CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: labubuyung

MRSM atau SBP?

  [Copy link]
Post time 25-1-2018 08:40 AM | Show all posts
mahayu replied at 24-1-2018 04:08 PM
Once dah masuk sbp agak susah rupanya utk keluarkan ke MRSM...tak tau sbp lain mcmana tp pg tadi sy  ...

kami tak sempat beritahu anak lagi. Esok baru jumpa untuk pulang bermlm weekend ni. Mlm td dia call this week dah busy coz baru masuk kelas.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-1-2018 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ank Sy X dpt mrsm.  Ada sesiapa tak yg buat rayuan.  Hantar surat terus ke Mara Atau buat rayuan online saja.  Sy buat rayuan online saja tapi ada trbaca parents yg buat dua2 rayuan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2018 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Mama3 replied at 29-1-2018 02:33 PM
Ank Sy X dpt mrsm.  Ada sesiapa tak yg buat rayuan.  Hantar surat terus ke Mara Atau buat rayuan onl ...

jom join fb kelab ibu bapa pelajar mrsm.
kt sana ramai yg diskuss pasal rayuan kemasukkan thn ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2018 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
labubuyung replied at 29-1-2018 06:36 PM
jom join fb kelab ibu bapa pelajar mrsm.
kt sana ramai yg diskuss pasal rayuan kemasukkan thn ni. ...

OK.  Tq.  Tapi tgk yg terbaru ni dh x ada butang rayuan.  Sy cuma email je.  Nk ke kl tu jauh sgt pulak.  
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 01:56 PM | Show all posts
bagi saya. apply dua2 sbp dan mrsm.. dapat atau tak belakang kira sebab dapat masuk mana tu rezeki kan... kalau dapat dua2 nanti baru fikir nak pilih yg mana. bagus atau tak sekolah itu, bukan the only thing yg membuatkan kita nak pilih sekolah itu.

bagi saya kena fikir
1) kos. mahal ke tak kalau duduk asrama. kos buku asrama dll
2) jauh ke tidak.. (lokasi)... kalau mrsm bagus tapi kat sarawak, kita tinggal johor, kan susah tu.. (contoh sahaja)
3) sejarah sekolah (ada masalh buli ke.. pernah keluar paper ke x... pernah ada orang share ke tak pasal benda ni di socmed)

kalau yg mana bagus belajar tu. dah terang2 nama pun asrama, selalunya module belajar memang berbeza dgn sekolah harian. tv xde, enpon xde, outing pun weekend aje.. so yg itu pembolehubah yg tidak berubah, tak perlu pertikaikan...

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dewimalam78 at 13-2-2018 10:59 PM

Utk anak ai, ai plan f1-f3 dia akan sekolah harian biasa. Tak kisah sekolah agama/tahfiz/biasa. 3thn ni..ai nak stresskan pasal life. Nak train dia jd lelaki yg bertgjwb dgn family dan adik2. Nak latih dia tolong ai mengurus rumahtgga dan business.
F4-f5...baru ai lepaskan dia sekolah asrama. Belajar urus hidup sendiri.

My kazen anak start f1 masuk sbp. Kazen ai dh start complain..anak dia blk rumah time cuti sekolah asyik tidur je. Ptg2 keluar cari member2 sekolah lama atau main game. Dh malas nk buat keja2 rumah. Walhal ms sek rendah dia tolong mak dia sb ayah dia dok pjj.

Ai dulu sbp since f1-f5. My husband mrsm f4-f5.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-2-2018 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau anak sekolah rendah biasa yang bukan kluster,  snang tak dapat mrsm atau sbp?

Dari pemerhatian saya masa kerja corporate dulu... Saya tengok English budak mrsm x berapa fluent sangat..kalau sbp tu ada level lah time masuk kelas English.
Cuma dari fasiliti, mrsm memang terbaik... 1 bilik 4 orang siap ade toilet sendri, dibandingkan dengan sbp.

Saya x pasti mrsm yang ada igcse tuh...ada kawan kata kena bayar sendiri? Tak faham.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2018 10:59 AM | Show all posts
chazey replied at 7-1-2018 03:56 AM
Tapi memang betul sis. Ai lehat soalan percubaan SPM MRSM versus SBP ja pun dah nampak sapa menang ...

tapi kalau ikut dari segi ranking almost SBP banyak mendahului MRSM. Boleh google or check based on latest result SPM.
maybe tak semua MRSM yang OK , so far nampak MRSM UA, TGB , Taiping and Langkawi yang consistence.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2018 11:25 AM | Show all posts
SKIsmail replied at 27-3-2018 10:59 AM
tapi kalau ikut dari segi ranking almost SBP banyak mendahului MRSM. Boleh google or check based o ...

betul

nmpk teruk gak ranking mrsm

ni 1st time tgk ranking ni sbb anak dah masuk sklh menengah

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 03:38 PM | Show all posts
my niece dapat SBP ngan MRSM..dia taknak MRSM nak gi SBP pilihan dia..dapat kuota pengetua gakkk
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 02:46 PM | Show all posts
mosti replied at 15-2-2018 11:19 PM
Kalau anak sekolah rendah biasa yang bukan kluster,  snang tak dapat mrsm atau sbp?

Dari pemerhat ...

my sons 2 org masuk mrsm igcse.

mmg yuran bayar sendiri, at form2 ada exam cambridge checkpoint RM300 ++, boleh bayar ansur dari form 1
form 3 macam biasalah ada PT3
form 4 ada exam igcse cambridge tu, ada 6 subjects. yuran dalam RM1000 ++ boleh bayar ansur2 dari form 3
budak2 yang score 6A(star) dalam exam igcse form 4 ni, masa awal form 5 nanti diorg boleh g buat foundation kat uni dan fly overseas dah. tak payah ambil spm, or kalau ambil spm pun kat kolej mara (banting etc etc) tak represent sekolah mrsm yang sama dah

masa pt3 diorg tak study sangat pun, gitu gakmasa spm sebab diorg lebih pentingkan result IGCSE tu (dah pulun study masa form 4 dan form 2 exam checkpoint). kadang tu pulak kan ramai students yang dah fly masa awal2 form 5, so yang power2 semua ambil spm privately kat kolej mara.

tapi of course la kat malaya ni balik2 org tgk ranking spm kan. padahal spm tu very limited scope pembelajarannya unlike igcse atau lebih hebat lagi IB.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2018 09:38 AM | Show all posts
sofiazara replied at 2-4-2018 02:46 PM
my sons 2 org masuk mrsm igcse.

mmg yuran bayar sendiri, at form2 ada exam cambridge checkpoint ...

nk tanya...so let say if bdk ni fly and xamek spm..cane ye nnti abis belajar kt overseas tu bole ke sambung Uni kt msia ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2018 09:38 AM | Show all posts
nk Tanya cane nk apply mrsm and SPB tu...ada boring sek bagi or smuanye online?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-5-2018 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 22-5-2018 09:38 AM
nk Tanya cane nk apply mrsm and SPB tu...ada boring sek bagi or smuanye online?

Akan ada 1 tempoh masa yg akan di war-warkan di media.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2018 07:57 AM | Show all posts
labubuyung replied at 22-5-2018 11:01 PM
Akan ada 1 tempoh masa yg akan di war-warkan di media.

baiklah,tq for your reply
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2018 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 22-5-2018 09:38 AM
nk Tanya cane nk apply mrsm and SPB tu...ada boring sek bagi or smuanye online?

Semuanya online. Biasa akan dibuka dlm bulan september. Kena alert dgn tarikh sbb takut terlepas tarikh tutup permohonan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-5-2018 07:54 AM | Show all posts
Mama3 replied at 25-5-2018 07:12 AM
Semuanya online. Biasa akan dibuka dlm bulan september. Kena alert dgn tarikh sbb takut terlepas t ...

ok tq,
dh mark kalendar
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2018 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tgk SPM, MRSM yg top cuma MRSM TGB dalam top 10 every year. Yang lain SBP. So i would prefer my kids to go to SBP.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2018 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam semua. Sbp dh boleh apply ye utk form 1 2019. Tarikh tutup 30 sept. Apply kat moe.gov.my
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2018 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 25-5-2018 07:54 AM
ok tq,
dh mark kalendar

Dah blh apply sbp skrg.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 11:47 PM GMT+8 , Processed in 0.089922 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list