CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 30014|Reply: 152

[ADA SOALAN?]: RUANG PERTANYAAN: JIKA ADA SOALAN, SILA BUKA THREAD UTK TANYA, AT

  [Copy link]
Post time 22-1-2019 03:32 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 20-5-2020 02:11 AM

JIKA ADA QUESTIONS, BOLEH LAH TANYA DISINI TETAPI SILA TAG SY.

UNTUK SETIAP QUESTION, SAYA AKAN:
1) CUBA JAWAB JIKA MAMPU - MAIN AIM

2) TANYA COLLEAGUES JIKA BIDANG BERBEZA

3) BERI YOU LINKS TO WEBSITES JIKA LEBIH MUDAH
4) BERI YOU LINKS KEPADA PREVIOUS THREADS JIKA SUDAH ADA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-7-2020 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
@ipes2 Saya salah seorang penghidap hypertiroid. Hampir 2 tahun makan ubat so effect ubat ni menggemukkan badan. Soalan saya, apakah diet yang sesuai untuk pesakit hypertiroid? Kalau boleh saya nak maintain berat barat tak nak terlalu kurus (semasa mula-mula sakit berat badan 40kg) atau terlebih berat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2020 02:39 PM | Show all posts
ShikinIsa replied at 26-7-2020 02:54 PM
@ipes2 Saya salah seorang penghidap hypertiroid. Hampir 2 tahun makan ubat so effect ubat ni menggem ...

encik epis ada new tag

@epis2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2020 09:48 PM | Show all posts
ShikinIsa replied at 26-7-2020 02:54 PM
@ipes2 Saya salah seorang penghidap hypertiroid. Hampir 2 tahun makan ubat so effect ubat ni menggem ...

terimakasih tag saya
alah dah kena troublemaker pulak ya?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2020 10:16 PM | Show all posts
ipes2 replied at 29-7-2020 09:48 PM
terimakasih tag saya
alah dah kena troublemaker pulak ya?

eh pulak dah...baru tag tadi bgitau u hahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2020 02:36 AM | Show all posts
adila39 replied at 29-7-2020 10:16 PM
eh pulak dah...baru tag tadi bgitau u hahaha

tag saya?
tak keluar pun..
ohh awak type epis2

tag si troublemaker tu keluar
tu yang datang sini
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-8-2020 04:28 PM | Show all posts
ipes2 replied at 30-7-2020 02:36 AM
tag saya?
tak keluar pun..
ohh awak type epis2

nak tanya on behalf my friend, dia dah makan ubat metformin 500mg then doctor dia tambah glicclazide, meaning diabetic dia getting worst ke?

then, boleh simply tukar ke sulfonylurea ke?

tq doc @ipes2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-9-2020 11:47 PM | Show all posts
adila39 replied at 24-8-2020 04:28 PM
nak tanya on behalf my friend, dia dah makan ubat metformin 500mg then doctor dia tambah glicclazi ...

dah jawab kan?
apa2 pun hati2, sebab gliclazide itu ialah sejenis sulphonylurea.. so boleh buat kita gemuk dan boleh buat kita dapat hypoglycaemia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2020 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Jom mencuba : https://bm.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1224171&mobile=2
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
abcdotcom replied at 21-11-2020 12:33 AM
Jom mencuba : https://bm.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1224171&mobile=2

apakah ini... hehehe.. balik ke pangkal jalan la jawapannya, if refer ur link tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-9-2020 11:47 PM
dah jawab kan?
apa2 pun hati2, sebab gliclazide itu ialah sejenis sulphonylurea.. so boleh buat k ...

i nak tanya, my mum ada banyak left over medications yg hosp beri. Ni topup stock baru. Iron tablet 200mg ni boleh sesiapa je makan ke? without prescription doctors? its a supplement so boleh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 23-11-2020 09:39 AM
apakah ini... hehehe.. balik ke pangkal jalan la jawapannya, if refer ur link tu

Salah Cuba LG mod .........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2020 06:14 AM | Show all posts
adila39 replied at 23-11-2020 09:41 AM
i nak tanya, my mum ada banyak left over medications yg hosp beri. Ni topup stock baru. Iron table ...

iron tablets 200mg tablets tu, jika awak ada iron-deficiency anaemia (IDA), maka boleh lah awak ambil
jika tiada, jangan. kerana awak boleh dapat iron-overload nanti.. bahaya.

ramai wanita ada IDA, mereka tidak tahu.
cuba pergi ke hospital dan minta:
FBC, Haematinics dan Iron studies dan berikan pada saya untuk interpret

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2020 12:18 PM | Show all posts
ipes2 replied at 29-11-2020 06:14 AM
iron tablets 200mg tablets tu, jika awak ada iron-deficiency anaemia (IDA), maka boleh lah awak am ...

i feel like i am kot...sbb kaki selalu krem? ke sbb sejuk? tapi takut nak pegi check...but ye la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2020 01:17 AM | Show all posts
adila39 replied at 1-12-2020 12:18 PM
i feel like i am kot...sbb kaki selalu krem? ke sbb sejuk? tapi takut nak pegi check...but ye la
...

gi la check dulu
awak kan big boss
cakap je kat doctors awak, awak nk blood tests
sure depa cepat2 buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-12-2020 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa ramai ex mod Gila isim ? Habis Datok Azhar difitnahnya murtad .Lepas Tu ada meroyan kena tarik JAWATAN mod prektis .Mental illness ke doc ???
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2020 07:25 AM | Show all posts
abcdotcom replied at 28-12-2020 07:31 AM
Kenapa ramai ex mod Gila isim ? Habis Datok Azhar difitnahnya murtad .Lepas Tu ada meroyan kena tari ...

...alah awak dah di-troublemaker-kan pulak dah.. tak sempat nk jawab.
yg sy ingin kata ialah sgt berat menghukum seseorang itu murtad

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2021 09:52 AM | Show all posts
ipes2 replied at 29-12-2020 06:25 AM
...alah awak dah di-troublemaker-kan pulak dah.. tak sempat nk jawab.
yg sy ingin kata ialah sgt  ...

Saya dgn hosmet dulu2 sanggup pi gereja yg viral konon Dato tu ada...hampeh
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 01:55 PM | Show all posts
@ipes2 , saya baru disahkan missed miscarriage masa kandungan dlm 10w 4d. Nak ikutkan, skrg saya sepatutnya dah masuk 11w 4d. Baby stopped  at 9 weeks and dah xde blood flow. Saya baru start bleeding dlm 4 hari lepas. Doc ckp they wouldn't do D&C due to risk and covid issue. Doc suruh duduk rumah tunggu smpi pad perlu ditukar sejam sekali.
Masalah skrg, saya pun tak tahu bila akan jadi sbb diberitahu it could take weeks? Suami pulak ajak balik kampung dia end of this week. Saya berbelah bagi dah skrg ni. Should i just stay at home or agree je dgn cadangan dia?
Ini my first time miscarriage selepas 4 kelahiran. Kurang pengalaman dalam aspek ni. Thanks, doc.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 06:22 PM GMT+8 , Processed in 0.331875 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list