Ramai orang Malaysia takut makan daging kambing kerana katanya, ia menjadi punca pening kepala selepas memakannya dan ramai tidak suka dengan bau hamis kambing yang kuat.
Sebenarnya, daging kambing ada khasiatnya tersendiri dan kajian membuktikan daging kambing mempunyai kandungan kolestrol, kalori dan lemak paling rendah berbanding sumber daging lain.
Kredit Foto - FB Sheena Supramaniam
Biarpun kari ini dimasak tanpa menggunakan santan, rasanya tetap memukau, tidak pedas dan daging langsung tiada bau hamis. Apa yang menarik tentang kari ini, rasanya makin sedap jika dipanaskan keesokan harinya.
Resepi Kari Kambing Pekat Tanpa Santan
Bahan-bahannya :
- 1-1.5 kg daging kambing
- * 2 inci halia
- * 7 ulas bawang putih
- * 5 ulas bawang merah - Bahan bertanda * dikisar
- **2 batang kayu manis
- **2 biji bunga lawang
- **3 biji bunga cengkih
- **3 biji buah pelaga
- **1 sudu besar jintan manis
- **2 tangkai daun kari - Bahan bertanda ** bahan rempah tumis
- 4 biji tomato
- 3-5 sudu serbuk kari daging/ayam
- 2 sudu serbuk kunyit
- Serbuk cili ( ikut tahap kepedasan disukai)
- Air secukupnya
- Garam secukupnya
Cara memasaknya :-
1. Basuh daging kambing bersama serbuk kunyit sehingga bersih dan toskan.(4 kali cuci)
2. Panaskan minyak, tumis bahan rempah tumis hingga naik bau. Kemudian, masukkan bahan kisar.
3. Masukkan daging kambing.
4. Masukkan serbuk kunyit.
5. Tambahkan sedikit air sehingga menutupi daging kambing.
6. Masak sehingga mendidih dan masukkan tomato.
7. Pindahkan dalam periuk seperti dalam gambar. Pressure cooker old school. Kacau setiap 15-20 minit sehingga daging masak sepenuhnya. ( maksimum satu jam )
8. Masukkan serbuk kari daging/ayam, serbuk cili, kentang dan tomato. Biarkan seketika hingga kentang lembut dan gulai kari masak.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Resepi kari kambing ini sangat sesuai dimakan bersama nasi hujan panas, nasi jagung atau nasi minyak, mahupun nasi putih biasa dan roti jala.
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera. - CARI
Kredit resepi: Sheena Supramaniam |