CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 80421|Reply: 137

MRSM atau SBP?

  [Copy link]
Post time 16-8-2017 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
UPSR tak lama lg.
Pasti ada parents tgh membuat pertimbangan nak hantar anak ke mrsm atau sbp.
boleh share agak2 mana yg terbaik utk anak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2017 05:44 PM | Show all posts
kalau ikut ranking sbpi terbaik, mrsm jgn ambil mrsm muar dan mrsm muadzam sebab mrsm buangan atau tempat pelajar mrsm bermasalah kena hantar sana.

sbpi kalau boleh target  sbpi agama smart labu negeri 9.. akak dulu pergi sekolah tu terasa diri akak pandai. tengok muka adik2 sana cerah berseri macam ada lightning effect.

dia orang ni ngaji n jaga ahlak, bab buli kurang, jadi anak2 terpelihara daripada noda duniawi. kalau dpt upsr 5A jgn lupa belanja akak makan kfc. akak doakan anak sis dpt 5A
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 16-8-2017 05:44 PM
kalau ikut ranking sbpi terbaik, mrsm jgn ambil mrsm muar dan mrsm muadzam sebab mrsm buangan atau t ...

6A dah la ni sis. hehe. tq
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 06:21 PM | Show all posts
labubuyung replied at 16-8-2017 06:14 PM
6A dah la ni sis. hehe. tq

cmtu ambil sbpi smart labu. sbpi lg bagus daripada mrsm ..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 08:26 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 16-8-2017 06:21 PM
cmtu ambil sbpi smart labu. sbpi lg bagus daripada mrsm ..

baru tau SBP boleh pilih2.

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 12:44 PM | Show all posts
sekolah biasa je.. masuk asrama nanti xdapat spend time dengan parents.. banyak terjadi to my ex schoolmates, duduk asrama then received calls from family saying mak ayah meninggal. haru kan?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-8-2017 12:46 PM | Show all posts
at the end of the day, sekolah bagus mana pun won't take you anywhere if you yourself tak berusaha untuk good grades plus panjang lagi perjalanan hidup.. esok dah masuk uni you rasa nak amik course nio then bila nak keje xde keje yg you nak you'd end up taking a totally dofferent job lagi la xde kena mengena with what you learned.. just my 2 cents
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Better tengok dulu sekolah tu mcmana. Tak boleh pukul rata semua sbp atau mrsm tu bagus. What to consider: 1. Keputusan akademik sekolah, 2. Disiplin budak2, 3. Pengetua sekolah.
Kena buat research sikitlah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2017 03:25 PM | Show all posts
fefeeling replied at 17-8-2017 12:46 PM
at the end of the day, sekolah bagus mana pun won't take you anywhere if you yourself tak berusaha u ...

i don't quite agree with the statement. its not just what the teacher teach, but the environment that counts utk membentuk sahsiah diri pelajar. remaja nih complicated stage. do believe that majority budak2 yg high flyers ni amat kurang masalah disiplin. jgn compare dgn ideal case semua atas diri sendiri. for example i never went for any tuition class or do revision, homework pun selalu xbuat; but my name would be no1 ranking all the time. i do not assume same case for my kids.

my f1 in sek men rancangan khas.. but i was terribly homesick n demanded to my late father utk masuk sekolah biasa. but f4 i got mrsm n my late father ckp prove to yourself that you can go through it. solat berjamaah selalu, prep time utk study/revision dan waktu petang utk bersukan.. keluar outing ngan kawan2.. pertandingan antara kelas, etc.. entah, banyak sgt nak list sini.

i struggled a lot last year for my 1st child placement utk F1. despite she got just min requirement (UPSR xdpt all A's) utk mrsm, sbp n sek men kawalan, despite i buat rayuan bagai tapi tak dapat. i enrolled her to private boarding school. alhamdulillah in the past 2 exams she is the 2nd in the whole F1 students. my 2nd child is now at std5, i have already started scouting options for him incase if he doesnt get mrsm/sbp/sek men kawalan.

my daughter xtinggal solat 5waktu berjamaah kat sekolah sbb mereka ada konsep kalau % org solat subuh turun down to certain value, xda dobi utk seminggu; kena basuh baju sendiri secara manual. selain tu, skrg dah 8bulan my daughter sekolah situ, every month balik rumah i can clearly see her behavioral change; nampak lebih responsible dan boleh handle things better.

my opinion, mrsm culture is no1 then sbp followed by sek men kawalan. kena ingat juga, despite there are options to choose, there is also possibility you will not get what you've chosen. enrolling them doesnt mean its over. kena monitor their feedback, kena gi sekolah dan validate the feedback. kalau perlu tukarkan, you need to make the decision.

at the end of the day, tanya soalan pada diri sendiri.. will you not regret your choice made for your child today.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 03:26 PM | Show all posts
apply all first. bila dapat baru decide okeh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-8-2017 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ira79 replied at 18-8-2017 03:26 PM
apply all first. bila dapat baru decide okeh.

tips utk dptkan penempatan MRSM, jgn apply SBP. SBP selection first, jika nama dah ada di SBP, nama tak akan dihantar ke MARA utk pemilihan MRSM dah.
Jadi kena fikirkan awal sebelum result keluar jika anda yakin anak akan score UPSR lah!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-8-2017 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
ira79 replied at 18-8-2017 03:25 PM
i don't quite agree with the statement. its not just what the teacher teach, but the environment t ...

thank you for your comments.
Actully my eldest (form 1) in MRSM Ulul Albab. Dia mmg happy di situ malah tak homesick lgsg. I pulak yg asyik rindu.
So i dah rasa tak nak hantar anak ke MRSM sbb kebanyakkannya jauh dr bandar. Yg terdekat dgn rumah pun ambil masa 2jam perjalanan. So tak dpt pergi tgk selalu.
Jd tuk adik dia ni yg akan seat this incoming UPSR i ingat nak masukkan di SBP sbb ada yg dekat rumah. 15 mnt je tp bila tanya pendapat ramai yg cakap MRSM better than SBP(tak ambil kira ranking) dr segi sahsiah pelajar, pendedahan aktiviti yg byk & etc tu yg buat i berfikir 2 kali nk hantar ke SBP.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 06:29 PM | Show all posts
labubuyung replied at 18-8-2017 05:52 PM
thank you for your comments.
Actully my eldest (form 1) in MRSM Ulul Albab. Dia mmg happy di situ ...

Personally, mmg I prefer MRSM to SBP. I was from STF masa Form 1, tp x tahan homesick hehe. Masuk balik sekolah biasa then Form 4 masuk MRSM TGB. The teachers, education methods, ambience mmg best. Tp kalau boleh, I still think Form 1 tu terlalu awal for boarding schools. But then again, mmg betol kebanyakannya kena depends on budak2 to sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
fefeeling replied at 17-8-2017 12:46 PM
at the end of the day, sekolah bagus mana pun won't take you anywhere if you yourself tak berusaha u ...

My opinion pulak..better msk sekolah bagus sbb bila masuk alam kerja/business kena ade contact yg bagus
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2017 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
fefeeling replied at 17-8-2017 12:44 PM
sekolah biasa je.. masuk asrama nanti xdapat spend time dengan parents.. banyak terjadi to my ex sch ...

Betul...akak pun dulu asal sbp jugak...ntahlah akak x rasa istimewa sngt..sbb tu lah anak2 akak , kami hntr ke sek harian biasa cuma pastikan dia di kelas ptama. Boleh kita monitor mrk...
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2018 11:03 AM | Show all posts
salam...nak mintak pendapat kalau anak dapat sbp tapi keinginan hati nak masuk MRSM nak buat mcmana yer?pening sy...anak dpt sekolah  kluster kecemerlangan n sbp..tapi dia nak tunggu MRSM jugak..klu sy tahu dari awal sy tak mintak sbp..betul ke kalau dh dapat sbp, MRSM mmg x dapat?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2018 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Terganggu jugak bila baca mrsm is better then sbp. Sbb ada anak kat sbp. Hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 03:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Issandra replied at 6-1-2018 11:27 AM
Terganggu jugak bila baca mrsm is better then sbp. Sbb ada anak kat sbp. Hehe.

Tapi memang betul sis. Ai lehat soalan percubaan SPM MRSM versus SBP ja pun dah nampak sapa menang dari segi kualiti.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 03:00 PM | Show all posts
kena banyak buat research pasal sekolah2 ni students and environment mcm mana. and tengok juga anak macam mana. macam i jenis kena pergi tuition, f1 masuk sbp melingkup terus sebab hostel kan kena independent.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 09:07 AM | Show all posts
chazey replied at 7-1-2018 03:56 AM
Tapi memang betul sis. Ai lehat soalan percubaan SPM MRSM versus SBP ja pun dah nampak sapa menang ...

which one is better?

Anak dah pun dpt masuk sbp so skrg tgh dok pujuk supaya dpt stay kat situ..dlm masa yg sama masih mengaharp dpt mrsm..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 194051 Replies : 4493
TENDER TERPILIH..... Bunga-bunga Cinta Rasuah Madani telah berputik... UPDATE #45: latar belakang syarikat2 bermasalah siap ada tindakan tatatertib
Perwira2022TENDER TERPILIH..... Bunga-bunga Cinta R
Views : 5023 Replies : 45
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 23617 Replies : 153
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 74202 Replies : 2976
di Malaysia menyeronokkan , jiran semuanya baik namun selepas 35 tahun wanita  Rohingya, Amirah Anisah Samad yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia tekad berhijrah ke AS untuk kehidupan lebih baik
YgBenardi Malaysia menyeronokkan , jiran semuan
Views : 8371 Replies : 83
MONEY HEIST [LACASA DE PAPEL]
royaldanishMONEY HEIST [LACASA DE PAPEL]
Views : 78469 Replies : 199
BROOKLYN 99
anony-mousBROOKLYN 99
Views : 5918 Replies : 20
ONLY MURDERS IN THE BUILDING
PrickfordONLY MURDERS IN THE BUILDING
Views : 6799 Replies : 27
STRANGER THINGS SEASON 2
farleoSTRANGER THINGS SEASON 2
Views : 30082 Replies : 48
GOOD GIRLS (NETFLIX)
adila39GOOD GIRLS (NETFLIX)
Views : 10022 Replies : 18

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 08:59 AM GMT+8 , Processed in 0.071817 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list