek.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2017 06:53 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-4-2017 05:02 AM
ya, yg paling accurate ialah yg kita dengar dgn stethoscope tu, kita dgr Korotkoff's sounds nya. a ...

Slm Dr.
Reading bp bila check kat rmh sgt la tak accurate dgn klinik. Kat rmh ok dlm 115/77. Bila check kat klinik 140++/90++
Kenapa ya jauh Sgt beza.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2017 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam Doc,
Baru2 ni farmasis kt my hospital tukar ubat dari  "Ibersartan" ke "Iosartan 100mg" disebabkan bajet dipotong. Sy nak tau adakah Iosartan ni sama level dgn Ibersartan atau mcm mn?
Selain drp Iosartan ni, sy ada mkn ubat bp spt di bawah ni skali:
Prazosin 3 Mg
Bisoprolol fulmarate 5mg
Felodipine 10mg
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2017 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Doc,

Boleh tak ubat batuk menurunkan BP, sbb sy notice tiap kali sy ambik ubat batuk sy jd high and bp menurun..hahaha...kdg2 turun jd normal, kdg2 turun bawah normal. Biler turun normal sy jd mcm nak pitam sbb most of the time bp duk atas 170 sj. Biler turun dh jd x sehat pulak...mcm nak hypo pon ade...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2017 02:51 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 11-4-2017 02:55 AM
Mary_jane replied at 8-4-2017 02:23 PM
Wah i like part gosok kucing tu.

it works, ada research pasal tu.
sini byk nursing home guna Therapy Cat, sebab nnt org og tua yg dah nak mati ni akan gosok gosok, belai etc, dan cats kan manja, dia bergulung sendeh sendeh..so, mcm ada response la dari cats tu.. nak harap anak anak menyendeh, sorry la mat mat salleh ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2017 02:54 AM | Show all posts
Mama3 replied at 9-4-2017 06:53 AM
Slm Dr.
Reading bp bila check kat rmh sgt la tak accurate dgn klinik. Kat rmh ok dlm 115/77. Bil ...

waalaikumussalam.alah tu 'White Coat Syndrome' je lah.
itu anxious sebab kita nak jumpa doctors
pada am nye, bila seseorang jumpa doctors, seseorang itu akan mula mengambil pendirian sebagai follower
dengar je apa yang doctors kata
ie the peson will take on the role of a patient
jadi, akan terbentuk satu  anxiety bila kita jadi follower, ie bergantung pada the doc tu
anxiety ini lalu menaikkan blood pressure


Keep memantau eg every weekend masa lepak dan tenang dan ikut scenario yg sy sebut kat atas sana

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 05:28 PM GMT+8 , Processed in 0.097809 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list