View: 4467|Reply: 26
|
'Kenduri Daging Di Aidiladha..' Ketahui Cara Nak Lembutkannya Supaya Senang Dima
[Copy link]
|
|
Hari Raya Aidiladha yang telah diraikan umat islam pada 10 Zuhijjah yang lalu pasti memberi seribu makna dan rasa keinsafan dalam lubuk hati setiap manusia yang menghayatinya.
Pastinya, umat Islam yang meraikan ibadah korban akan menerima sedikit sebanyak daging korban. Orang kata, daging korban ini rasanya berbeza sikit berbanding daging yang didapati pada hari biasa. Mungkin kerana keberkatan hari korban itu sendiri yang memberi makna.
Daging korban yang diagihkan itu disunatkan untuk dimasak manis-manis untuk juadah. Antara resipi popular yang dihasilkan ialah sup daging, masak lemak daging, daging bakar dan sebagainya. Tapi, kadang-kadang daging pun ada caranya untuk menjadikannya lebih lembut dan tidak perlu gigih sangat untuk mengunyahnya. Jom kita tengok tips-tips untuk melembutkan daging.
1. Sudu besi
Untuk mengurangkan liat daging, cuba masukkan sudu besi dalam periuk ketika merebus atau memasak daging tersebut. Pastikan sudu itu bersih dan tidak berkarat ya! Ini kerana sudu dalam periuk dapat meningkatkan suhu dan menjadikan daging lebih empuk. Kurang liat daging, kurang sikit sakit perut tu.
2. Betik muda atau batang betik
Satu lagi petua untuk melembutkan daging adalah memasukkan sebahagian kecil betik muda dalam masakan daging. Jika tiada, boleh masukkan batang betik. Difahamkan betik muda mempunyai enzim yang boleh melembutkan daging.
3. Cuka
Masukkan sedikit cuka dalam masakan ataupun perap daging bersama cuka selama beberapa jam sebelum masak. Cuka mempunyai sumber asid yang dipercayai dapat melembutkan daging dengan cepat. Tapi pastikan daging sudah dinyahbeku dengan betul sebelum memulakan proses ini.
4. Baking soda
Perap daging dengan baking soda paling kurang pun 15 minit. Kemudian bilas bersih-bersih dan sedia dimasak.
5. Kurma
Buah kurma serta bijinya dipercayai dapat melembutkan daging dengan cepat. Masukkan 3-4 biji kurma ke dalam masakan daging yang sedang dimasak. Selain melembutkan daging, kurma juga dapat menjadi bahan pemanis semulajadi yang enak.
6. Cara potong daging yang betul
Orang kata, potong daging berlawanan dengan urat daging tersebut. Lagi satu, tutup periuk barulah daging cepat masak dan lembut. Hati-hati memotong tu!
7. Pressure Cooker
Dah moden sekarang, pakai je pressure cooker. Tak sampai 2 jam dah lembut daging. Tapi berhati-hati ya, macam -macam kes pula dengar sekarang ni melibatkan pressure cooker.
Anda ada tips untuk melembutkan daging? Kongsikan kepada kami. Selamat mencuba! - CARI |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
ada org kata letak panadol , betol atau tak, tak tau la.. tapi kalau dh letak panadol tu, hntar je la makanan tu ke spital, selain menyembuhkan org sakit, dpt juga bersedekah |
|
|
|
|
|
|
|
Aha, baru buat hari raya pertama, pakai sudu besi, memang lembut btol. Alhamdulillah rezeki daging korban sendiri lembut dapat makan. Tp yang orang bagi liat pulak. Rebus lama kt dapur kayu baru lembut. Hehe. Alhamdulillah rezeki juga orang bagi. |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for the tips! balik nt blh tryyyy |
|
|
|
|
|
|
|
x jugak.. x yah guna tips ni pn xpe sbb daging segar ni mmg lembut.. i msk sup tulang kelmarin kejap je rebus pn daging dia lembut gila dh |
|
|
|
|
|
|
|
teringat pulak noxxa meletop hari tu .. sup tulang punya pasal |
|
|
|
|
|
|
|
nak try guna sudu la
tu je plg senang |
|
|
|
|
|
|
|
ai pon biasa letak sudu je |
|
|
|
|
|
|
|
akk mmg biasa kalau msk letak sudu besi .kdg sampai 2 sudu
dah biasa dr bujang msk di ajar cara gitu... |
|
|
|
|
|
|
|
sudu paling ok.. tp skrg guna pressure cooker je.. lg empuk |
|
|
|
|
|
|
|
Mak ioals ajar guna daun nangka. Petik 2, 3 helai basuh bersih2 then masukkn je dlm periuk daging tu. Mmg lembut |
|
|
|
|
|
|
|
Guna pressure cooker jahh |
|
|
|
|
|
|
|
Guna pressure cooker memang lembut je daging. Sedap betul. Tp guna yg auto la |
|
|
|
|
|
|
|
-Potong lawan urat
-Perap daging
-Stir fry dolu daging sampai brownish guna api besar after tumis bawang dan segala rempah, baru masuk air, tunggu air kuar bubble2 kat tepi, kicikan api, then reneh la sampai daging ngkau lembut.
Tu cara akak.
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau guna soda bikabonat tak ke lain rasa daging tu nti? |
|
|
|
|
|
|
|
alhamdullilah telah berjaya malam tadi masak daging masak kicap
antara tips lain lembutkan daging
lepas masukkan daging perlahankan api sampai masak
insya Allah menjadi |
|
|
|
|
|
|
|
ada petua rebus dengan halia |
|
|
|
|
|
|
|
ikanmasin replied at 13-8-2019 03:49 PM
akk mmg biasa kalau msk letak sudu besi .kdg sampai 2 sudu
dah biasa dr bujang msk di aja ...
Kalau letak sudu brp jam kna rebus? |
|
|
|
|
|
|
|
armin replied at 13-8-2019 09:09 PM
Guna pressure cooker memang lembut je daging. Sedap betul. Tp guna yg auto la
Haah...mmg isi betul2 tanggal dr tulang... |
|
|
|
|
|
|
| |
|