CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11429|Reply: 13

Menu Kampung Dalam Talam - Kena Ke Taiping Lah Mengkome!

[Copy link]
Post time 7-3-2018 01:00 PM | Show all posts |Read mode
Nasi talam? Apa tu ibu?”
Mungkin soalan inilah yang ditanyakan generasi Y dan Z yang tidak mengenali lagi makan berhidang gaya orang dulu-dulu.

Hidangan yang 'rare'


Walhal nasi talam ini sangat popular di mana-mana kenduri perkahwinan, majlis tahlil dan apa jua majlis yang membabitkan acara makan-makan sebelum era penjajahan Jepun lagi.

Orang dulu kan bahasanya berhalus dan berseni – dengan nasi dan lauk-pauk diletakkan dalam pinggan lalu dihidang kepada 4 hingga 5 orang makan, terserlah kelembutan menghormati tetamu sekaligus mengelakkan pembaziran berbanding hidangan katering seperti sekarang.

Sambal pun 2 jenis


“Tapi, dah takda hidangan ni sekarang.”
“Eh! Adalah di Rumah Makan Nasi Talam Taiping.”

Jadi, anda yang tidak sempat merasai stail orang dulu-dulu makan bolehlah ke sini untuk menikmati makanan kampong yang rasanya sangat ‘rare’.

Menu kampung dalam talam - Kena ke Taiping lah mengkome!


Menu kampung dalam talam - Kena ke Taiping lah mengkome!


Banyak menu - ia ditukar setiap hari



Dengan setalam dihidang kepada 4 orang, antaranya ialah nasi putih, patin masak tempoyak, gulai daging dan kentang, telur masak kurma, kerabu pucuk kaduk, sambal tomato, sambal belacan, ulam selom dan sejug sirap terasa-rasa kesegaran masakan kampong di tekak. Malahan semua ini boleh didapati dengan harga RM20 sahaja!

Kalau anda rasa tak cukup menu talam, tiada masalah, ada sahaja menu tambahan seperti masak lemak cili api pucuk ubi, keli goreng sambal, ayam goreng sambal, ayam barbeku, keli bakar, talapia bakar, ikan sardin goring, kerisi masak asam, tempe dan jering sambal goring, kembung masak lemak cili api, cencaru sumbat sambal, sup kaki ayam dan macam-macam lagi lah.

Menu kampung dalam talam - Kena ke Taiping lah mengkome!


Dengan menu bertukar setiap hari, nampaknya pelanggan yang datang pun takkan jemu untuk datang setiap hari.

Jadi, bagi anda yang mahu merasa masakan kampong dalam talam, bolehlah ke:

Menu kampung dalam talam - Kena ke Taiping lah mengkome!


Rumah Makan Nasi Talam,
Desa Assam Permai,
Jalan Pokok Assam,
Taiping, perak
Waktu perniagaan 11 pagi - 4 petang (Jumaat Tutup)
FB : Rumah Nasi Talam Taiping - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2018 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Br2 ni ade kenduri kt rumah saudara kt sabak bernam, mak cik sy request buat style mcm ni. Rs kembali ke thn 90s..best.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2018 02:32 PM | Show all posts
weee..bestnya
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2018 03:56 PM | Show all posts
nasi talam
seronok makan macam ni
even 2,3 lauk simple tapi bila makan beramai
berebut2 jugak!
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2018 03:57 PM | Show all posts

sedapnya menu dia...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2018 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
perghhh sedap plak tengok gambar
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-3-2018 09:15 AM | Show all posts
Bestnya lauk2 kampung!
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak aiiii...lauk cenggini brtmbh2 mkn ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-2-2023 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq for the recipeee
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada lagi ka kat Taiping nasi talam ni.

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2023 04:12 PM | Show all posts
Uisshh bestnya.. teringat zaman mak2 dulu. Kalau kenduri gini lah style nya.. best betoi.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2023 03:34 PM | Show all posts
penah try, rasa ok2 jela
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2023 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
teringat zaman2 kenduri ade arwah atuk and nenek..rindunyaaa
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2023 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya menu dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 12:02 AM GMT+8 , Processed in 0.484968 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list