CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

[ADA SOALAN?]: RUANG PERTANYAAN: JIKA ADA SOALAN, SILA BUKA THREAD UTK TANYA, AT

  [Copy link]
Post time 4-10-2021 10:26 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-10-2021 06:15 AM
ye, dah mula tak tanya ngapa naik flights nih, siapa yg bagi kebenaran etc
ini tentu mula nak pla ...

Thailand je yg menarik...x de kuarantin utk pelancong luar...ada tak sana camtu? X perlu kuarantin...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-10-2021 01:16 AM | Show all posts
seribulan replied at 4-10-2021 10:26 AM
Thailand je yg menarik...x de kuarantin utk pelancong luar...ada tak sana camtu? X perlu kuarantin ...

iya, sekarang dah capai tahap ini utk UK dan EU
tetapi bagi ngara yg dalam red zones, masih kena quarantined
walaubagaimanapun, wife sy kata 2 org docs dia yg pulang ke ireland dari Pakistan, tidak perlu pun diquarantined.
ini seolah bermakna, Pakistan bukan lagi di dalam redzone EU.
jika begitu, Malaysia apatah lagi
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2021 04:37 AM | Show all posts
ipes2 replied at 6-10-2021 12:16 AM
iya, sekarang dah capai tahap ini utk UK dan EU
tetapi bagi ngara yg dalam red zones, masih kena  ...

Leh masuk list dgn Thailand
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 12:06 PM | Show all posts
Aslm Dr @ipes2  

nak tanya, semlm kaka bawa anak bongsu ke klinik sbb muka dia naik bengkak dan dia rs sakit serta gatal. SO Dr yg attend tu tgk muka anak kaka dan compare dgn gambar dlm medical journal or something yg kaka pun x sure. Dr tu tunjuk kat kaka ttg jaluran merah anak kaka kt pipi kiri kanan dan juga hidung. Then Dr suruh kaka buat blood test ut dptkan proper diagnosis later.
Dr kata kemungkinan anak kaka ada SLE based on the pattern yg lbh kurang sama dgn patients dlm gambar.
InsyaAllah kaka akan bawa anak kaka ke Klinik Kesihatan utk dptkan further order dr Dr KK
jd kaka nk tanya kt Dr cam kaka ni selalu kena kayap, x igt apa nama scientifiknya, adakah kayap tu SLE juga, maksud kaka cam satu cabang SLE
seigt kaka belah kaka my parents and grand parents both side xde yg ada penyakit ni tp belah arwah suami not sure sgt
jujur kata kaka mmg sedih dan start nk ke arah kemurungan sbb benda ni dah trigger my panic anxiety, hrp Dr dpt jwb soalan kaka ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2021 06:40 AM | Show all posts
takayama replied at 26-12-2021 12:06 PM
Aslm Dr @ipes2  

nak tanya, semlm kaka bawa anak bongsu ke klinik sbb muka dia naik bengkak dan dia ...

waalaikumussalam kak taka
walaupun sy lebih tua dari akak, sy tetap panggil akak kak taka lah, sebab smooth je taip ''kak taka''.. mcm ada rhythm..

mula2 sekali, jika ada bengkak muka dan gatal2, itu selalaunya allergic reaction
so, carilah apa yg dia allergic itu dan jgn mkn / guna lagi benda itu

dua, jika ada Malar Rash, untuk kata ianay kerana SLE, adalah terlalu awal.. kena buat byk blood tests dan kena di interpret oleh Rheumatologists
semoga dia negative terhadap SLE

tiga, Shingles maksud kak taka? shingles tak terlibat dgn SLE
shingles ini adalah kerana Virus tu yg nama dia Varicella-Zoster Virus (VZV)
VZV ni dia masuk badna kiat lalu jadilah Chicken Pox; lalu, depa semua pergi lepak dalam nerves kat badan kita dan setelah 15-20 tahun atau lebih dari itu eg 5o tahun, dia boleh keluar semula..tetapi kini sebagai Shingles. itulah kitaran hidup VZV ini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2021 06:41 AM | Show all posts
seribulan replied at 6-10-2021 04:37 AM
Leh masuk list dgn Thailand

koh koh koh.. UK tidak akan kenakan apa2 pun restrictions baru
sy sgt setuju
merosakkan ekonomi saja nanti
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-12-2021 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 29-12-2021 05:41 AM
koh koh koh.. UK tidak akan kenakan apa2 pun restrictions baru
sy sgt setuju
merosakkan ekonomi sa ...

Omicron le plak...helok dah sana? Huhu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2021 06:49 AM | Show all posts
seribulan replied at 29-12-2021 07:25 AM
Omicron le plak...helok dah sana? Huhu...

Omicron makin bertambah
ok lah jika bertambah yg ini
at least org tk kena Delta
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2021 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-12-2021 05:49 AM
Omicron makin bertambah
ok lah jika bertambah yg ini
at least org tk kena Delta

Nak cucuk booster ni moga helok2 je...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2022 02:53 AM | Show all posts
seribulan replied at 31-12-2021 07:29 AM
Nak cucuk booster ni  moga helok2 je...

dah ok?
tak ade issue?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2022 06:40 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-1-2022 01:53 AM
dah ok?
tak ade issue?

Terasa gak masa dia cucuk...huhu...rasa lain mcm sy telan panadol...asyik nak tido je hari ni tak makan panadol dah...tempat cucuk je masih terasa...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2022 08:51 PM | Show all posts
seribulan replied at 2-1-2022 06:40 AM
Terasa gak masa dia cucuk...huhu...rasa lain mcm sy telan panadol...asyik nak tido je  har ...

banyak kah rakan2 yang kena Omicron nih
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2022 09:09 PM | Show all posts
ipes2 replied at 20-3-2022 07:51 PM
banyak kah rakan2 yang kena Omicron nih

Kiri kanan depan belakang...bff2...sampai saya kontak rapat...kuarantin gak dari yg berisiko...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2022 03:29 AM | Show all posts
seribulan replied at 20-3-2022 09:09 PM
Kiri kanan depan belakang...bff2...sampai saya kontak rapat...kuarantin gak dari yg berisiko...
...

awak masih kebal ya, alhamdulillahimmunity padu tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2022 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-3-2022 02:29 AM
awak masih kebal ya, alhamdulillahimmunity padu tu

Tu lerr ni nak kerja lapangan minggu depan...doakan berterusan kebal tu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2022 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak Tanya, kalau dah dapat refferal letter Dari klinik kerajaan nak ke klinik pakar hospital, macam mana nk daftar dekat hospital tu? Pergi bahagian mana? Pergi Kecemasan dulu ke terus ke klinik pakar? @ipes2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-4-2022 06:22 AM | Show all posts
Akasia25 replied at 18-4-2022 09:27 PM
Nak Tanya, kalau dah dapat refferal letter Dari klinik kerajaan nak ke klinik pakar hospital, macam  ...

terus ke klinik pakar yg di arahkan dalam surat tu

kan surat tu kata dear mr akasia25, sila hadir di Klinik Pakar C,  Dept Xoxology, Bangunan X, Hospital X pada pukul 2ptg pada 15 July 2022, kan?
dgn dpt nya surat itu, ia bermakan awak sudah didaftarkan oelh secretary dept itu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 07:22 PM | Show all posts
Akasia25 replied at 18-4-2022 09:27 PM
Nak Tanya, kalau dah dapat refferal letter Dari klinik kerajaan nak ke klinik pakar hospital, macam  ...

paling senang bawak surat tu and tunjuk kat kaunter pendaftaran hospital tu nnt , depa akan rujuk you ke klinik pakar yg dr klinik refer tu. Usually akan register seperti biasa, ke outpatient department di hospital berikut lepas tu barulah depa akan refer. But ada jugak terus ke klinik. So just show the refferal letter tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2022 08:05 AM | Show all posts
Edited by bellaa at 22-7-2022 08:07 AM

nak tanya pasai brainfog.
iols quite smart, tapi since bln 4 ke atas macam da nampak simptom nye.

takot la pulak lead to alzheimer. muda lagi kot
maybe due to factor multitask on works, stress livin in city & etc

skrg ni iols banyakkan writting kalo nak jot down notes.
to stimulates my sensory neurons.
hari2 makan fish oil jugak. hmm

seeking your advice @epis


Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2022 10:29 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 12-11-2022 06:15 PM
ipes2 replied at 29-7-2020 08:48 PM
terimakasih tag saya
alah dah kena troublemaker pulak ya?

iya sama saya juga habis kena troublemaker akun satunya
makanya saya cari ubat sakit kepala.....
sekarang banyak ubat tumbuhan bermerek, xixixixi
dan kemarin ada kucing juga pusing hehehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 05:40 PM GMT+8 , Processed in 0.407668 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list