CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 16850|Reply: 49

Nasi Goreng Cabai Kering Tumbuk, Nikmatnya Sampai Makan Berpinggan-Pinggan

  [Copy link]
Post time 18-1-2018 12:24 PM | Show all posts |Read mode
Nasi goreng kampung, nasi goreng cina, nasi goreng pattaya dan macam-macam lagi nasi goreng yang ada hingga kadang-kadang pening nak makan yang mana.




Bahan-bahan serta cara masakannya juga berbeza mengikut jenis serta tukang masak itu sendiri, apa yang utama adalah untuk menjadikan rasanya sedap hingga licin pinggan.


Tetapi ada satu nasi goreng yang mana jika anda membesar dalam suasana kampung pasti pernah makan dan rasanya sangat luar biasa sedap dimasak oleh emak atau opah.




Nasi Goreng Cabai Kering Tumbuk. Dengar sahaja namanya pasti membuat kita teringat keenakan hidangan berkenaan semasa dinikmati. Ada rasa pedas, masin, tak perlu lauk sebab dah ada ikan bilis serta telur ayam yang dipecahkan.


Jadi di sini kami ingin kongsikan kepada anda resipi Nasi Goreng Cabai Kering Tumbuk! Tak renyah langsung.


Bahan-Bahan:
Telur
Bilis

Nasi putih
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering



Hanya enam bahan sahaja





Cara-cara


1) Potong cili kering dan rendamkan dalam air panas untuk bagi dia lembut jadi senang nak tumbuk


2) Masukkan bawang putih, bawang besar dan ikan bilis lalu ditumbuk sehingga lumat



Tumbukkan semua bahan tadi hingga lumat



3) Panaskan kuali dan masukkan minyak masak



Panaskan kuali dan masukkan minyak masak



4) Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dan tumis sehingga naik minyak atau bau wangi



Tumis bahan ditumbuk hingga wangi




5) Pecahkan telur lalu digaul bersama bahan tumis tadi sehingga masak



Pecahkan telur dan hancurkan



6) Akhir sekali masukkan nasi dan perasakan dengan garam lalu gaul dan biarkan ia seketika sebelum ditutup api.


Mudah bukan? Tak susah mana pun nak sediakan makanan yang amat senang tetapi begitu sedap!


Tips: Bila masak nasi goreng pastikan ia betul-betul masak dan panas. Nak tahu ia masak betul adalah bila kita lihat nasi tu mula keluar asap.


Selamat mencuba semua. -CARI


Kredit Resipi: Hafizy Agy
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-1-2018 01:12 PM | Show all posts
ni la style n.goreng aku selalu bawak bekal..klu dah jemu aku tambah sosej pulak.. atau letak sayur sikit..klu takde cabai kering cabai hidup pun boleh..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 02:49 PM | Show all posts
kelas ko, goreng nasi guna olive oil
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
myakayina: ni la style n.goreng aku selalu bawak bekal..klu dah jemu aku tambah sosej pulak.. atau letak sayur sikit..klu takde cabai kering cabai hidup pun bole ...

Sg pon biasa buat mcm ni..sedap hamat...cuma sg tukar pakai chili flakes lebihan dr Pizza Hut n domino
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 03:15 PM | Show all posts
my peveret ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 03:48 PM | Show all posts
aku masa form 2 dulu, sebelum pegi sekola sesi petang mmg hari2 goreng nasi cili kering ni buat makan sebelum pegi sekolah.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-1-2018 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Yumm yummsss {:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni sarapan pagi iols zmn sekolah dulu.. Mak iols masak bg kami adik beradik makan tiap pagi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-1-2018 08:24 AM | Show all posts
nasi goreng mmg favourite i . tp kalau nak masak yg ini kena `buang` telur dan ikan bilis sebab alah .
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 09:05 AM | Show all posts
ada sape2 tahu pengganti yg best untruk ikan bilis ni tak

xleh nak makan selalu sgt

gout
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 12:36 PM | Show all posts
dekmieDandy replied at 19-1-2018 09:05 AM
ada sape2 tahu pengganti yg best untruk ikan bilis ni tak

xleh nak makan selalu sgt

x boleh mkn ikan langsung ker? kalau boleh ikan lain.. guna la ikan tamban buat ganti..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 01:07 PM | Show all posts
tak pernah cuba
nanti nak try
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 03:32 PM | Show all posts
kurga replied at 19-1-2018 04:36 AM
x boleh mkn ikan langsung ker? kalau boleh ikan lain.. guna la ikan tamban buat ganti..

ikan bilis ni paling kuat bisa gout selain shellfood

tu tengah cari pengganti ni

nnt saya try ikan tamban, TQ
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 04:48 PM | Show all posts
dekmieDandy replied at 19-1-2018 09:05 AM
ada sape2 tahu pengganti yg best untruk ikan bilis ni tak

xleh nak makan selalu sgt

ikan apa2 pun kalau goreng, pastu perisi isi ikan tu buh dalam nasi goreng pun sedap

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 05:19 PM | Show all posts
wow!macam sedap jer
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 08:48 PM | Show all posts
tengah tengah bulan ni hmmm sedapnyaaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-1-2018 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku panggil ni Nasi goreng nenek2...emmm..daappp
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2018 03:30 AM | Show all posts
ai salu rebus kejap cili kering, then tumbuk dengan bawang kecik dan udang kering untuk dapatkan effect rasa & bau belacan.
goreng tu dgn telur hancur2 rata then buh nasi....perghhh. Ala....lapa....
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 11:08 AM | Show all posts
nasi grg camni lah sy msak almost everyday

smpai naik muak, heheheh tp kalau panas2 trus makan mmg laju

ni da bwk bekal mkn time lunch...da x pns

abang saya masa g bercuti xde i.blis...ada belen ikan caru...

perghhhhh...dappp sgt...tumis lelama, tp sy buat x jd, x ilang rasa ikan caru tu

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 03:45 PM | Show all posts
nyum nyum...feverett
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 12:20 AM GMT+8 , Processed in 0.105576 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list