CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

[ADA SOALAN?]: RUANG PERTANYAAN: JIKA ADA SOALAN, SILA BUKA THREAD UTK TANYA, AT

  [Copy link]
Post time 17-2-2021 11:27 AM | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 17-2-2021 10:34 AM
Ni harus kena scan otak dulu hehehe..tp tula kang terjah hosp takut dr suruh balik kahkahkah..

no no..u x boleh simply go hospital and ckp nak buat CT Scan or MRI...unless xray biasa tu. Semua procedure ni kena go thru doctors consent..at keast kena ada medical review.  First of all u boleh je ke outpatient clinic. Kalau xnak gi hospital pegi ke mana mana clinic yg ada sediakan CT Scan services atau a normal GP..to find out what is exactly wrong with you depa kena buat medical check up on you dulu. Somehow in medical no such as assume kita sakit itu ini..semua kena ada saringan kesihatan base on apa yg dr rasa sesuai.

Kalau you pegi private hosp pun ok je, go to outpatient clinic nnt depa refer you yg related to ur issues..cost standby la rm500 ni without any test yang details la.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2021 11:30 AM | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 17-2-2021 11:25 AM
Medical check up as in kat klinik ke? Lama dah tak buat..ok nanti i riki2 physician berdekatan..

aah tu kaka ada komen lagi..well i work with hospital so i tau the flow and doctors pun akan tanya you dah buat test tak? well test apa...of coz la kena jumpa doctor and dia akan siasat hehehe..hopefully nothing serious..but its goof Amanda nak find out.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2021 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 17-2-2021 11:27 AM
no no..u x boleh simply go hospital and ckp nak buat CT Scan or MRI...unless xray biasa tu. Semua  ...

Ok mod noted...thank you for responding huhuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2021 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 17-2-2021 11:30 AM
aah tu kaka ada komen lagi..well i work with hospital so i tau the flow and doctors pun akan tanya ...

I want to find out sebab father side ada dua org sedara ada brain tumor. I'll go have medical checkup tp kena plan dulu lah nak pi bila hehe..lagi pulak pkp..btw thanks again mod..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2021 12:43 PM | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 17-2-2021 09:34 AM
Ni harus kena scan otak dulu hehehe..tp tula kang terjah hosp takut dr suruh balik kahkahkah..

Pi je...tak pi x tahu kan...take care...

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2021 01:12 PM | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 17-2-2021 11:35 AM
I want to find out sebab father side ada dua org sedara ada brain tumor. I'll go have medical chec ...

no problem, need help buzz aje disini. And just go..no harm pun
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-2-2021 05:24 PM | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 17-2-2021 10:35 AM
I want to find out sebab father side ada dua org sedara ada brain tumor. I'll go have medical chec ...

Pe punca brain tumor ye...care to share
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2021 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 17-2-2021 05:24 PM
Pe punca brain tumor ye...care to share

Tu sy tak sure la sb..yg sy tau pakcik and makcik yg kena..biasa sedara mara ni sorang je kot..ni dua sekali..belah mak sy pun ada sejarah cancer tp tu uncle tiri heheh..mak sy dulu pun pernah undergone surgery..gitchewwww sejarah family..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2021 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 17-2-2021 06:54 PM
Tu sy tak sure la sb..yg sy tau pakcik and makcik yg kena..biasa sedara mara ni sorang je kot..ni  ...

hemmmm...byk gak cerita medical history your family ye... moga all is well for you...
Ni baru lps dinner...dessert eskrem coklat...nom nom...nunggu sahur je plak...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2021 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 17-2-2021 08:44 PM
hemmmm...byk gak cerita medical history your family ye... moga all is well for  ...

Hehehe tq kak sb..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2021 08:56 PM | Show all posts

Dpt noti terus jawab...ingat thread borak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 06:30 AM | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 17-2-2021 02:59 AM
Hi doc, I nak tanya regarding retrograde amnesia..I can't recall most of my past memories, except kl ...

sorry sy agak busy hari tu
RA ni ialah kita tak dapat recall yg lepas2, selalunya just sedikit kebelakang dari present times
(sbb long term memory LTM tu tersimpan dalam brain circuit dgn teguh)
selalu nya RA ini boleh jadi kerana trauma
org sellau kata last thing they recall ialah borak2 dalam kereta.. celik2 dah dalam katil hospital
itulah RA.. usually jika trauma nya teruk, akan lebih panjang RA nya, eg mungkin org tadi akan kata last thing they recall ialah bukak pintu kereta utk masuk dalam kereta

apa yg awak tulis tu, bagi sy hanyalah lapse in emmeory kerana kita manusia limited capacitynya utk membentuk new memory ie short term memory STM ini. bacalah pasal Papez Circuit sikit utk cuba fahami.

makin dewasa, makin byk benda penting dlm hiudp.. lalu, org dewasa mula bergantung kepada alarms, notebooks, computers , diary etc utk ingat kan mereka. malah, jika org itu org penting, dia memerlukan secretary pula.. malah presidents etc memerlukan diary secretary utk ingatkan dia apa ada pukul 5, apa nak buat pukul 6 etc
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 06:31 AM | Show all posts
seribulan replied at 17-2-2021 06:55 AM
@ipes2

Oh awak yg Jung Sang ye...take care....

terima kasih tag sy, dah jawab doh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 06:46 AM | Show all posts
adila39 replied at 17-2-2021 11:22 AM
haaaa tanya pun kat sini

before tunggu encik @ipes2 respond.

terima kasih tag sy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-2-2021 06:30 AM
sorry sy agak busy hari tu
RA ni ialah kita tak dapat recall yg lepas2, selalunya just sedikit ke ...

oh mcm tu thank you for answering ipes2, boleh tak nak tau situation or condition yg mcm mana utk seseorang tu kena cpt2 pi jumpa dr hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
assalamualaikum Dr@ipes2

Kaka nk tanya dulu, jujur x pergi jumpa Dr kat mana2 klinik lg
masaalahnya begini, kaka ni jns yg mudah terjatuh, xde angin xde ribut tetiba aje jatuh terjelepuk, even jln atau lantai tu rata dan kaka mmg jns x pki kasut bertumit tetiba aje jatuh
last week mmg kira embarrassments moment jugalah sbb 1st kaka jatuh dlm office, 2nd nk jd lagi tragiknya kaka jatuh depan klien smp semua klien menjerit ms kaka jatuh, ms nk terjatuh tu kaka dah dpt rs yg kaka akan terjatuh x kira apa pun yg berlaku dan kaka blh sempat utk berfikir ke arah mana kaka patut terjatuh dan yup kaka jatuh berdebuk ngalahkn nangka busuk jatuh dlm longkang
Well lps terjatuh tu kaka buat biasa aje duduk dgn klien dan sambung meeting, bila blk br nampak kt siku kanan kaka tercedera sbb ada luka dan yup ms nk blk lps meeting dan terjatuh tu kaki rasa cam jelly plk, lembik aje nk turun anak tangga
hr tu ada ada kwn ckp may be kaka ni tergolong dlm mereka yg mengalami vertigo so kaka gugel lah tp cam x sama jer jd itulah yg kaka nk tanya kt Dr adakah apa yg kaka lalui bertahun lamanya ni sbb kaka dlm mereka yg ada kaitan dgn vertigo

Thanks in advance

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2021 12:42 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-2-2021 05:31 AM
terima kasih tag sy, dah jawab doh

Tu kat thread borak Medik...KakLeen & keypochino nak tahu kesan vx tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 08:04 PM | Show all posts
Amandaminaj96 replied at 21-2-2021 07:54 AM
oh mcm tu thank you for answering ipes2, boleh tak nak tau situation or condition yg mcm mana utk  ...

jika amnesia berlaku in clear conciousness (jalan2 kat aisle dalam supermarket.. tetiba dah dalam kereta dan dapati beli benda2 yg tidak semena2; ini berbeza dari automation yg kita lakukan pada routine harian.. to be really honest, saya masuk kereta dan drive secara automatic ke tempat kerja dan sy tidak recall sy perlu fikir utk kesana).

contoh mudah ialah pesakit kami yg sesat dalam perjalannan balik kerumah.. walaupun dia baru 35 tahun. juga tiba2 sesat didalam supermarket dan perlu dibawa oleh anak2 ke dalam kereta, kerana dia lupa cara keparking lot supermarket araea dia sendiri [diagnosis: insulinoma]

..atau pesakit kami yg umur 23 tahun yang tidak tahu kenapa dia tetiba bgn dikatil hospital dan family kena expalin dan dia still tidak ingat [tercampur xanax dalam cannabis yg dihisapnya.. cannabis tidak selalunya bawa kesan begitu tepai stock yg dibeli mungkin dicampuri penjual utk tambah kicknya]

atau pesakit pelarian palestin umur 17 tahun tak tahu kenapa dia di dlam ED room [diagnosis: hypogylcaemia terlebih ambil insulin]

jika lapse in memory eg pi keje tertinggal kunci locker, lupa birthday suami / ieteri, lupa date meetings etc ini adalah common pada kehidupan org dewasa di hari ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 08:05 PM | Show all posts
seribulan replied at 21-2-2021 12:42 PM
Tu kat thread borak Medik...KakLeen & keypochino nak tahu kesan vx tu

nani sy tgk..
awak ada tag sy kan? tag is better, mudah sy kesan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 08:15 PM | Show all posts
takayama replied at 21-2-2021 11:55 AM
assalamualaikum Dr@ipes2

Kaka nk tanya dulu, jujur x pergi jumpa Dr kat mana2 klinik lg

Vertigo ni paling mudah utk describe ialah bila kita rasa seolah bilik tu berpusing. berbeza dari dizzy spells. dizziness dari dizzy spells kadang2 berlaku tambah kita jatuh.
dalam kes kak taka, kena tahu situasi kejadian itu. terjatuh (falls) itu, adakah sejurus selelpas bangun berdiri dari posisi asal ie posisi duduk, atau posisi bating. jika ya, ini mungkin berkaitan dgn blood pressure yg tidak sempat acclimatize, ini kita panggil postural hypotension atau orthostatic hypotension (OH). org2 OH ini slelau kita temui di dalam Falls Clinic (outpatient clinic khas yg hanya tengok pesakit yg ada Falls.. ada pelbagai tests yg dilakukan).

Falls akak jugak mungkin kerana pelbagai isu2 lain.. kdg2 low BP, kdg2 low sugar, kadang2 dehydration, kdg2 medicines yg kita ambil; jarang2 sekali adalah kes kes serious seperti heart rhythm issues atau brain disorders. paling meyakinkan kita bahwa ianya bukan disebabkan oleh hal2 teruk ialah the fact that akak tidak ada loss of conciusness (LOC) pada kejadian2 ini. Jika ada LOC, dan ada symptoms lain eg amnesia, seizure, terkencing, weakness pada kaki dan tidak mampu berjalan.. maka sgt elok utk jumpa docs agar depa boleh refer for tests eg BP, bloods, ECG, CT scans, Holter Monitor etc etc.

saya anjurkan ini, kerana akak tercedera dalam kejadian ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 06:09 PM GMT+8 , Processed in 0.237603 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list