CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 16415|Reply: 29

Root Canal Treatment VS Cabut Gigi??

  [Copy link]
Post time 1-6-2017 06:15 PM | Show all posts |Read mode
Edited by manjalara_01 at 1-6-2017 06:17 PM

Salam semua

Sblum ni manja pernah bukak thread "Ade x Sesiapa yg Pakai Gigi Palsu?"
Puncanya sbb ade 1 btg gigi geraham bawah (2nd last dari belakang) manja yg kena buat RCT atau cabut. Skrg masanye dah tiber utk manja buat keputusan tu sbb gigi pun tgh sakit cause the tooth is dying....

Harap2 sabtu ni bleh buat ape yg patut. Cume skrg manja dlm dilemma sbb kalau buat
RCT
the ( - ) side
1- Kos mahal
2- Cuak (sbb kena tanam besi dlm gusi)
3- Risiko gigi akan sakit lagi di masa akan dtg (lepas buat RCT)
4- Risiko bile sakit akhirnye kena cabut jgk..(buang duit je kan??)

the ( + ) side
1- Gigi tu bleh tahan sampai 10 tahun...
2- Baik utk kesihatan gigi2 lain, dan kesihatan fizikal & psychology
3-

Cabut Gigi
the ( - ) side
1- Manja x bleh buat "bridge" sbb gigi belakang & depan (geraham bawah) penuh dgn tampalan
(bridge tu gabungan 3 crown sederet/bercantum bahagian tgh  tempat gigi yg dah cabut tu kat tgh2 tp kosong)

2- Kalau pakai gigi palsu pun akan ade side effect pd gigi2 sebelah utk jangka pjg ( sbb gigi palsu tu perlu cengkam/pegang gigi jiran...)
3- Kalau biarkan sj gigi jiran akan bergerak/beralih kedudukan
4- Dlm jangka pjg gusi & tulang rahang akan jadi haus..

the ( + ) side
1- Confirm x sakit lagi dah
2- X perlu ulang alik ke dentist & buang duit lagi..utk kes ni..
3- ...

Harap u allz yg sedang or pernah alami situasi mcm ni bleh tlg bagi tips or kongsi pengalaman masalah kes2 gigi mcm ni. Manja harap dgn perkongsian ni manja/forumers lain yg mungkin hadapi situasi yg same bleh buat keputusan yg terbaik nnt insyaallah...Thanks in advance...











Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2017 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
baca laju2 tajuk nampak root canal=roti canai.. lapar
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
X penah buat root canal treatment..tp just cabut sbb wisdom tooth tumbuh few years ago. Tp bkn 1 but 3 batang gigi n masing2 tempat berbeza. Semua kt bahagian blkg. Demam sbb sakit2 n mkn pun x seronok sbb asyik sangkut. Lps cabut,lega...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Selagi gigi boleh diselamatkan doktor akan syorkan untuk buat RCT.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 06:36 PM | Show all posts
ingatkan roti canai
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pasang 2 implant masuk besi depan, kiri kanan bridge, crown gigi taring kiri kanan.
Gigi taring buat rct - matikan saraf.
Color up 2 scale.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-6-2017 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukankah cabut gigi tu lagi banyak risiko? Infection, bengkak. Better root canal je sis. Gigi saya dah lebih 10 tahun okay je, cuma bila discoloured kena buat bleaching.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2017 11:24 AM | Show all posts
Edited by AshkieLa at 2-6-2017 11:27 AM

bagi iols sedap je kena cucuk2 tempat sakit masa buat RCT tu...
kalau decide buat RCT... pastikan dentist cucuk lobang tu sampai xde rasa sakit...
dia cucuk tu sebab nak matikan nerve tu.. so selagi ade rasa sakit, jgn kata dah x sakit sbb takut..
itu yg jadi kes sakit balik and kena drill gigi bukak semula kalau x matikan betul2.

iols masa buat RCT, buat buang 1 gigi bongsu sekali sbb dia ganggu gigi lain.
belah kiri bwh rct, belah kanan atas gigi bongsu...

RCT walau mahal, tp okla sbb x buang gigi... sayanglah kalau muda lagi gigi yg berguna utk kunyah dah kurang.
iols jenis selagi boleh save gigi tu.. iols save.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-6-2017 11:30 AM | Show all posts
hakak vote RCT
sayang oii gigi
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2017 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Nape gigi sengal2 masa posa ek? Malam tak..
Malas nk g jumpa dentist puasa2 nih
Rct brpa rm swasta..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2017 01:00 PM | Show all posts
mayaHD replied at 2-6-2017 11:30 AM
hakak vote RCT
sayang oii gigi

Mmg sayang kan? U pernah buat RCT ke?
Knp x nak buat gigi palsu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2017 01:05 PM | Show all posts
Kejora927 replied at 2-6-2017 12:20 PM
Nape gigi sengal2 masa posa ek? Malam tak..
Malas nk g jumpa dentist puasa2 nih
Rct brpa rm swas ...

x silap RM1500 ke 2000 kot..tp ni kos lame skrg mungkin lebih...dgn GST lagi..
tp utk jangka pjg mmg berbaloi...kalau gigi palsu mungkin tahan 5 tahun..RCT ni dlm 10 tahun...

u allz ni semua spesis x kisah kena cucuk besi semua...ok la..manja ni pengecut skit bab2 mcm ni
tu yg buat masa ni ingat cabut & buat gigi palsu je la...sebatang dlm RM500-600..ni pun dah mahal..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2017 01:14 PM | Show all posts
syadq replied at 2-6-2017 08:39 AM
Bukankah cabut gigi tu lagi banyak risiko? Infection, bengkak. Better root canal je sis. Gigi saya d ...

sebenarnye semuanye ade risiko cabut biarkan, cabut pakai gigi palsu/bridge, or RCT
cume skrg mmg majoriti lebih suke RCT sbb berbaloi & tahan lame..u allz ni semua mmg jenis x kisah buat RCT. mungkin so far pakai xde masalah or sakit so bgs la...xde pengalaman yg menyakitkan..


mcm mak saya dulu die ade buat RCT..tp few years lepas tu sakit sgt, mungkin sbb mak suke mkn kacang..??
anywho last2 cabut je RCT sbb x tahan sakit walaupun dentist kata buat la lagi skali...

akhirnye gap antara gigi tu secara semulajadi..gigi geraham belakang slowly gerak ke depan...last2 elok je tersusun dah xde gap.
ni first kes yg mcm ni. kes2 kat tenet x pernah pulak ade mcm ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2017 01:38 PM | Show all posts
CardiGans85 replied at 1-6-2017 06:32 PM
X penah buat root canal treatment..tp just cabut sbb wisdom tooth tumbuh few years ago. Tp bkn 1 but ...

mmg mkn x sronok..i pun asyik tersangkut..

jap maknanye gigi u kena cabut sbb nak bg ruang pd wisdom tooth tu kluar ke mcm mana?
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2017 01:49 PM | Show all posts
syadq replied at 2-6-2017 08:39 AM
Bukankah cabut gigi tu lagi banyak risiko? Infection, bengkak. Better root canal je sis. Gigi saya d ...

nope.. my husband cabut gigi 2 batang.. instead of buat root canal yg very costly. lepas cabut dlm halfday cmtu dh boleh makan2 dah yg lembut2 cmtu.. esoknya dh macam biasa takde bengkak. skg dh tlepas hazab sakit gigi.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2017 02:21 PM | Show all posts
sepatutnya RCT takan sakit dah, kalu x ray mesti ada x kena dentist tu buat sampai sakit.

yg terbuat RCT neh pasai dapat dentist penipu nama je femes suka suki di RCTnya gg ai padahal pegi asal nk tampal je.

RCT kan kena pi 2/3 kali, bila pi lagi dia ckp gg lain pon kena RCT eh eh... gila ke hapa sampai berbatang2 gg nk di RCTnya.

so try amik opinion  dentist lain, dia xray dan ckp kenapa  x proper  RCT yg ai buat? hadoiii dah la abeh beratuih time tu.

nk jimat memula buat RCT next yr buat crown sempat la simpan duit hahaha

da 5th ++ ok je gg ai.. rasa rugi pulak teringat geraham2 yg dicabut dulu. Masatu takder pengetahuan pasal RCT neh.

cuba la.. masa jmpk dentist tu sabaq banyak2 tensen wooo tuhan yg tau.. tp demi gg terpaksa jua ngadap dentist.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-6-2017 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 2-6-2017 01:38 PM
mmg mkn x sronok..i pun asyik tersangkut..

jap maknanye gigi u kena cabut sbb nak bg ruang pd w ...

Sy cabut wisdom tooth tu dgn minor surgery.5-10 stitches utk satu gigi. Tp sy buat waktu yg berbeza sbb setiap gigi tu tumbuh lain2 masa (3 btg gigi). Dan setiap gigi tumbuh kt bahagian blkg sekali. Sorry tt,ot plak sbn kes sy lain sgt dgn tt.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2017 11:29 AM | Show all posts
Jajabeans replied at 2-6-2017 01:49 PM
nope.. my husband cabut gigi 2 batang.. instead of buat root canal yg very costly. lepas cabut dlm ...

sakit gigi tu la yg x tahan kan? ..skrg ni i makan sblah kiri je
my dentist mmg syorkan i buat rct...tp i ni x brani & mmg xde duit,..duit cukup utk cabut je ade..
just doktor ni x suke i cabut & buat dentures..

so your husband pakai gigi palsu ke skrg? skrg ni i kena cari klinik kat PJ yg ade buat dentures la..
x tau mana yg best...harap x kena tipu je la...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2017 11:33 AM | Show all posts
mayaHD replied at 2-6-2017 02:21 PM
sepatutnya RCT takan sakit dah, kalu x ray mesti ada x kena dentist tu buat sampai sakit.

yg terb ...

bile u story mcm ni i pun teringat balik kat 1 klinik melayu x guna ni
nyesal buat braces kat situ dulu...die buat x betul jadi last2 gigi2 i ni semua byk gap..dentist skrg kata tu antara faktor knp gigi2 i skrg byk lubang..
sbb bille byk gap..makanan bacteria semua duk situ

mcm mana nak tahu dok gigi tu bgs ke x yea? i nak kena cari klinik gigi kat are PJ utk buat dentures i nnt...tu dlm rm500...x nak la kena tipu lagi lepas tu...especially kalau bab bersangkut dgn kesihatan..ni no compromise ok...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2017 11:37 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 2-6-2017 11:13 PM
Sy cabut wisdom tooth tu dgn minor surgery.5-10 stitches utk satu gigi. Tp sy buat waktu yg berbez ...

its ok...

sj nak kongsi psl pengalaman wisdom teeth dulu...sakitnye x same mcm gigi i yg tgh nak mati ni...10x lagi sakit
smlm & hari ni ok..tp kena cabut jgk la nnt...x tahan punye psl...nak floss adui, nak berus adui!
cume x tau nak buat appointment bile..sure doktor x stuju i nk cabut..mesti die bebel dgn i nnt...tp kalau die nak tanggung kos rct tu i relakan je kot
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 07:35 PM GMT+8 , Processed in 0.068272 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list