CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: labubuyung

MRSM atau SBP?

  [Copy link]
Post time 9-10-2019 05:19 PM | Show all posts
saya just nak tahu...

antara SBP dan MRSM mana yg bagus ya?

mcm anak sy darjah 6 mmg DLP..dia mmg fully english sains & math
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
MariaClara replied at 9-10-2019 05:19 PM
saya just nak tahu...

antara SBP dan MRSM mana yg bagus ya?

First and foremost, budak nak kena generally  bagus untuk dapat tempat yg bagus....samada yg mana lebih bagus selepas tuh kinda becomes immaterial...bak kata pujangga, benih kalau dah baik, hang campak mana pun akan jadi pulau.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:22 AM | Show all posts
menakkautau replied at 13-10-2019 04:53 PM
First and foremost, budak nak kena generally  bagus untuk dapat tempat yg bagus....samada yg mana  ...



ok ok faham hahhaha diterima

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 09:42 PM | Show all posts
Mana-mana ok dan bagus cuma minta pandangan anak mahu yang mana? itu sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2019 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum  dan salam sejahtera, saya sedang pening memikirkan kata putus walaupun telah melakukan pelbagai research dan meminta pandangan guru dan rakan... Harap ibu bapa di sini dapat membantu saya.... Ceritanya begini, baru-baru ini saya mendapat tawaran dari sbp dan mrsm.. Alhamdulillah ... Iaitu Sms kepala batas dan mrsm balik pulau... Pada pendapat puan dan encik sekalian, yang manakah saya patut pilih? Terima kasih kerana sudi membalas komen daripada manusia yang tidak seberapa ini.  
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Gay liwat..kene pantau
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-12-2019 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
abuhanifah replied at 24-12-2019 04:18 AM
Assalamualaikum  dan salam sejahtera, saya sedang pening memikirkan kata putus walaupun telah melaku ...

Wslm. Saya ada ank sorg di sbp & sorg di mrsm. Dari pandangan saya la ank2 di mrsm perlu lebih brdikari & pandai bawak diri & perlu pandai cari peluang sndiri. Utk sbp pula mcm di sek kpm yg lain. Cikgu bnyk bantu. Di mrsm pelajar lebih santai dari segi peraturan. Sbp pula agak ketat.
Biasa pelajar yg dh duduk di mrsm tak berapa suka ke sbp sbb peraturan sbp yg ketat.

Tuan blg tgk peribadi anak mcm mana. Tapi kdg2 anak2 ni mereka cepat adapt dgn persekitaran. Insyaallah blh survive sama ada sbp @ mrsm.

Tgk pula jarak yg mana lebih dekat dgn rumah. Itu pun sgt membantu untuk buat keputusan. Last skali tahniah sbb dapat peluang ni.


Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2019 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
abuhanifah replied at 24-12-2019 04:18 AM
Assalamualaikum  dan salam sejahtera, saya sedang pening memikirkan kata putus walaupun telah melaku ...

Di mrsm ada homeroom di mana beberapa org pelajar diletakkan di bawah seorang guru. Kalau ada apa2 blh tanya pada guru homeroom ni. Akan ada group what app. Apapun semua terpulang pada guru tersebut. Kalau anak dpt guru yg ambil berat & rajin melayan pertanyaan ibubapa maka beruntung la. Kalau dpt guru yg tak mesra alam maka bersedia la segala pertanyaan tak berjawab.
Di sbp anak saya tak ada konsep ni. Tak pasti pula di sbp lain.

Kalau saya mungkin saya pilih sbp.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-12-2019 11:43 PM | Show all posts
sebagai ex both system, sbp time form 1 lepas tu keluar masuk normal school and time f4 masuk mrsm, i vote for mrsm. reasons macam forummer lain nyatakan. tapi munkin bias juugak, masuk sbp time f1 belum cukup matang, masih nak bermanja dengan family.

another reason; mrsm ada yang f1-f3, f4-f5 sahaja instead of campur semua f1-f5. kurang masalah buli.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 05:03 PM | Show all posts
kedua2 mrsm & sbp adalah baik   ... sistem both sek ni mmg da bagus  ... anak2 yg masuk sini semua pandai2 belaka  ... tak susah pun kalo cikgu2 nak mengajar  ... terpulang kepada cikgu2 di sek tersebut untuk membentuk pelajar2 tersebut  ... sebab tu terdapat sbp yang digelar sbp elit contoh spt SAS, TKC, STF   ... sek sbp ini mmg menjadi impian ibu bapa kerana keputusan peperiksaan penting spt PT3 & SPM biasanya ramai yg dpt straigth A's  ... begitu jugak dgn MRSM ada beberapa mrsm yg mmg tekenal   ...  so parents kena bijak memilih ... byk google info  ...   ...  dr pengalamn anak yg ada bersekolah di mrsm & sbp
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 11:27 AM | Show all posts
abuhanifah replied at 24-12-2019 04:18 AM
Assalamualaikum  dan salam sejahtera, saya sedang pening memikirkan kata putus walaupun telah melaku ...

so @abuhanifah , pilih yang mana ? dah masuk sekolah kan
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2020 10:12 AM | Show all posts
Anak sulong i mrsm...i xde anak di SBP lg but dono why i prefer SBP

mgkin sbb i tgk mrsm bab sukan dia lemau2 je, x mcm SBP sana sini jalan bersukan which i prefer mcm tu aktif on 2 bidang  - sukan & akademik

now , my son calon upsr2020

dia pun nk asrama...ada sesape bole cadangkan which SBP yg mmg the best dr sukan(hoki) and akademik also environment (no bullies)

dlm pikiran i - SDAR, SASER, STAR

MCKK pun ada i trpikir tp jauh benor..si sulong di melaka..so yg berdekatan situ - SDAR, SASER, MOZAC, SEMESRA

any komen guys? pls komen jujur ckp direct je..xmo ayat cover2 line

i paham some nk jaga nama baik sek kan..but i prefer to here the truth
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2020 03:43 PM | Show all posts
zaziot replied at 12-2-2020 10:12 AM
Anak sulong i mrsm...i xde anak di SBP lg but dono why i prefer SBP

mgkin sbb i tgk mrsm bab s ...

KALAU anak u laki..i suggest u pilih star la
kalau die main hoki..
kalau rugby star n mcck pun ok..RMC lagi besh hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2020 10:42 AM | Show all posts
abgsallehsado replied at 17-7-2020 03:43 PM
KALAU anak u laki..i suggest u pilih star la
kalau die main hoki..
kalau rugby star n mcck pun o ...

yes anak i laki, and aktif in hoki

RMC tu kemasukan F4 aje kan..ada jugak tnjuk dia aritu utk bg dia idea

now upsr xde, xtau la cane gaya pentaksiran ke sbp/mrsm 2021 ni

tp dgr2 2021 no more cluster school, mcm SAB pun nnti amek je sesape dh xtgk result dh
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 05:06 PM | Show all posts
STAR maybe the best la utk hoki..thn nih byk sgt peningkatan.boleh tgk dekat fb
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 02:36 PM | Show all posts
Seronoknya tengok mother father QnA and bagi info pasal SBP and MRSM ni.
Cita2 saya sangat tinggi. Nak anak join SBP or MRSM jugak, jauh lagi perjalanan.
Lepas baca2 ni semua makin berkobar tuk didik anak ke arah yang lebih bagus.
Apa tips nya anak2 pandai ni mother and father sekalian
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2022 04:18 PM | Show all posts
both mrsm and sbp are good...janji dpt masuk, pilih la mana2 yg dapat dulu
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2023 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh share latest procedure nak apply to SBP/MRSM? since dah takde UPSR mcm mana mereka ambil kira kelayakan. Kena ambil exam kan? And yg lain2 mcm mana dikira merit utk kemasukan tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 08:00 AM GMT+8 , Processed in 0.073666 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list