CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

[ADA SOALAN?]: RUANG PERTANYAAN: JIKA ADA SOALAN, SILA BUKA THREAD UTK TANYA, AT

  [Copy link]
Post time 8-2-2023 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
assalamualaikum, hi dr @ipes2.,

sy ni bermasalah pd kulit perut.. mcm pedih pn ye, tp xde kesan apa2.. tekan2 x sakit tp kalau sentuh sakit.. dh dekat 3 bln mcm ni.. duduk x kena, baring x kena.. kdg tahap kena meniarap baru tahan sikit.. sapu losyen ke minyak2 ke, 2-3 jam lepas tu lg bertambah sakit,pedih.. tmpt tu pn kdg rasa panas.. penyakit apa sy ni..tqia dr..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-2-2023 07:37 PM | Show all posts
ikangpiana replied at 8-2-2023 02:21 PM
assalamualaikum, hi dr @ipes2.,

sy ni bermasalah pd kulit perut.. mcm pedih pn ye, tp xde kesan apa ...

waalaikumussalam ana,

terima kasih tagged saya
saya tengah seronok bercuti berjalan KLCC nih

so, sakit ini atas kulit perut lah ye?
bukan dalam abdomen, ya? tak kat luar abdomen eh?
jika dikulit, dan tanpa ada blisters ke, rash ke, shingles ke, maka kena tengok dermatomes nya
betul eh tak pernah kena kayap ie shingles?
satu hal dengan diabetes ialah ia boleh rosak kan nerves
awak tak ada diabetes kan?

describe sikit sakitnya macam mana dan whereabout is it?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2023 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 11-2-2023 07:37 PM
waalaikumussalam ana,

terima kasih tagged saya

Haha betul Dr @ipes2… permukaan kulit je dlm abdomen xde.. & xde kesan ape2 merah2 ke xde..tp diabetes ada last check bacaan 11..

Kawasan sakit tu antara 5-9, belah depan je.. mcmana nk rawat ya Dr .
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2023 12:16 AM | Show all posts
ikangpiana replied at 15-2-2023 07:47 PM
Haha betul Dr @ipes2… permukaan kulit je dlm abdomen xde.. & xde kesan ape2 merah2 ke xde..tp dia ...

eh kena di check secara physical oleh doctor awak
jika ada shingles ie kayap tu, ia sebelah badan sahaja dan melibatkan satu nerve sahaja

masih sakit?
mungkin hanya sakit muscle di situ sahaja kot
ke caner?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2023 04:08 PM | Show all posts
adila39 replied at 11-1-2023 12:33 PM
hehehe sama sama boleh la cuba jika rasa thrill. Mybe kebetulan aje, but batuk ni mmg boring kan.. ...

udah baik. alhamdulillah
tapi jgn tersilap skit
berdengkung2 le bunyinya

mcm tu ke bunyi org batuk?


Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2023 04:11 PM | Show all posts
ipes2 replied at 2-1-2023 01:20 AM
kembang semangkuk?
apa tu

tak pandai nak tepek rupa kembang semangkuk camana..
tapi kalau doc ipes google..jumpa la
warna coklat keras...mcm biji apa ya..jammed pulak kepala ni
kalau doc ipes rendam lama2 dia jadi lembut dan kembang
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 15-3-2023 08:14 PM | Show all posts
iznanaziz replied at 13-3-2023 04:11 PM
tak pandai nak tepek rupa kembang semangkuk camana..
tapi kalau doc ipes google..jumpa la
warna co ...

dah google dah
oooo ada ye benda macam ni
very interesting

sy rasa tkpe je kita usaha dgn apa2 cara sekali pon
kembang semangkuk pon continue lah
apa2 pun concept usaha, doa then Tawakkal itu kena ada

jika ambil ubat dari doctors pun kena ada Tawakkal dan doa untuk ia berkesan
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 03:07 PM | Show all posts
ipes2 replied at 15-3-2023 08:14 PM
dah google dah
oooo ada ye benda macam ni
very interesting

betul Dr.  kena tawakal.
asalkan tidak mendatangkan kemudaratan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 26-3-2023 09:14 PM | Show all posts
iznanaziz replied at 21-3-2023 03:07 PM
betul Dr.  kena tawakal.
asalkan tidak mendatangkan kemudaratan.

iya, benar
Ramadhan Kareem untuk awak dan kelaurga
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2023 10:34 AM | Show all posts

Aslm Dr @ipes2
kaka tanya kat sinilah
nk buka thread cam x rajin

okay mcm ni yea, arwah suami kaka been diagnosed ada barah otak tahun 2002 then operate semua siap. Then Allah bg rezeki kaka mengandung anak no 4 dan ms tu arwah dlm treatment dgn hospital.
Okay sejujurnya kaka mmg x perasan benda ni until dia bg taw dlm few month back dan ms dia tido mmg kaka ada perhati muka dia tu. Mmg apa yg dia ckp ada iaitu cam muka dia cam ada gerak2 xtahu mcm mana nkdescribe. Kaka sedar ni pun ms hr kami tido di Penang a day before dia register msk uni kat sana.
So now soklan kaka, adakah yg pergerakan kt muka dia tu disbbkan kesan dr arwah ayah dia yg ms tu dah diagnosed dgn penyakitnya dan adakah benda tu perlu dirujuk ke bhg neuro?
dulu adik bongsu dia pernah kena yg mata berkedip x henti2 ms std 2 or 3 dan lps bbrp rawatan dgn Dr pakar, alhamdulillah xde lg. Dr pakar mata kata mata anak bongsu kaka tu kering plus dia ada sinus lps amik vit dan bbrp ubat termsk steroid alhamdulillah smp sekrg nmpk dia okay.
Si abg plk xde kena cam si adik sebaliknya muka si abg akan cam bergerak sendiri and it's quite obvious.
harap Dr fahamlah dgn ayat caca marba kaka ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-10-2023 02:32 AM | Show all posts
takayama replied at 16-10-2023 10:34 AM
Aslm Dr @ipes2
kaka tanya kat sinilah
nk buka thread cam x rajin

waalaikumussalam kak taka

byk lah sy bermusafir dalam masa 2 bulan ini
nak dapat a good sleep semalaman pon susoh nih
alhamdulillah dah agak lega dah sikit nih

okay mcm ni yea, arwah suami kaka been diagnosed ada barah otak tahun 2002 then operate semua siap.
Innalillahi wa inna ilaihi raajiun.. semoga ruhnya tenang disisi Allah.
Ada facial muscle twitching ye, masuk kak? ye jika seseorang itu ada masalah dgn nervenya atau brain itu sendiri, maka ada possibility utk dapat muscle twitching, termasuklah di bahagian muka.
Ya, jika kita nmpk activities ini, kita perlu refer kepada Neurologist utk diagnose secara tepat apakah yg membuat pergerakan itu. Ayah Arwah pula, sakit apa?

dulu adik bongsu dia pernah kena yg mata berkedip x henti2 ms std 2 or 3 dan lps bbrp rawatan dgn Dr pakar, alhamdulillah xde lg. Dr pakar mata kata mata anak bongsu kaka tu kering plus dia ada sinus lps amik vit dan bbrp ubat termsk steroid alhamdulillah smp sekrg nmpk dia okay.
oh ini blapherospasm.. ini agak common dan kdg2 pada kita pun ia berlaku, kan?
tetapi jika sampai ganggu routines kita, maka ianya adalah pathological lah, dan perlu ditreat
i am happy to hear that problem adik bongsu arwah itu sudah settled

''Si abg plk xde kena cam si adik sebaliknya muka si abg akan cam bergerak sendiri and it's quite obvious.
harap Dr fahamlah dgn ayat caca marba kaka ni ''


Oooooooo baru sy paham
Akak ingin tahu jika si adik tu, kerana dia di conceived ketika arwah ayahnya sudah didiagnosed dengan brain tumour nya.. jawapan ringkasnya tidak. Kerana ia tidak menurun secara begitu kak.


tetapi si abg yg ada muka gerak2 semasa tido ni, jika obvious, elok juga buat referral to hospital neurologist kak.
jika sy ada pesakit begini dan twitches nya mengganggu sipesakit atau  'orang lain' ie maknya, parents nya, maka sy akan refer


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 03:24 AM GMT+8 , Processed in 0.067641 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list